Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Tatry - neoficiálno oficiálne

Diskusná téma Tatry - neoficiálno oficiálne

Problém a snaha sprístupnenia nových trás v Tatrách je všeobecne známa ale mám pocit, že ešte nie tak reálna ako by sme mohli chcieť. Preto ma napadla myšlienka sprístupniť určité sedlá a štíty trocha inak. Zaujímal by ma názor aj ochranárov, horských vodcov, HZS ale aj turistov. Samozrejme,že trasy by boli dopredu dohodnuté, tak aby bola zachovaná ochrana prírody tam kde zachovaná má byť. Aby sa zostali v aj trocha v rovine oficiálnej tak pokuta(vstupne) by mohlo byť v tomto prípade symbolické(napr. 3-4 eur/os, prípadne 10-15 eur skupina). Išlo by prakticky o istú formu dohody medzi turistami, ochranármi a ostatnými zúčastnenými. Trasy by pravdepodobne neboli značené a šlo by o túry na vlastnú zodpovednosť.

Peto.z.bb

Ad Peter61 06:09 - neporusujes nahodou tymto kodex diskutera na hiking.sk?

Peter61

@fero.z.KK:
uvazujem, ci to je z celkoveho prehriatia, dehydratacie z nedostatocneho prijmu tekutin, alebo nespravnej volby tekutin = privela cajicku magoraciku .
treba pit kavu
youtube.com/watch?v=w94CYd5Sj…

Peter61

ad : včera 10:47 michalf:

zbytocne je vypisovat elaboraty. je to nekonecny pribeh od r.2003. Treba chodit.
strazcovia teraz chytaju zebracov a kontroluju, ci hasia zahadzovane spaky.
spravatanap.sk/…/128-nelegaln…

Peto.z.bb

lenrob, zrejme mas pravdu s tym "nejlepsie cez nejaky spolok". Ale toto mi pride smutne. Nemam nic proti spolkom, ak sluzia na registraciu ludi ktori dostanu pravo vyuzit spolocny majetok, napr. ako je to v Norsku pokial ide o horske chaty. Len u nas v SR ide casto takato vecna stranka bokom, a v popredi cinnosti spolkov je politikarcenie, vytvaranie funkcii a volenie ludi do nich, a celkovo odoberanie prav jednotlivcom v prospech zvysovania prav funkcionarov. A ako je to bezne asi vsade vo svete, do tych funkcii sa natlacia kadejaki milovnici moci, klientelizmu a korupcie,cest vynimkam :).

Lenrob

@Michal - staci vybrat konkretnu vht trasu, napisat ziadost o udelenie vynimky s paradnym oddovoddneniim a cez najlepsie nejaky spolok to zaslat na prislusn. od. MZp. Vid. Vynimka v ZT pre zimny Baranec. Ale nejake forum tu to moc neposunie. Ale mozno ti niekto poradi ako na to...

Ja len jednu poznámku .. píšete iba o VT, ale podmienky sú na celom SVK rovnaké ... od stupňa 3 a viac je možné sa pohybovať iba po TZCH. Takmer všetky významnejšie pohoria a útvary sú 3 a viac. Prečo nikto nepíše aj o Malej a Veľkej Fatre, Nízke a Západné Tatry, Súľov, Pieniny, Sl.Raj a pod. ... možno preto, lebo v ostatných oblastiach je sieť TZCH hustejšia a viac menej turistom vyhovuje. Jedno riešenie by bolo rozšíriť sieť TZCH vo VT. Ale na to treba peniaze, politickú vôľu ... a niekto to musí celé aj zaplatiť. Na to aby sa to pohlo niekam dopredu musí byť dosť silný tlak turistickej verejnosti. To že horolezci, lyžiari, vht, HV, poľovníci ... atď majú svoje výnimky zo zákona je tým, že si ich vybojovali ... nikto im to sám od seba nedal :-)

Michalf

Je všeobecne známe, že v poslednej dobe snahy na sprístupnenie sú, ale proces úplnej legalizácie ešte dlhý. Každý by bol za úplný legalizáciu, veď prečo nie. Prečo neskúsiť niečo dočasné kde by boli spokojné obidve strany? Vždy je tu možnosť 4 vybodnúť sa na všetky zákazy a isť kade tade. Ale ako tu už bolo spomenuté sú tu aj skupiny turistov, ktoré rešpektujú súčasné pravidlá. Všade sa spomína, že je iniciatíva sa dohodnúť za určitých pravidiel alebo podmienok. Tak teda sa bavme o tých podmienkach. Nehovorím sprístupnime celé Tatry, skúsme sa dohodnúť na jednej dvoch trasách,(aby sme si nemohli chodiť kade tade), skúsme to na jednu sezónu a potom sa uvidí. Súhlasím stým,že turista na danej trase by mal mať určitú výbavu(napr. pevná obuv, prilba). Prečo teda neskúsiť otvoriť trebárs baranie sedlo pripadne mengušovske sedlo aj možno takým spôsobom,že hoci to bude porušenie súčasného návštevného poriadku, strážcovia prírody to budú rešpektovať samozrejme za daných podmienok, že turista pôjde po danej trase, bude mať potrebnú výbavu a bude tam v danom čase.

Lenrob

Neviem ci to sposobuju tie horucavy, alebo nedostatok pohybu, ale toto hadam nemyslite vazne? Jano zo Sturova sa pri pive dohodne s Misom z Popradu, ze spritupnia Tatry a ked sa niekto vyberie len tak, kade tade, tak dostanu max. 4 Eura pokutu:). Myslim, ze by tu niekto mal zalozit vlakno "Snivajte s nami". To co sa tu vypisuje je uz 100x otocene v inych vlaknach, takze trochu realizmu a triezveho pohladu na svet. Ked uz mrhat casom a energiou, tak skor podporit nejake aktivity, ktore uz v tomto smere existuju a snazit sa presadit rychlejsie zmeny cez rozbehnute a nie neustale zakladat a vytvarat nove... Tot moj laicky pohlad na vec.

Fangorn

povinná výbava? netrep, však máme demokraciu :D
a každý je zodpovedný sám za seba

Peto.z.bb

rc1, mam rovnaku skusenost. Aj vlastnu, aj z ludi v okoli. Len dodam, ze sa vyhybame spolkom aj preto, ze v mnohych vladne ten duch z pred 1989, parodovany v skladbe Bez ladu a skladu "Masy". Citim ho aj na tomto fore s prispevkov par clenov danych spolkov. Je to bohuzial tak, ze ako ludia zodpovedni sami za seba, mozeme na tzv. ilegaly chodit len so zlym pocitom ze porusujeme to, k comu sa nas rodicia snazili vychovat. Mne k tomu pomaha len vedomie, ze vacsina tych zakazov je z hlavy skorumpovanych mamonarov. Teda mi to pride podobne, ako ked cernoska zena v JAR porusila zakaz sadania cernochov na predne sedadla v autobuse. Ale ovela radsej by som bol, ak by sa tie trasy normalne preznackovali, a pohyb na nich bol legalny. Osobne by sa mi pacila ako podmienka pre platnost poistenia pre zasah HZS urcita povinna vybava, cim by sa tam snad zamedzil pohyb sviatocnych navstevnikov Tatier, ktorych stretavame napr. na Svistovke v teniskach.

Rc1

fangorn ano je tam dost ludi. plati to hlavne na legalne pristupnych atraktivnych miestach. ked som bol pod spominanymi rysmi bolo tusim okolo 9 alebo 10 doobeda. kazdy kto chce si vie najst aj v tatrach pokojne miesto. ale pre takych sa nove trasy predsa nemusia otvarat. pripadne otvorenie je skor pre tych, ktori tam idu z inych pohnutok.

Fangorn

RC: ja som reagoval iba na to že si písal že v tatrách je veľa ľudí - tak som radil vyraziť na túru skor, nič viac. čo sa týka tej ostatnej diskusie tak to je mimo mňa, takýchto diskusií je na tomto webe asi 10 a vždy končia rovnako..... Neriešim to, som členom Jamesu, chodím a leziem kde chcem a či sa niečo zmení alebo nie tak mi to je úplne jedno.

Rc1

famgorn este pre lepsie vysvetlenie mojej myslienky: poznam v mojom okoli ludi na ktorych spocitanie by mi nestacili asi ani vsetky prsty na rukach aj nohach spolu, ktori trebars na baranie rohy ci furkotsky stit nejdu jednoducho len preto, ze na to nemaju opravnenie a je topre nich nelegalne. akonahle by sa to vsak zlegalizovalo, urcite by tam vsetci tito ludia zacali chodit. jednoducho maju respekt pred zakonom aj ked im nie je nakloneny, ale respektuju. a takychto ludi je myslim velmi vela.

Rc1

fangorn ale sa bavime predsa o znacenych trasach. len som chcel prirovnat, ze to co sa deje tam by sa podla mna dialo aj mimo nich ak by tam bol pristup uplne otvoreny a legalny pre vsetkych. len moj skromny nazor, kedze si myslim ze dobrodruznych povah sa po horach pohybuje dost

Viera mori

Ahoj ,v nedeľu som stratila sivé slnečné okuliare pod Salatínom, tesne po prudkom výstupe po strmom chodníku z Brestovej asi vpravo na tráve,

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum