Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Historické extrémy počasia na Slovensku

Peter61

a podkurú aj červené GLA-AMGéčka !https://ekonomika.sme.sk/c/22181654/mercedes-reklamou-na-suv-od-amg-vyvolal-vlnu-tvrdej-kritiky.html

Peter61

Hermanovský hrebeň včera 10 cm snehu. Otepľuje sa. Pred 3 týždňami Šimonka 3/4 metra. Minulý týždeň Bodoň bez snehu.

Marekkol25

Akurat pozeram kam zajtra pojdeme na turistiku a to pocasie ma tiez hneva.....

pocasie.pozri.sk

chcelo by to viac tepla na poriadku turu.... takto pri 10 stupnoch je to o nicom........

Alexander

Samozrejme, že sa otepľuje, veď merania neklamú. Veď o pár dní uvidíme, prejdeme rovno do
leta...

Ade.e

Podla mna sa aj otepluje, vid neskutocne horucavy v lete, ale najma globalne oteplovanie sposobuje take vykyvy. Nahle burky, rychle povodne. A tiez uz sa nehovori, ze biele Vianoce a zelena Velka noc ale po novom, Zelene Vianoce a Biela Velka noc.

Pf.69

3.4.2O15.Mala fatra cca 35 cm nového snehu už v 8OO m,m . V záveji salamandra bojujúca o život ! Tak neviem ! Otepluje sa ?

Boris-cz

Ano,extrémní jevy byly a budou.Vždy se střídaly teplejší a chladnější období.Ale nikdy nešla křivka oteplování tak prudce nahoru jako je tomu teď,čímž myslím dobu nekontrolovatelného rozmachu průmyslové výroby a živelného nárůstu automobilové dopravy na straně jedné,a drancování amazonských pralesů(nejen) na straně druhé.
Prostě přemnožení lidí a zejména hamižnost určitých skupin,má na změnu klimatu vliv ať si to chceme připustit nebo ne.

Juh

merhorn: Samozrejme, ze je to ine. Chcel som tym naznacit len to, ze urcite extremy sa mozu vyskytovat neustale a ze urcite javy sa mozu vyskytnut kdekolvek a takmer kedykolvek. Neplati to ale pre obdobie oznacovane ako Mala doba ladova, to je uz o niecom inom.
A s tou dlhodobou prepovedou na najchladnejsie leto je to asi tak, ako ked indiani isli za svojim samanom ...

Merhorn

juh, je ine ak sa len vytvoria puky ako dosledok relativne kratkodobeho oteplenia a je ine ak, teda ako som to z textu pochopil, pestovatelska sezona zacne uz v januari a v maji je zatva a v july zber hrozna.
Ale samozrejme extremne roky sa vyskytuju stale a nehladiac na dlhodobejsi trend. Ale tak cim by nas masirovali masmedia?
Ved toto leto malo byt najchladnejsie za uplynulych 200rokov :)

Juh

BTW: Co ja viem, tak niekedy v rozmedzi rokov 1975-1979 zakvitli v polovici januara stromy aj u nas, teploty vtedy dosahovali v juznych castiach krajiny okolo 15°C a v noci nemrzlo.
Krupy o velkosti slepacich vajec padaju aj dnes, mne poskodili auto a v blizkom okoli uplne znicili niekolko striech na rodinnych domoch.
Silnejsiu severnu ziaru (auroru borealis) bolo mozne z nasho uzemia sledovat koncom roka 2003, trvala niekolko hodin a tiez sfarbila severny obzor do cervena. Niekde mam este odlozene fotky.

Merhorn

Zhruba okolo prelomu milenia klima prechadzala vyraznejsim stredovekym oteplenim, ktore trvalo od cca 9 do cca 13 storocia. V tejto dobe mimo ine vikingovia osidlili gronsko a v britanii sa pestoval vinic.
16-18stor sa viaze na malu dobu ladovu vrcholiacu pocas Maunderovho a Daltonovho minima. Mimo ine pocas tohto obdobia vznikali malby korculiarov na zamrznutej Temzi ci v Holandsku.
Je to velmi zaujimava tema.

Adamus

Roky 1641 až 1662 :) jooo to by som chcel zažiť :) Super článok ... na ráno v robotičke.

Zdenči

Presne ako píšeš v poslednej vete. Média všetko nafúknu a potom je aj z normálnej veci kalamita :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma