Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Spravny batoh

Diskusná téma Spravny batoh

zdravim, viem, ze taketo temy uz boli, napriek tomu som si povedal, ze ju este raz nacnem nanovo, aby sa to "nestratilo v preklade" :). AKY batoh by ste mi poradili na jednodnovu narocnejsiu letnu turistiku? Kludne mozte aj konkretny kus :). Co sa litraze tyka, tak myslim ze viac ako 35l by nemal presiahnut, ale necham si poradit..co sa ceny tyka, tak do 60 eur (asi ma zjete, ale viac sa mi ozaj nechce davat :) )

Urban

Ja pouzivam osprey talon33 a som s nim velmi spokojny,ci uz je to na jednodnovku alebo na 2-3 dni.Ale je trochu nad tvoj limit.http://www.mall.sk/stredne-batohy/osprey-talon-33-s11?param1=RED

Birger

Ahojte,suhlasim s Lubom batoh okolo 30l je dobry univerzal. Osobne mam batohov viacero,ale radsej nosim 30l poloprazdny ako 15l, ktory mam problem pomaly zatvorit. A zbalis do neho aj dvoch ludi, napr. ak ides s priatelkou....a zaroven s takym batohom ak ides na lahsie absolvujes aj nejaku tu viacdnovku.

to ZA: v podstate tam davam co nickusha + plus este nejaka ta mapa, nozik, first aid kit...no ak do toho pridas kompletnu foto vybavu tak aj tych 30-35l moze byt malo ;-) mam to odskusane

zial drummond neviem ti poradit, lebo okrem no name batohov mam skusenosti len s deuter rise 32 (co super uz zhrnul Lubo) a deuter guide 35 (co je najvascia klasika podla mna) a nieco od black diamond (typ neviem spamati, ale klobuk dole,moc som od black diamondu batohom neveril a bola to zjavne chyba) ich ceny su vsak uz nad tvoju uroven, takze jedine v bazare ak tak, podla mna skoc do najblizsich obchodov a skus si co tu bude sediet a bud kup alebo pozri na nete lacnejsie,btw. mal som na nahodou na 1 den moznost nosit ten millet respiration 30 co si nan dal odkaz a uplne v pohode, kludne by som odporucil, aj ked ako kamos hovori deuter je deuter ;)

Nickusha

tak ja mam 35l a nosim ho aj na jednodnovky a nie je to uplne mikro batoh, ale je to pohoda... a co tam mam? vodu, bundu, prsiplast, nejake nahradne tricko, v lete sandale, mozno dlhe gate...v zime este navleky a nekaku vrstvu navyse a ked das este aj jedlo a varic, ze si gurman a chces teplu stravu, tak ta 35-ka nie je az taka strasne velka na jednodnovku:) a ja sa do neho zbalim napr aj na viac dni, v plnej polnej....je to sice take "o hubu" a z kazdej strany mi nieco visi ale da sa!:)

Peto.z.bb

Chalani, to cislo 35 l. tu nastrelil autor temy. Predpokladam, ze mal na mysli horolezectvo, a nie "narocnejsiu turistiku". Lubo ma ale pravdu v tom, ze radsej si kupit poriadny ruksak, ktory aj pri zapleneni iba na 20 % dobre drzi na chrbte, ako nieco z kategorie "v Nemecku to preslo vsetkymi moznymi vypredajmi a nik si to nekupil, tak to posleme na SLovensko". Resp. nase auparkove znacky predavaju kvantum modneho smejdu "Made in China", aj ked pokial ide o ruksaky tak bohuzial asi ina alternativa nie je, myslim pokial ide o miesto vyroby - vid pribeh Treksportu.

Tomaash

Tiez si to celkom neviem predstavit. Na jednodnovu, aj narocnejsiu a dlhsiu turistiku, pouzivam 10l batoh. Teda pokial netreba so sebou vlacit ostre zelezo typu macky a cakan. Na taternictwo potom 26l a to na dvojicu, samozrejme.

V nasich podmienkach ti na jednodnovku staci akykolvek mensi batoh, ktory ti je pohodlny a splna tvoje ocakavania co sa ficuriek tyka. Akurat ked si vyberies nejaky smejd a pouzivas ho casto, rozpadne sa ti pomerne skoro.

ZA

Celku by ma zaujimalo, co date do 35 l batohu na jednodnovu letnu turu. To si rad vypocujem a poucim sa.
Pre informaciu, na lezenie viacdlzkovych ciest (cize cely den na ture a v stene) pouzivam 30 l batoh + spolulezec lana na chrbte. (takze 30 l na dvoch) A to tam je z 80% lezecky material. Okrem lezeckeho materialu je tam spomynana bunda, jedlo a voda, plus nejake drobnosti ako lekarnicka... . Avsak na letnu turu vacsinu z tych veci nepotrebujes, takze nieje dovod mat velky batoh.
S tym, ze 35 l batoh je univerzalny plne suhlasim. Je to asi najlepsia velkost pre lezenie, lyzovanie, viacdnove pochody nalahko. Ale na jeden den by som volil nieco mensie.
Zalezi co vsetko od batohu ocakavas a na co ho chces.
Takze dobru ruku pri vybere

Peto.z.bb

Plne suhlasim s Lubom. Aj ja mam dobre skusenosti so zivotnostou Deuterov vs. inych znaciek (emailom upresnim pripadne co sa mi a preco na ktorom kazdom ruksaku inej znacky dojebabralo, nechcem tu robit antikampan).

Mam aj Futuru pro so "sietkou" - vyhody fakt len v teplom pocasi, a najma na dvoj a viacdennych trekoch. A rozhodne nie na ferraty, resp. verim aj horolezectvo (ktoremu sa nevenujem).

Drummond, fakt napis co presne myslis tym slovom "narocnejsia", najlepsie ak na prikladoch konkretnych trekov, resp. vystupov. A tiez to, ci uz mas ine ruksaky na zimu a aj na lahke letne tury, a ake konkretne.

Lubo

30-35L je dobra univerzalna velkost na jednodnovku. Batoh nie je este sam o sebe prilis tazky, zato uz tato trieda mava dobry nosny system, co je klucove pre pohodlie. Preto takyto batoh v pripade lahsej tury mozno naplnit len na polovicu a vdaka dobremu nosnemu systemu a kompresnym popruhom to vadit nebude. Ak vsak pojdes na jesen alebo skoru jar, das don viac, co sa zide.

Co sa tyka konkretnych modelov, odporucam Deuter Rise 32. Je sice vyrobcom odporucany na zimne aktivity, mne sa vsak zatial osvedcil ako najlepsi univerzalny batoh na vsetky rocne obdobia na jednodnovku. Je uzky a vysoky, vdaka comu mas bedrovy pas tam, kde patri a nie niekde na pupku. Nosny system je velmi pohodlny a stabilny. Kedze ma len 32 litrov a je vysoky, nevytrca velmi od tela, preto v zlozitom terene nemeni prilis tazisko. Je kompatibilny s vodnymi vakmi ale ma aj elasticke vrecko pre umiestnenie flase, ak nemas rad trubickove systemy.

Link na clanok tu na hikingu:
hiking.sk/…/batoh_deuter_rise…

P.S. Vo vseobecnosti neodporucam sietkovy chrbtovy system (Treksport Netron, Deuter Futura a pod.), pokial to mas ambiciu pouzivat aj v zime alebo na tazsie tury v skalnom terene. V zime sa to nehodi, lebo spoteny chrbat nemas chraneny ale prefukuje tam vietor, vyraznejsie meni tazisko (zle na tury v skalnom terene a pri lyzovani).

ZA

V prvom rade by som asi podotkol, ze 35 l je podla mna velmi vela.
Na jednodnovu turu by som nesiel nad 20 l. Potrebujes tam dat iba nejake jedlo, vodu, bundu a pripadne fotak. Fakt neviem co by si mal nosit v 35 litrovom batohu.
Takze kludne sa obzri po niecom mensom, usetris a zbytocne nebudes nosit velky bagl.

Peto.z.bb

drummond, ten druhy z linky dole (North face) urcite nie, to je mestsky batoh.

Pises "narocnu turistiku" - myslis kondicne narocnu kvoli velkemu kumulovanemu prevyseniu napriklad? Alebo skor technicky narocnu = lezenie? Toto je podla mna zasadna vec, bez ktorej Ti sotva niekto dobre poradi.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum