Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Modranská oskoruša

Diskusná téma K fotke: Modranská oskoruša

Jedna z 3 zákonom chránených oskoruší v Modre. Jej "sestra" má prvenstvo - je najväčšia zo všetkých známych oskoruší na svete. Prvenstvo máme teda svetové, ale toto miesto je také typicky slovenské. Nikde ani zmienky o tom, čo je to za strom, iba stĺpik so slovenským znakom, dutina stromu vyplnená odpadkami, dokonca krabica od pizze je vo vnútri, strom je zvnútra vyhorený. Chcel by som veriť, že to bolo dielo prírody spôsobené bleskom...Roman, tak už som konečne zakomponoval aj kočík :-)

Gareth

no, dnes som tam bol a konkretne tato oskorusa na fotke uz je minulostou, lezi zlomena. Az mi srdce stislo. Doma mame tiez jeden chraneny strom - mohutnu lipu. Chudaci Modrania, mozno ich to zmobilizuje a zopar si ich vysadia, ked uz to je taky vzacny strom.

Zdenči

nuž Vlado s bicyklom to ma jednoduchšie. Bike položí hocikam a nevreští mu,keď sa od neho vzdiali :-) tu asistovala aj mamina, tak sa lepsie komponovalo

ELBe

Nad Zliechovom je jaseň, aj s infotabuľou, aj s tvarovou odbočkou z červenej. Niekde sa dá, inde to nejde.

Peter Miler

V starom veľkom buku na Penhýbeli (na sedle pri ceste)nad Veľkým Poľom je tiež dutina. Pred ňou však žiaľ stojí krucifix a všetok ten vyslúžilý religiózny odpad vrátane sviečok, ktorým zdobia ten kríž, je nahádzaný v tej dutine. Za tie roky je ho tam hŕba. A toto robí človek, ktorý sa o ten krucifix stará. A naši predkovia (ako aj všetky prírodné národy), ešte pred príchodom kresťanstva uctievali staré stromy. Potom prišlo toto náboženstvo, ktoré toto všetko zakazovalo a jeho vyznavači cielene rúbali staré slovanské svätoháje. A práve na týchto miestach si stavali svoje kaplnky a kostoly... Tak čo potom môžeme čakať v dnešnej dobe?

Zdenči

hej, hej...aj tento článok som pri pátraní po informáciach našiel. Vyzerá to tam skôr ako prezentácia vinárstva :-)

Vladvlad

Pekná fotka :) zaujímavý popis.
Tie odpadky a chýbajúce info, nuž je to smutné, ale hlavne, že tu bola minulý rok paráda modranet.sk/?p=1729 Oskoruše sú vzácne stromy, čo som si teraz o nich našiel info, tak táto by mala mať 150 rokov a celkovo sa dožívajú 300-500 rokov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma

Komentár

Janabilesova k fotke: Zvonička Maťo, ďakujem. Pekne na ňu zrána svietilo slnko. Pod zvoničkou sme chodníčkom pomedzi chalúpky prešli ku lúkam v časti Grúne a pokračovali ku výhliadke s krížom …

+ 1 ďalší príspevok