Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Júlske Alpy – Mangart

Diskusná téma K článku: Júlske Alpy – Mangart

Naša dovolenka v Slovinsku, resp. v Triglavskom národom parku, úspešne pokračuje. Po dni strávenom raftingom na rieke Soča nás svrbia nôžky, a tak pokračujeme na štvrtý najvyšší vrch krajiny, ležiaci priamo na hranici s Talianskom - Mangart (2677 m n. m.).

Daulagiri

Mňa zas mimoriadne zaujala úvodná foto, ale všetky sú ako vždy nádherné.
Článok písaný ľahkým štýlom pekne približuje očarujúcu krajinu. Už teraz sa teším na ten z Montasia :-)

Jantaara

Parádne fotky, záverečná najsamsuper.

Nám tento rok Slovinsko nevyšlo. :-( ....Ale inak mám v pláne Mangart ferratou Via Italiana a Jalovec tiež. Na Jalovec sa dosť chodí aj v zime, ale na to si ešte netrúfnem.

Adushka

Vďaka za pozitívne reakcie opäť :) My sme pohodoví turisti, nám stačia aj light ferratky, dôležité sú výhľady a pohoda a to, že môžeme veľa fotiť :)

Na margo skriatka: Info v článku o trasách a ich obtiažnostiach je uvedené správne, mám to overené z viacerých zdrojov, je potrebné čítať s porozumením :) Samozrejme jeden zdroj dá Via Italiane C-D, iný D, slovinskú cestu som našla viackrát uvedenú ako C, raz ako B, takže tak.

Matúškovi vďaka, že to tu opätovne upresnil :)

Gazod

Este k oznaceniu ferat. Matus ma pravdu, pretoze talianska ferata ma prakticky 2 casti, pricom horny usek konciaci na vrchole Mangart sa niekedy ani neoznacuje ako ferata, skor len zaistena turisticka trasa. Via Italiana sa vacsinou oznacuje len od bivaku do Mangartskeho sedla.

Gazod

Matus, na feratu Via Italiana si kludne mozete trufnut. Moja partia zacala tento rok s feratami a zvladli sme ju v pohode. Nie je narocna, len niektore useky su vzdusne a mozno preto je jej obtiaznost vyssia. Celkovo je to krasna ferata, ktoru odporucam aj zaciatocnikom.

MatusM

"Aby im ostal prístup na vrchol, vybudovali "diretku" v stene, ktorá má dnes názov Via Italiana (D). Spodná časť trasy je takmer kolmá, vrchná časť je skôr obtiažnosti A a používa sa najmä na zostup z vrcholu. Ten, kto chce prejsť taliansku trasu, obvykle schádza z Mangartského sedla k bivaku Nogara a odtiaľ potom opäť hore už ferratou. Z Mangartského sedla je vybudovaná aj slovinská cesta, ktorá vedie peknou štrbinou a je obtiažnosti C."

MatusM

Skriatok, neviem, čo presne myslíš, že je popletené. Zo Slovinskej strany vedie takmer až na vrchol ferrata obtiažnosti C (podľa knižného rakúskeho klettersteig sprievodcu). Tou sme išli hore.

Z Talianskej strany vedie na Mangart Via Italiana (D), na ktorú nadväzuje zaistený chodecký terén (A). Tým sme zostúpili.

MatusM

Neviem, či škoda. Máme za sebou len pár ferrát, takže si zatiaľ vyberáme jednoduchšie. Takže Via Italiana niekedy nabudúce, keď nazbierame skúsenosti.

Na Montasio sme šli cestou Findenegg nahor a Scalou Pipan dole. Pochybujem, že si niekedy trúfneme na tú severnú stenu, takí borci nie sme :-)

Knor

Skoda, to najkrajsie co sa tam nachadza, dolnu a strednu cast Via Italiana, ste vynechali. Je to jedna z najkrajsich (hoci nie najnarocnejsia) ferat v Julskych Alpach.
Snad aspon na Montaz ste isli od severu a nie od juhu.
Inak, odporucam nie liezt Mangart od chaty, ale z dola od jazier. Tak ma clovek z vystupu uplne iny zazitok.

Gazod

Krasne fotky, ktore mi pripomenuli nas vystup na Mangart 5.7.2013. Vtedy to bol adrenalinovy zazitok. Adrenalin nam niekedy tiekol usami von. Bolo to kvoli mnozstvu snehu, ked sa ferata zmenila na volne neistene lezenie po snehovych zlaboch a skalach. My sme najprv zisli dolu k bivaku a vysli spat hore feratou Via Italiana (doporucujem, velmi pekna a dobra istena) a nasledne sme sa vydali slovinskou feratou hore. Ferata razom zmizla pod snehom, tak sme zacali liezt. Vyhlady sme na vrchole nemali ziadne vdaka hmle. Zostupovali sme tou istou cestou, kedze sme nevedeli v akom stave je talianska zostupova trasa.
Celkovo sa nam vystup pacil ako vam a Julske Alpy nam ucarovali. Na druhy den sme dali este Triglav. Kazdopadne mame v plane sa tam este vratit. Je tam co prejst a polozit.

Starec

Výborný článok aj fotky. Veľmi silno inšpirujúce, asi viem kam pôjdem o rok.

Skriatok

Po nich je to uz chodecky terén, a nie ferrata.

Skriatok

Caute

Trosku to máte popletené.
Slovinská cesta je lahsia (B)
Talianská cesta je tazsia (C/D)

Dzakomoo

tie fotky su nadherne. a ta posledna je uplna bomba! ticho zavidim :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum