Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Mobil s GPS - turistika

Diskusná téma Mobil s GPS - turistika

Ahojte, mám telefón zn. Samsung, chcel by som ho používať aj pri turistike na Slovensku. Hľadám nejaký program - GPS navigáciu, kde sú aj turistické mapy (pre OS Android, offline navigácia), nemusí byť free - pokiaľ nebude moc finančne náročný. Neviem či vôbec niečo také existuje, alebo sú len nejaké zložité aplikácie, kde sa musí separátne pripojiť mapa resp. iné podklady - čo absolútne neviem ako sa robí. Prosím o radu, názor alebo odporúčanie, ďakujem všetkým vopred.

Substance242

(BV6000) Ja som žiadne nadávky nečítal a za mňa zatiaľ spokojnosť, ale ešte je zavčasu a nie som dostatočná štatistická vzorka, že jo.

+Iko+

U mňa Evolveo Strongphone Q5...veľká spokojnosť :)

Rast

A je fakt tak dobry ten BV6000? v recenziach na neho aj dost nadavali co som cital.

Substance242

Štyri roky mi vydržala Xperia Acro S, teraz som sa rozhodol pre odolný Blackview BV6000 z ebay.de za asi 190 peňazí, vyzerá že by mal kadečo vydržať. Nechce sa mi vonku myslieť na to či nezmokne, baterka 4500 mAh, má aj "rukavicový" režim (nevyskúšané). Stačil by aj lacnejší BV6000s, ale tam ešte nie je isté či dostane Android 7 (nie že by na tom extra záležalo). A software už sme spomínali Mapy.cz, a logujem Endomondom.

Rast

Ja vidim v podstate jeden problem smartfonov pri navigacii a to ten, ze v zime a velkom vetre ho nejde ovladat v rukavici. Displej mrzne a aj ruky, casto to nefunguje. V tychto podmienkach maju problemy ale aj GPS od Garminu, takze na to rada nie je. V zime sa totiz moze navigacia hodit viac (kratsie dni, unava, mrznutie, lahsie je niekam zabludit, atd.) Takze v tomto nejaka univerzalna rada asi nie je. Pokial sa nejedna o extremnu turistiku, tak potom si myslim ze smartfon uplne staci (aj ked niekto tomu nemoze prist na chut) a kludne aj s powerbank. Obrazkove (nevektorove) mapy na displeji si myslim, ze su lepsie ako niektore komercne vektorove pre GPS pristroje.

TomXX

Pali, tak to máš asi 4S, ten niečo vydrží, novšie žerú baterku ako divé. Ja osobne mám Samsung S5mini, lebo je vodeodolný a výdrž je tiež celkom OK. Na logovanie už používam Garmin Fenix 3, takže na mobil už nesiaham, jedine ak treba mapu...

PaliT

Keď čítam túto debatu, tak neviem čo si mám myslieť. Používam pri turistike iPhone už celé roky. Samozrejme, vydrží dlhé hodiny, preto nemusí byť neustále pripojený k powerbanku. Ale napriek tomu sa mi väčšinou nechce ondiať s otázkou, či mám ešte dostatočnú kapacitu, takže najčastejšie šupnem mobil aj s napájaním do vrchnáka a pokojne si kráčam. Pri troche snahy viem vytiahnuť mobil aj bez zloženia ruksaku z pliec, pozriem napr. do mapy a idem ďalej.

Takto som prešiel aj viacdňové hrebeňovky a nejako mi nedochádza prečo by platilo, že: "používať powerbank počas pohybu je blbosť".

Aj na bicykli používam kapsičku, kde je pod priesvitnou fóliou priamo mobil a v príslušnom fachu powerbank. Tam si to žiada nabíjanie, lebo spravidla mám neustále rozsvietený displej s mapou, čo predsa len žeria trochu viac, ako keď je v batohu s GPS v pozadí.

Nejako som si za tie roky nevšimol, že by s tým mal byť akýkoľvek problém.

Jjano

Jasne, že používať powerbank počas pohybu je blbosť, resp. núdzovka. Ale teda keď už som turista a chcem silou mocou používať smartfón "počas jazdy" tak si kúpim takýmobil, čo mi aspoň ten jeden deň vydrží aj pri logovaní, navigácii, fotení a prípadne aj dátach (navyše dáta sa dajú zapínať iba keď to naozaj potrebuješ) a to by hádam mali dnešné smartfóny mali zvládať... (teda aspoň moja staršia Xperia Z3 Compact s 2600 mAh baterkou tým nemá problém).

Takže mobil sa z powerbanku dobíja iba cez noc. Mám 10000 mAh powerbank a to by mi teoreticky pri mojom mobile malo vydržať tak päť dní (teda nabíjanie štyri noci)... A k dispozícii sú už aj silnejšie powerbanky v prijateľnej cene.

Takže sumu sumárum by som práve baterku pri outdoor telefóne moc neriešil. Viac ma zaujíma napríklad odolnosť voči dažďu...

Mimochodom, keď potrebujem log kvôli práci, tak aj tak mám na to Garmin, tomu sa baterky tak ľahko nevybijú :-))) a najmä sa nezľakne nepohody... Predsa len, istota je istota.

Lukas

No presne to som mal na mysli, použiť powerbanku na chate samozrejme nieje problém, ale v teréne (prípadne ešte v núdzovej situácii) si to moc neviem predstaviť. Ak mám telefón s vymeniteľnou baterkou, nemusím nejako extra šetriť a keď mi do konca nevydrží, za minútu (vrátane vybratia z puzdra a reštartu) mám zase plne nabitú. Vybité nabíjam v externej nabíjačke.

Salatin

Lukas, ako to myslis,ze pouzivanie powerbanky v terene je riziko znicenia konektora?
Nie vzdy sa da spolahnut na nabijanie na chate a nic ine ako powerbank ma nenapada....

Lukas

Logujem Locusom. Samotný program ma minimálnu spotrebu, teraz pozerám na spotrebu, ide od včera bez GPS a podieľal sa 2% na celkovej spotrebe.
Áno, modelov s vymeniteľnou baterkou ubúda, ale stále také sú. Práve tento týždeň som kupoval súkromný (starší top model) a dostal služobný (low-end od operátora), oba majú vymeniteľnú baterku okolo 2800mAh (o štvrtinu viac, ako som mal doteraz). Používať v teréne powerbank je iný masochizmus, zničenie mikroUSB konektora by som naozaj neriskoval.

Jjano

Lukas,

  1. výdrž závisí aj od toho, v akom programne loguješ... predpokladám, že taký locus má o kus väčšiu spotrebu ako čistý logger GPS tracku, napr. jogtracker)
  2. minimum dnešných spartfónov má užávateľom vymeniteľnú baterku ...

Ja to mimochodom tiež riešim powerbankom.

TomXX

lukas: Nie, ja nie som "bežný užívateľ", nepotrebujem byť online na kopcoch. Zapnem letecký režim a 2 dni mám pokoj :)

Lukas

tomXX: píšeš z vlastnej skúsenosti?
Moja je iná. Teraz používam už 4. mobil, každý vydržal logovať celý deň (12-16h, aj v zime), do 12h väčšinou ani nevypínam dáta (napr. kontrolujem počasie, prípadne nejakú svojku na FB). Ak náhodou baterku vybijem, za minútu vymením druhú. Originálna (z SK) stojí 9-13€.
Veľký displej s vysokým rozlíšením je jednoznačne výhoda.
S outdoorovými navigáciami nemám ale žiadne skúsenosti a ani nechcem, mobil mi vo všetkom vyhovuje.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum