Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Schengen a turistika

Diskusná téma K článku: Schengen a turistika

Pred časom uverejnil poľský denník Gazeta Krakowska tvrdenia, že Slováci sa boja, že im poľskí turisti po vstupe Poľska i Slovenska do Schengenu budú ničiť prírodu (zdroj www.aktuality.sk). Preto vraj menia smer chodníkov v Tatrách, predovšetkým v Tichej doline. Aj na našich fórach existujú polemiky o tom, čo sa bude diať po našom vstupe do Schengenu, keď bude možné prekračovať hranice kdekoľvek, a nie len na mieste hraničného priechodu, ako napríklad na Rysoch.

Honza286

To rasto: Přesně tak, ono ve vedení TANAPu je asi něco špatného, stačí se podívat pouze na internetové stránky TANAPu a TPN, kdy na stránkách TPN se člověk dozví aktuální informace o schůdnosti, počasí na horách, navíc v terénu je přímo v Polských Tatrách informace o nebezpečných a obtížných úsecích. TPN se snaží dělat kompromis mezi ochranou přírody a turistikou, kdežto TANAP je pouze velká ekologická organizace a navíc ještě uplatitelná a turisté ji jsou víceméně ukradení!

Jano

Ja vidím problém v tom, že tí, ktorí by o zmene komunikácie TANAP (a iných chránených území) mali rozhodnúť (to je zhruba od úrovne predsedu vlády cez ministra ŽP, šéfa SOP až po riaditeľa správy chráneného územia) si myslia, že ochrana prírody to je len pozorovanie chrobáčikov a pečiatkovanie spisov. Dokonca sa im moc nehodí, keď im verejnosť vidí do karát. Keď sa s nimi o takýchto veciach rozprávaš, tak nepovedia "áno, mali by sme sa nad tým zamyslieť", ale povedia, že to nie je v ich štatúte a pod. Skrátka úradnícky prístup.
No a tí, ktorí veci rozumejú a vedia, že ochrana prírody je aj o komunikácii a práci s verejnou mienkou, tak majú inú náplň práce, ba dokonca komunikovať sa im bráni, lebo do veci moc vidia a preto sú (vlastne boli) dosť často kritickí voči vlastným šéfom ... Správy národných parkov skrátka nemajú nikoho, kto by ich kvalitne obhajoval pred verejnosťou a vysvetľoval veci, nemajú takú pozíciu v tabuľkách. Napríklad Štátne lesy TANAP sú si vedomé významu dobrého imidžu a tak spolupracujú s PR agentúrou. Výsledok je veľmi viditeľný.

Rasto

Ano vacsina rpoblemov je v komunikacii. Ale nechapem jednu vec, preco to tak je, Akoby za tym boloeste nieco ine, preco nechcu komunikovat s turistickou verejnostou. Ja som vo svojich prispevkoch myslel skor na Vysoke Tatry a TANAP ( cize + Zapadne Tatry), Nizke Tatry a NAPANT su v tomto si myslim trochu ine a normalnejsie (az na incident pred par rokmi ked straz prirody sputala turistu..., ale ti ludia tam snad uz nepracuju). O Orevskej Babej Hore ani nehovorim, tam snad taketo problemy nemaju. Aspon co som mal tu cest tam x razy byt.

Jano

Tak OK, aby sme sa ukľudnili: Tvoja druhá veta "Samozrejme su ochranari a ochranari..." je to, čo som myslel ja - nemôžeme ich všetkých hádzať do jedného vreca (čo Tvoj pôvodný príspevok navodzoval).

A hlboko s Tebou súhlasím, že štátne ochranárske organizácie majú nielenže slabú, ale niekedy de facto žiadnu komunikáciu s verejnosťou a teda verejná mienka o nich nie je (spolu)utváraná nimi samými, ale verejnosťou a samozrejme verejnosť si všíma najmä to zlé. Navyše momentálne sa v rezorte životného prostredia robia také veci, že stráca aj tých najzarytejších prívržencov (politické čistky, pasivita pre ochrane NP pred developermi a i.).

O tom, že aj ochranári sa vedia dohodnúť svedčí napríklad príprava návštevného poriadku NAPANT v časti o skialpe, kde sa správcovia parku dohodli s skialpinistami, čo sa smie a čo nie. Nezakazovali od zeleného stola, ale išli si to s nimi vydiskutovať zoči-voči a aj sa dohodli.

No a nakoniec ten chodník z Tomanovského sedla: to je typická téma pre "issue management" - predvídanie kritických tém a ich včasné komunikovanie a vysvetlenie verejnosti. Bohužiaľ, súčasná správa TANAPu o tom nemá ani šajnu a tých pár ľudí, ktorí o tom šajnu mali, sa už zbavili.

Rasto

Tak este raz ja. Samozrejme su ochranari a ochranari, mozno som to vzdy mal napisat casto, to je pravda. Ale. Ako vies ze som do TANAPu nevolal? Novy Cs necitam a ani neviem, ze by sa tam nieco podobne vobec pisalo, myslim si, ze tam sa rozoberaju asi ine temy. neciem, preco by nemohli zverejnit niektore studie, nevidim v tom problem, netvrdim, ze to maju pisat do novin, staci to uverejnit na internete alebo podobne. Nevidim na tom nic zlozite. Kedze ochranari chodia do terenu a poznaju ho, su predsa tiez plateni z verejnych zdrojov. To o com sa tu rozprava je, ze chodniky sa viac rusia ako otvaraju a ked sa rusia tak sa len povie, ze ide o ochranu prirody a nic viac. A toto si myslim ze stve vela ludi. Dalsia vec je, ze ked sa niekam nesmie kvoli ochrane prirody tak sa tam nesmie, nie ze ochranar alebo strazca prirody si vezme so sebou do terenu znamych (osobna skusenost z Belianskych Tatier). Takze ja som za ochranu prirody, ale ie tak ze pre niekoho to plati a pre druheho nie, ako sme svedkami na Slovensku. Nevravim ze ochrana prirody nic nerobi, ale image ma velmi velmi zly a preto treba viac komunikovat. Takze prosim aby si neskresloval moj prispevok. Nepisal som, ze ochrana prirody je zla. Ked tieto veci funguju v polskych Tatrach a Alpach a ktovie kde inde, neviem, preco by sa s tym nedalo nieco robit aj na Slovenskej strane. Pretoze u nas to viac menej pripada ako buzeracia, tza tym si stojim. Za vsetko tato skusenost - v NP pride ochranar na starej zaprdenej skodovke a ide vyberat pokutu za prespanie v prirode. Tak to je vrchol. Kto skodi viac, ten co sa vyspi v prirode trebars v NP alebo ten co jazdi po lesnych cestach motorovym vozidlom, robi hluk smradi a potom od druhych vyberie pokutu (aby mal na benzin?), tak toto nie. Nevravim ze su vsetci taki,ale dobry obraz to zrovna nie je. Takze asi tak.

Jano

Tak ešte raz. Pre ilustráciu si vezmem ostatný príspevok od Rasťa, ale je to len pre ilustráciu, aj iné príspevky sú také isté.
Rasťo napísal: "Ochranari vzdy budu hovorit, ze turistika skodi!". Toto ochranári nehovoria, naopak - turistiku na rozdiel od veľkých stredísk uznávajú ako spôsob sprístupňovania chránených území. Ale samozrejme len tam, kde je to vhodné, čo však neznamená, že sú proti nej. Veď prečo by hlavným iniciátorom preložky zeleného chodníka Tále-Trangoška bol práve NAPANT? Prečo by hlavným ťahúňom rekonštrukcie chodníka Slaná Voda - Babia Hora bola práve CHKO? Prečo by sa strážcovia NAPANT serinkali s čistením hrebeňovky Nižkych Tatier či odvodňovaním chodnka Trangoška - Štefánička a míňali čas a naftu na zásobovanie Andrejcovej a Ramže drevom a odvozom odpadkov? Za starého riaditeľa NAPANT dokonca rizmýšľal, že by nejako od KST prevzal zodpovednosť za značenie chodníkov v NT... to nejako nesedí s tým, že ochranári sú proti turistike.

A ako vieš, že neexistujú štúdie? Aspoň si zdvihol telefón a zavolal do TANAP alebo vychádzaš len z bleskoviek Nového Času?
Je ľahké tvrdiť, že "nech to zverejnia", ale keďže TANAP vydáva stovky rozhodnutí ročne, to by nerobili nič iné, len písali do novín.

Je pravda, že slovenská ochrana prírody má veľmi zlý imidž a zanedbáva komunikáciu, ale to neznamená, že predmet jej činnosti je zlý a nesprávny. Je pravda, že Štátna ochrana prírody dnes pôsobí skôr ako štátna poľovnícka agentúra, ale to neznamená, že ochrana prírody je niečo zlé.

Rasto

Nemozem tvrdit dopredu, ze ked zostane otvoreny chodnik, tak to bude mat skodlivy vplyv na prirodu. Potom vsetka turistika ma viac ci menej skodlivy vplyv na prirodu a je lepse co najviac chodnikov zavriet. Ochranari vzdy budu hovorit, ze turistika skodi. Keby sa urobila relevantna studia o tom co skodi a co nie a vychadzalo by sa z konkretnych udajov, tak potom prosim. Existuje nieco take? Ked nie, tak potom su to dohady a tie su nepodlozene. Aj ked sanejaky liek uvedie na rh, tak predtym prejde klinickymi studiami atd. a az potom mozem tvrdit, ze je na no ci ono, keby to tak nebolo, tak si mozem deklarovat ze nieco liecim a ono nic liecit nebudem len zarabat na tom. Takze ked tvrdi niekto, ze ide o ochranu prirody v konkretnej oblasti, nech je to verejne dolozene, zname a pristupne a nech su pristupne aj konkretne data o tom, co sa stane ked chodnik ostane otvoreny. Bez toho ide o buzeraciu o nic ine, sme predsa na Slovensku. Nic ine sa o tom neda povedat.

Honza286

To Funttomas: Ono by stačilo určit vymezená místa pro stanování (prý se o něčem takovém jedná i při přípravě nového návštěvního pořádku)a zachovat pro sestup stezku z Tomanovského sedla, to by stačilo, možnost ústupu co zhruba 2-3 hodiny je na hlavním hřebenu Tater normální.

Honza286

Navíc existuje i mnohem jednodušší nařízení, které by zabránilo davům turistů, kterých se obává TANAP - zavést na Tomanovské sedlo pouze jednosměrný průchod shora dolů, tím by se výrazně omezil potencionální počet polských turistů v Tiché dolině, protože většina turistů z Polska jsou pohodlní a těžko by se jim chtělo šlapat ten krpál na Suché sedlo.

Funttomas

Informáciu o doznačení zvyšnej (dnes neprístupnej) hrebeňovky Západných Tatier považujem za tendenčnú. No súčasne zrušenie chodníka do Tomanovského sedla a sprístupnenie hrebeňa sú dosť protichodné či vzájomne sa vylučujúce aktivity.
Nadviažem na Honzovu úvahu pre úsek novej trasy: Pyšné sedlo – Veľká Kamenistá – Hlinské sedlo – Smrečiny – Smrečinské sedlo – Poľská Tomanová – Tomanovky – Tomanovské sedlo…, každý zbehlý turista pri pohľade do mapy usúdi, že nástup na hrebeň + samotný pochod hrebeňom + zostup do podhoria je veľmi dlhá túra a za 1 deň prakticky nerealizovateľná túra, keď nechce nelegálne tráviť noc blízko hrebeňa. Jediná možnosť nocľahu v okolí je poľská chata Ornak. LENŽE zo spomenutého hrebeňa k chate vedie chodník len od Tomanovského sedla. Samotné sprístupnenie hrebeňovky vyžaduje vytvorenie (obnovenie) ďalších zostupových (výstupových) trás z Poľska minimálne od chaty Ornak do Pyšného sedla. To isté sa týka aj slovenskej strany. Z bezpečnostných dôvodov (napr. búrky) by mali existovať ústupové trasy z Hlinského sedla a zo Smrečinského sedla do doliny Hlina smer Podbanské. A logicky by malo byť zachované aj rázcestie v Tomanovskom sedle. Aký by mala hrebeňovka zmysel bez nástupných a zostupových trás? Celé sa mi to zdá ako nezmysel, keď komplex Tichej doliny, Liptovských kôp a Kôprovej doliny je prísna rezervácia odkiaľ sú vylúčené ľudské aktivity. Prečo by sa zrazu tvorili chodníky v zónach kľudu určených pre zver, keď tam jeden chodník chcú zrušiť?

Honza286

To Sona: Sice by to byla určitá náhrada, ale asi jen aby se neřeklo, protože to prostě legálně většina turistů za jeden den nemá šanci přejít celý ten úsek hřebene

Shadow

Sona tak to by bolo super, ten hreben napravo od Pysneho s. ma lakal uz davno, nakoniec to mozno pojde celkom legalne. Zostava nam len dufat.

Sona

Ahojte, mam nove informacie z MZP:
co sa tyka zatvorenia chodnika do Tomanovskeho sedla, je to kvoli ochrane zveri, ktora tam je. Po padnuti Schengenu sa tam predpoklada vacsia navstevnost, ktora sa nebude dat usmernit, a ktora by negativne vplyvala na chranene zivocichy.
Aby vsak turisti neprisli skratka, urobi sa znaceny chodnik po hrebeni od Pysneho sedla az na Kasprov vrch. Bude viest po nasej strane, kedze Poliaci nechcu, aby sa islo po ich, vyzaduje si to samozrejme upravu terenu. Momentalne je to ako pracovny navrh a rokuje sa o nom medzi oboma TANAPmi, ale uz skoro by sa mal dostat na Krajsky urad do pripomienkoveho konania, kde sa k nemu mozu vyjadrit aj turisti.

Tino

myslim ze tu ide o chodnik, ktory doteraz fungoval bez problemov, a prirode turisti na nom neskodili. uzavreli ho len na zaklade predbezneho odhadu, ze tam bude privela ludi. keby ho nechali aspon rok fungovat, za tu jednu sezonu to tam turisti urcite neznicia, a mali by realny dovod, nielen odhad, potom by som ani N nepovedal ze je to zle. navyse keby to bolo neunosne, mohli by tam dokonca aj docasne zakazat vstup uprostred sezony, kym ho oficialne nezrusia. ale oni zo vsetkych moznosti vybrali tu najrestriktivnejsiu. myslim ze ti poliaci ktori tadial chceli prechadzat na slovensku stranu to robili aj doteraz, a doteraz ich bolo dost malo na to aby neskodili. proste nevidim za tym ziadnu logiku z hladiska ochrany prirody, iba nasilne uplatnovanie moci a zakazov. a neverim, ze turistika prirode az tak skodi, ked na polskej strane pri omnoho hustejsich chodnikoch neskodi, v alpach napriek volnemu pohybu neskodi atd. len tu na slovensku skodi vsetko.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov