Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma bolest prstov

Diskusná téma bolest prstov

zdravim, mam taky problem, ze po dlhsej ture na tvrdom povrchu (VT) ma vecer bolia palce, ale nie ze su odrete, ale klby na palcoch, a to nosim hrubsie ponozky aj teraz v lete, aby bol maksi dopad, hlavne pri zostupoch.neviete cim to moze byt? rozmyslam ci mi pomozu napr. nejake vlozky do topanok. dakujem

Peter61

martin81
aby si mal predstavu, o com pisem , moj uraz (omrzliny) bol 16.augusta, fotky su z : 20.8 ( spodne nohy, vidno zhnisanie P palca)
26.8. ( odstraneny stred platnicky )
10.9. odstranena platnicka

Neskorsie vymeny uz nie su so zhnisanim, bezna rutina ako Eric.

Peter61

Je to viac ako mesiac (09/12/16 19:43), takze asi sa uz zcasti odlicila nechtova platnicka od lozka a pod nou to zhnisalo. Ak si dokazes kliestikmi vystikat volny stred platnicky a dat tam dezinfekciu ( peroxid, potom Betadine, svedske kvapky a pod.), OK.
Ak nie, tak navstiv CHIR.

Martin81

"trochu" som asi preťažil ten fialový necht na palci, nakoľko z fialovej to prešlo na takú peknú smotanovú farbu :-( a po dnešnej túre mi začervenal a aj opuchol palec pri koreni nechtu. Dal som na to ľad, už je to lepšie, ale zobral som nožnice a zabodol som pod necht, aby som trochu uvolnil krvnú zrazeninu pod nechtom a hneď mi spoza nechtu začal vytekať dosť veľa hnisu (skúšal som vytlačiť čím viac). Trochu už má lepšiu farbu, ale aj tak... Pravá strana nechtu (na pravom palci) sa už aj hýbe už od koreňa. Nechať to tak, vytláčať každý deň hnis, alebo ísť ku lekárovi?

Bazin

ad. bolest klbov na palcoch. Podla mojich skusenosti musi byt ten palec nevhodne zatazovany co moze pri dlhodobom probleme viest aj ku tz. kladivkovému palcu. Ked som krival pri problémoch s petnou ostrohou, tak primarka mi diagnostikovala nabeh nan. Teda riesit a sledovat!
ad. Fialovy necht. Raz mi nove topánky spravili taku sluzbu v Alpach (boli mensie ako mali byt)a hned skoncili ako zahradne baganze. Necht sice bez problemov zliezol ale opakovat to som nemal chut.

Eric

Heh, nie je za co. Ano, Peter ma pravdu, ide o viac prstov, na jednom by sa to tazko stihalo :) Okrem toho patrim medzi tych stastlivcov, co maju "ukazovak" dlhsi ako palec :)

Martin81

Eric:
Ďakujem za tvoj optimistický príspevok :-D

Peter61

martin81:
a mas odpovec od kolegu ultratrailistu.
Ja akurat dodavam, ze obmena tych 6 nechtov/r asi budu aj na ostatnych prstoch noh, nielen na palcoch.
Na palcoch je to nieco ako zhadzovanie parohov: 1x rocne.

Eric

martin81: Ked uz odpadne, znamena to, ze uz budes mat novy a to uz ani nebudes vnimat. Mozes si vklude z toho spravit udalost, ja vzdy tak trochu oslavujem, ked uz ten stary fialovec konecne odpadne. Moj standardny cas rozpadu je od 5 do 7 mesiacov. Priemerne 6 nechtov za rok obmenim, je to celkom sranda to sledovat. Momentalne mam fialove iba tri, ale to sa casom zmeni :)

Peter61

btw. tento drobny uraz je bezny pri basketbale, volejbale a pod.

Knor

Martin81 - ziaden problem. To co pises mam momentalne na pravom palci - postupne nechet rastie a fialova volovina sa posuva het. Na lavom mi odpadol pred 2 mesiacmi nechet (zakopol som v lete v slapkach na chate o schod a nechet som rozstiepil :-? ) a teraz rastie dalsi (neviem naco, obisiel by som sa aj bez neho). V pohode sa s tym da behat po horach. Dokonca bez toho nechtu je to lepsie ako s nim.

Peter61

@ 09/12/16 19:43 martin81
jedna sa zrejme o krvacaniny pod nechtovou platnickou- Najcastejsie je na palcoch, ako u Teba, zavisi to od tvaru placa a prstov. (niekto moze byt cely zivot nestastny z 2. prstu= z ukazovaka, ak je dlhsi ako palec).
Sposobuje to poranenie pri nadmernom tlaku , sposobene zlym vyberom tvaru obuvi, nespravnym snurovanim , tlak topanky na (prerasteny) nechet a pod.
Ak zacne rast nova nechtova platnicka, tak ta stara sa pomaly odluci. 09/12/16 20:22 martin81 : nie: ak odpadava a opadne nie je problem, bezna neprijmenost, no panic. Ak by nechtove lozko zhnisalo, bol by si obmedzeny vo vybere obuvi pocas hojenia. Sandale su fajn, ale pozor na nebezpecenstvo dalsej infekcie.

Marcel.c

Ja som to riešil tak, že som chodil istý čas na túry v sandáloch :-)
Palec môže narážať na predok topánky, ak je príliš voľne zašnurovaná a pohybuje sa v nej celá noha. Prípadne ak topánka celkovo nesedí svojím strihom a kopytom na nohu (príliš široká, príliš úzka, nízka,...)
A svoju dosť dôležitú úlohu určite hrá aj to, či sú nechty ostrihané, ako píše jaro.q.
Mne sa to naposledy stalo pri dlhej túre v Západných Tatrách pri schádzaní z Bystrej a v odskúšaných a dobre padnúcich topánkach. Nemal som dostatočne ostrihané nechty...

Martin81

Ak mi odpadne necht, potom asi na túru nepomyslím približne pol roka, však? Miesto po nechte nebude príliš citlivé?

Ak sú topánky väčšie (ako píše marcel.c), tak potom ako môže palec narážať na predok topánky?

Jaro.q

Občas mám s tým problém na ľavej nohe, ktorá je o pol čísla väčšia ako pravá. Pomáha mi pravidelne strihanie nechtov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma