Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma SPACAK: perie vs. dute vlakno ?

Diskusná téma SPACAK: perie vs. dute vlakno ?

Prosim skusenych o nejake vyjadrenia, rady, tipy... Potrebujem vybrat spravny spacak. chystam sa na 4-5 tyzdnovy vylet do Norska- treking, hiking- v letnych mesiacoch (jul- august). Je lepsie vydat sa do hor s perim alebo nejkym tym dutym vlaknom? nejde o vikendovky pod stanom ale o mesiac tulania sa, a preto potrebujem aby ma spacak samozrejme zahrial..ale aby to aj prezil- pripadny dazd..alebo co ja viem co. mam sa zamerat na nejky konkretny typ materialu (vrchneho myslim). som amater;)dakujem.

MichaelS

U toho Raye je to vždy otázka, protože na youtube se dá najít jeho video o táboření v zimě .... vtip je v tom, že za sebou táhne vše na pulce(saních), a má na nich sbalený i slušný hangár a kamínka:-). Takže nějaké kilo dvě u spacoše ho fakt netrápily.

Řešit obecně peří vs syntetika je prostě nesmysl, každé má své pro a proti a každý si musí sám zvážit, co je pro něj rozhodující.

Raymond

Syntetika je za dve sezony prec, z tohoto pohladu je to predrazene nic oproti paperiu, to si kupujes na cely zivot prakticky. Syntetika je dobra ak budes spat v mokrych podmienkach a nevadi ti ze za tri sezony si kupis novy. Inak perie je proste perie.

Bikemartin

Canada Jay, 2,6 kg a 50x28x28 ... ale tak každému vyhovuje niečo iné.

Rast

hlavne si myslim, ze je to viac menej jedno v nasich podmienkach, aky material. Mozno novsia syntetika sa uz tak nekazi a vydrzi dlho, to neviem, mne to moc dlho nevydrzalo, ale nebol to haglofs spacak. Pravda je taka, ze v paperi zima nikdy nebola, v syntetike len ked bol spacak novy, malo to tak viac ludi. Mozno to bolo ale volbou spacaku, to tazko povedat. Perie je na objem a izolaciu lahsie ako porovnatelna syntetika, syntetika zase viac znesie a moze navlhnut.

Pavol "Chodec" Horvath

Zaujimave, ja ten problem nemam (spacak Haglofs). Dolezite je spacak neprat (pouzivat vlozku a bivi ako prevencia pred zaspinenim) a skladovat "rozvtoreny".

Nikto z nas nesiaha cloveku menom Ray Mears ani po clenky co sa tyka prezitia (nie turistiky). Chlapik pouziva to najlepsie co je dostat na trhu a tieto veci je mozne dostat v jeho obchode. raymears.com/
On navrhol a norska firma Narok vyrobila (usite v polsku). Vsetky jeho spcaky su syntetika. raymears.com/…/Sleeping_Bags
Ja som si kupil Canada Jay.

Zaujimave su komentare ohladom paperia....

Rast

syntetika ma nevyhodu v tom, ze casom a niekedy aj dost rychlo straca ucinnost a mozes si kupit novy spacak, v tom vidim dost velku nevyhodu.

PaliT

Jednoznačne páperie. Hlavne nešetriť na cene!

.ph

Mam ERRATIC PLUS II 1000 a pouzivam to na vikendovky v zime. Stan ani zdarak nepouzivam je to spacak s membranou. Ak prsi alebo snezi, tak staviam celtu a je to v pohode. Za 2 noci to nenavlhne od snehu ani od vzdusnej vlhkosti. Pri mrazoch -10 az -15 kde stahujem spacak okol hlavy na maximu, tak vlhne perie okolo otvoru z vnutra, ale nie je to nic strasne. 2-3 noci sa daju vydrzat a potom sa to doma presusi. Akurat je to zimny spacak a pri 5 stupnoch je v nom uz teplo. Mal som ho v jeseni na prechod Luzickych a Zitavskych hor a cely vikend bolo poriadne hnusne. Mrholilo a vzdusna vlkost bola 100%. Spal som pod celtou a spacak bol suchy. Akurat mi bolo velmi horuco a musel som mat napoly otvoreny spacak. Membranove spacaky su skor na zimu. SJ ma najslabsi spacak s membranou asi iba LOOPING 500, co je drahy expedicny spacak. Nebal by som sa vsak lacnejsich spacakou bez membrany. Treba si iba zvyknut na sposob pouzivania a davat vacsi pozor kde si lahnes a naucit sa nedychat do spacaku. goo.gl/photos/9KaxwfyvNNwYX1o…

Remy

Lubo:
Navlhnut od steny stanu to moze vzdy, nie len ak je zle postaveny. Pri vysokej vlhkosti sa vlhkost vyzraza aj na vyvysenych okrajoch podlazky, co je aj miesto, kde sa spiaci v spacaku najskor otrie.

Spacer:
V dnesnej dobe maju peraky aspon DWR upravu, co na taketo "uteranie" kvapiek kondenzu z vnutorneho stanu postaci.

Na spanie pod sirakom najskor membranu.

Vo vseobecnosti ak nechces spacak do vyslovene extremnych podmienok, perak ma oproti syntetike podstatne viac vyhod.

bikemartin:
Valusiakove podmienky su extrem. Ako aj 120 kg sane, ktore taha a na ktorych ma ten megavelky syntetak. V batohu by mozno zabral 2/3 miesta :)
A co sa tyka produkovania par pocas spanku, je to pravda, ale ved predsa nik nie je masochista, aby sa zakuklil a potil v spacaku, ked mu je horuco. Da sa spacakom prikryt, pripadne odzipsovat pi nohach a pod. A pri primeranom teple si spacak s tou vlhkostou vyprodukovanou telom poradi.

Bikemartin

Valušiak, alebo Barabáš v jednom dokumente spomínal na prvé cesty za polárny kruh, že ako po pár dňoch klepali kosu, lebo mali v spacákoch len hrče vlhkého peria. Neviem ako to riešia teraz, či tou vapor barrier, alebo prešli na umelinu. Ale napr. extrémny biker Honza Kopka, čo jazdil Iditarod Alaska má na stránke odkaz na SJ, tak asi spáva v peráku jankopka.cz/

V Tatrách sa mi stalo, že som mal námrazu vnútri gtx žďáraku. Alebo ak nemrzlo, tak gtx to aj tak neudýchal celkom a mal som preto trochu vlhký spacák zvonku, ale usušiť sa to dalo zatiaľ vždy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum