Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Schronisko w Dolinie Roztoki

Diskusná téma K článku: Schronisko w Dolinie Roztoki

Schronisko PTTK w Dolinie Roztoki, resp. po slovensky Chata v Ráztockej doline (Roztocká chalupa), je najvýchodnejšou turistickou chatou v poľskej časti Tatier. Pre menej známy i nie masovo navštevovaný objekt sa používajú tiež názvy Schronisko w Roztoce (Chata v Ráztoke), Schronisko Stara Roztoka/Schronisko w Starej Roztoce (Chata Stará Ráztoka/Staroráztocká chata), Schronisko Roztockie (Ráztocká chata) alebo Schronisko na Polanie Stara Roztoka (Chata na poľane Stará Ráztoka).

Lubo

Polsky hreben & bluehen:
Palec hore!

Bluehen

Prave tato dolina je jedinecnym prikladom ako poliaci nezvyknu robit cestovny ruch. Na jednej strane dobre ceny, prozakaznicky pristup v com sa len da, na druhej strane tato dolina. Povolit len pesich po 10 km sirokej asfaltke v nezazivnom lese nie je asi nic ine len zlomyselnost tych co povoluju. Rovnako ako neprepojenie chaty s druhou stranou potoka (modrou znackou).
O.i. euro je snad najvyznamnejsim uspechom co sa tejto malej krajine podarilo vo svojej historii, co sa nepodarilo podstatne vacsim lokalnym hracom. Vselijak posmesne ju nazyvat, no neviem kto sa necha radsej vyplacat lokalnymi papierikmi.

Polsky Hreben

"Pseudomenu" jsme maly v Polsku za hyperinflacie v 80. rokoch. Pseudomenu ma teraz Venezuela. Euro opravdu nie je pseudomena - vazme si slova. Prez vsechny problemy zijeme v nesrovnatelne liepsich dobach nez za komunistickej totality.

Peter61

Tanka, aby som len nezavádzal "košatými metaforami", ako ma Ľubo zdrbal :
zaplatili sme nielen dva kávy, ale v EUR celé stretko. Ani vstupné a drobnú konzumáciu som neriešil výmenou na Pzl. Ak by som šiel sám a platil si ustajnenie + krmivo sám cash, tak asi pred výletom aj do zmenárne zájdem.

FunTTomas

k europlatbám v zahraničí len toľko, že bol už aj taký čitateľ, ktorý mejlom upozorňoval, že by to bolo vhodné uviesť pri chatách v poľských Tatrách, lebo Slováci si automaticky myslia, že sa všade dá platiť €, aj keď navštívená krajina nie je v menovej únii.Moja osobná skúsenosť je taká, že väčšinou, keď berú €, tak to nie oficiálne cez pokladňu a zväčša za zlý kurz. Je na každom turistovi či si € vymení za zloté alebo nie. Články na to ozaj špeciálne nemusia upozorňovať. Je to každého vec ako bude platiť parkovné, vstup do TPN, suveníry, dopravu či útratu na chatách. Každopádne vaše skúsenosti v diskusii sú užitočné a vítané.

Tanka

@Peter61 - dva kavy alebo dva piva dostat len v Prešove :)))

Marcel.c

Poliaci všeobecne nemajú problém s ničím, čo podporuje ich podnikanie.
Aj cestovné v poľskom autobuse na linke Zakopane - Starý Smokovec (s nástupom v Lysej Poľane) sme platili v eurách.

Lubo

Poliaci su predsa rodeni obchodnici. Nevidim dovod, preco by nemali brat eura. Je len na kazdom, co sa mu viac oplati. Ci zaplatit v menej vyhodnom kurze a (v idealnom pripade) si neodniest ani jeden zloty alebo vymenit vyhodne, no potom mat v alternativnej penazenke peniaze pouzitelne opat na vylete v Polsku.
My sme pre vela rokmi boli na chate pod Pilskom a zlote sme veru nemali a nebol s tym ziaden problem. A ziadne zlote ako vydavok sme si ani neodniesli.

Jantaara

Vyzerá to, ako keby ste Tanke neverili. Nuž tak potvrdzujem, že nebol problém platiť eurami. A aj vydali v eurách. Výdavok v eurách som zažila prvý krát. Doteraz mi vždy vydali v zlotých a eurá brali len papierové. Časy sa zrejme menia.

Tanka

a aj vstup do TPN sme platili v eurach, dokonca jeden z nasej skupinky neplatil, lebo sa tak dobre presmykol...:)to sme sli cez tu Palenicu Bialczansku...

Tanka

aby som uviedla na spravnu mieru, kupovala som iba kavu pri okienku, neviem ako to je s platenim vacsich ciastok za ubytko a pod...

Peter61

Pehla, netusim, ale polski rangeri su v kroteni priestupcov trvdsi ako nasi. Putana opasku etc.
Moja pokuta 400 SK za bike na Moreske Oko bola dlhe roky najvyssia zo vsetkych.

Jantaara

Aj kvôli kurzu sa oplatí vymeniť si zloté v zmenárni a platiť potom zlotými. Je to o dosť výhodnejše.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum