Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma kamera pre outdoor?

Diskusná téma kamera pre outdoor?

Ahojte, rozmyslam nad kupou kamery pre outdoor a extremne sporty (cize mala, odolna + kvalita zaznamu), a vychadza mi z toho GoPro Hero3 (Black edition?). Som len amater, zaciatocnik, cize nevyznam sa do technickych specifikacii :)Ste tu niekto, kto sa tomu venujete a vedeli by ste mi poradit/povedat pre a proti? Vopred dakujem.

Lukas

Iba velmi hruby odhad, pri 1080/60 a teplote okolo nuly asi hodinu, co sa mi zda dost v pohode. Kamaratovi kape GitUp (origo aj fake baterky) niekedy aj po par minutach.
Aj timelapse urobi bezne (do vypnutia) z 1.5h (interval 2-5s)

Pekm

lukas este poslednu vec - kolko ti teda vydrzi baterka a v akom rozliseni a fps tocis? Skus aspon orientacne ked mas 1080 a 60fps kolko ti vydrzi baterka - ukazuje mi nieco cez 4 hodiny ale tomu sa mi nechce verit a este som nemal moznost to vyskusat naplno.

Lukas

G5h ma dost ucinnu digitalnu stabilizaciu, da sa pozerat aj na divokejsie zjazdy na biku s kamerou na hlave (inde som neskusal). Z hrude by bol urcite atraktivnejsi zaber, ale nechce sa mi babrat s popruhmi, ked ju mam na prilbe, tak obcas nanu zabudnem, pripomenie sa, az ked chytim nejaku haluz.
Treba vyskusat, az potom dokupovat prislusenstvo. Ja mam navyse iba baterku, ale ani ta nieje nutna, vydrz staci aj teraz na skialpovych turach.

PaliT

To bude len držiak. Vyskúšaj stabilizáciu, prípadne neskôr kúpiš gimbal.

Pekm

Dik za rady, budem skusat. Toto som mal priamo v baleni ako sucast kamery. Ale to asi nie je stabilizator. Alebo je? alza.sk/gopro-the-frame-hero5…

A kamera ma v sebe vraj aj nejaky stabilizacny soft, ktory minimalizuje otrasy ale moc by som na to nespoliehal. Ved skusim. Zatial dik za rady.

PaliT

Wide bude OK, ale však poexperimentuj. Inak ten držiak si nepleť s gimbalom, to je niečo iné. Vyskúšaj uchytenie na helme, ale na môj vkus to strašne triaslo a v drsnejšom teréne tie zábery nie sú príliš použiteľné (ak teda 5 Hero nemá nejakú nadpriemernú stabilizáciu, čo neviem). Vyriešil som to týmto: alza.sk/niceboy-stabilizator-…

Hrudný pás je podľa mňa lepší pre základnú stabilitu aj pre uhol pohľadu, dá sa kúpiť za pár šušňov.

Aj s rozlíšením poexperimentuj, pozri si výsledok na zariadení, na ktorom budeš neskôr výsledok pozerať. Výsledné súbory dramaticky rastú, keď ideš hore s rozlíšením. Ak máš veľké disky a silnú mašinu, tak to nemusí byť problém.

Pekm

PaliT - dostal som ku kupe ako darcek toto tak to by mohlo byt ok. alza.sk/gopro-3-way-grip-arm-…

A mam kupeny headset len nemam kupeny ten pas na hrud. Preto som sa pytal ci staci headset alebo budem musiet kupovat este aj pas na hrud. Na bicykel to asi pripevnim na prilbu (staci tym lepiacim - mam tam akurat na sirku toho miesto) a pri turistike bud headset alebo k tomu bol este taky stipec, ktory som planoval pripnut na batoh. Na tie rajdy na bicykel asi kaslem, to mas pravdu, ze sa mi s tym nebude chciet babrat. A pises, ze staci fullHD ale ja som mal v plane v prirode 2,7k pricom na bicykli tak 1440p. A pohlad wide je asi najlepsi pre tieto cinnosti nie?

PaliT

Uchytenie bude najlepšie na hrudi, hoci časom zistíš, že vymakanejšie videá sa robia presúvaním kamery na helmu (pohľad vpred, potom vzad), na spodnú rámovú rúru so záberom na vidlu, atď., s čím sa ti asi nebude chcieť babrať. Ide o to, že dobre zvládnutý strih je rovnako dôležitá časť filmovačky, ako nakrúcanie.
Full HD rozlíšenie stačí na väčšinu filmovania, 60p. Ja dávam vačšinou -0,7 EV,aby som nemal prepálenú oblohu a doťahujem osvit v editore podľa potreby.
Ešte daj pozor, aby karta stíhala slušný bitrate, inak bude video trpieť pri rýchlom pohybe.
A priprav sa na veľké sklamanie pri pokuse o upload na YouTube, celkom slušne to sprzní výsledný produkt. Ale na TV či počítači to bude pekné.
Ach jo, časom prídeš na to, že bude potrebný nejaký gimbal, ja práve experimentujem s jednoosým; trojosé podľa mňa vezmú videu priveľa dynamiky.

Pekm

Ahojte,
tento rok som si urobil radost a na vianoce som si teda kupil gopro 5 hero black. Chcem ju vyuzivat hlavne na bike a turistiku. Mate niekto nejake vychytavky ako napr. kde je ju na biku najlepsie uchytit (rajdy, na hrudi, na helme) alebo napr. pri turistike kde si ju nechat? Mam headset a kupil som aj taky "stipec" ktory chcem zavesit na batoh a kedze ju mozem ovladat hlasom pride mi to ako naj riesenie. Rad by som ak by mi niekto napisal z praxe aj nalepsie nastavenia v kamere t.j. rozlisenie, fps wide alebo normal atd. Vopred dakujem.

Axel

Ja vozim Xiaomi na rajdoch od bicykla. Na fotenie je vhodne zastavit. Video je rozttrasene.
Mam aj hrudny uchyt, kde je to lepsie, ale fotit je onicom, lebo polka zaberu je predne koleso a moje ruky :-D

Dbart

GoPro som v ruke nedržal, ale tohto roku som si kúpil na bike+vodu+turistiku Lamax X8. Video vonku výborné, fotky sú také "umelé", ale na dokumentáciu postačia. Výhodou je fúra príslušenstva v základe.

youtube.com/watch?v=s2fHNJfmo…

toto je moje prvé video, kameru som mal na prilbe pripevnenú podstavcom a páskou zo suchým zipsom, oboje z príslušenstva. Na mieste požičiavali prilbu, kde bola tá istá kamera už fixne prilepená. Keď som ju kupoval v obchode, tak mi predavač povedal, že mi k mojej voľbe nemá čo povedať, lebo aj im v obchode to vyšlo ako jedna z optimálnych volieb na kúpu.

Lukášj

Možno som sa zle vyjadril. Nejde o fotenie krajiniek v tom bežnom zmysle. Jedná sa o to, že z týchto akcií nemám takmer žiadne fotky, čo by som chcel zmeniť. Kedysi som mal zrkadlovku, ktorú som vymenil za kompakt, čo je fajn na túry, ferraty, ale zastavovať na bajku alebo pri behu, vybrať a odfotiť, mi nevyhovuje. Preto skôr tú kameru, ktorá je stále v pohotovosti a aktivuje sa jedným stlačením bez zastavenia, vyberania a tak. Tam som mieril aj otázku skúseností s umiestnením (vzhľadom na nutnosť dokúpenia vybavenia), ovládania, konkrétne so spomínaným modelom kamery.

Lubo

Outdoor kamera (tusim GoPro nejaka aktualna) vie robit casozber, z ktoreho nasledne spravi kratke video. Lezu z toho na pocudovanie celkom dobre vysledky. Vo chvili, ked treba klasicke video, stlacis tlacidlo, ktore sa lahko da nahmatat. Kamos pouziva na biku upinanie na hrud. Vysledok je zaujimavy, lebo vidiet rajdy aj ruky a nie je to take rozcukane ako ked je kamera na helme.

Samozrejme, kvalita fotiek nie je vysoka ale celkom pekne to zbiera zaznam z vyjazdov, odkial by si inak nemal ani zaber.

Pokial ti ale ide o pekne krajinky a nie action photo/video, tak radsej lepsi kompaktik so sirokym objektivom.

Axel

Nemyslim, ze outdoor kamera je to spravne orieskove na fotenie krajiniek a ludi. Lepsiu robotu urobi nejaky malicky fotak v puzdre na popruhu. Aj kameru musis zapinat, stlacat spust a vsetko okolo.

Lukášj

Po tom, čo som začal po horách viac bajkovať a behať, ako turistikovať, som zistil, že nemám takmer žiadne fotky. Rozmýšľam preto nad GoPro Hero Session s upevnením na popruhu bežeckého batohu (príp. na hlave, ale to menej). Chcel by som ju hlavne na fotenie, video menej, aby som ju mal po ruke, bez neustáleho vyberania z batoha, držania v ruke a pod. Neočakávam žiadne zoomovanie vrcholov a pod., skôr fotky terénu, ostatných bežcov a tak. Má niekto skúsenosti a vie mi poradiť bližšie?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum