Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Moj dnesny zazitok s polovnou strazou

Lubo

Polovnictvo je zial jednou z oblasti, ktora odzrkadluje uroven slobody a uctu k pravidlam v tejto krajine. Ukazuje, ako ludia co maju vplyv nemaju tu werichovsku kazen a moc zneuzivaju vo svoj prospech.
Netreba sa potom cudovat, ze vznikaju konflikty aj provokacie. Na tie by v prvom rade mal clovek, ktory ma nejaku uradnu pravomoc, reagovat v medziach, ktore mu stanovuje zakon. Inak ide o zneuzitie, na ktore treba poukazovat a treba o nom hovorit. Nie som toho nazoru, ze by sme mali chodit predposrati z toho, ze ved potom nam ukazu. To nie je prave spravanie hodne obcianskej spolocnosti.
Neodpustim si svoju oblubenu filozoficku vlozku: Ak stat uradne obmedzuje nejaku slobodu, je na nom aj dokazne bremeno, ze je to potrebne, ucelne a prospesne pre spolocnost. Nestaci bumazka, uniforma, odznak a vysvetlenie, ze "ja som tu pan, lebo mam obusok".

Jantaara

PaliT, perfektne si to napísal! Ani som sa nechcela zapájať do debaty, ale k tvojim slovám sa pripájam na 100%. Sme v prvom rade ľudia a nemali by sme sa správať ako blbci, či už sme turisti-fotografi, alebo poľovníci.

Jjano

Nie chlapci, nesúhlasím s vami. Nikdy nebudem súhlasiť, aby poľovníci mohli obmedzovať nepoľovníkov pri prechádzkach, túrach, fotografovaní a iných neškodných aktivitách v prírode. Nemajú na to nijaké právo, nevidím jediný dôvod, prečo by som ich mal tolerovať, nieto ešte akceptovať.
Na rozdiel od fotografovania či turistiky je poľovníctvo hobby, ktoré zásadne obmedzuje iných ľudí a nielen ich obmedzuje, ale aj ohrozuje na zdraví a dokonca na živote. V prírode ich dávam do jedného koša s motorkármi, štvorkolkármi a off-roadistami. Je mi úplne jedno, či si nejakí poľovníci platia alebo neplatia nejaký revír, to je ich vec, nie moja. Ja som občanom tohto štátu a mám právo na užívanie si prírody v rámci platných zákonov a nijaký zákon nedáva poľovníkom právo strielať, ak sú v území ľudia, nijaký zákon nedáva poľovníkom právo vyháňať ľudí z územia, lebo plašia zvieratá a svojou prítomnosťou bránia v polovačke.

Boro

PaliT, absolútny súhlas, včetne toho, čo hovoril Werich. Nedokázal by som to vyjadriť lepšie. Týmto považujem túto diskuziu pre mňa za uzavretú. Vďaka.

Honza286

Provokace neprovokace, důležitější je několik věcí: přístup do lesa nemůže jeho majitel veřejnosti zakázat, při jakékoli kontrole se musí legitimovat. Sám jsem měl jednu kontroverzi s myslivcem (sice to bylo v ČR, ale průběh byl podobný - nijak jsem neprovokoval) - jedu na kole fotit západ slunce nad soutokem dvou řek, jedná se o chráněné území - evropsky významná lokalita i ptačí oblast) - ruským gazíkem přijíždí nějaký myslivec, prokázat se neprokáže a začne po mě řvát, že tam nemám co dělat, že jim plaším zvěř a že na mě zavolá policii. Stačilo udělat jediné - požádat jej, aby se legitimoval a namířit foťák na spz jeho auta - rázem byl pryč ve vteřině. Myslivci si bohužel myslí, že pokud si pronajmou nějakou lokalitu za účelem lovu zvěře, tak jim ono území patří, což je ovšem zásadní omyl - koupili si pouze právo odlovit určité množství zvěře vyskytující se v daném území.

PaliT

Tu asi nerozdebatujeme legitimitu ľudských vášní a postavenie človeka vo vesmíre. Tu nerozhodneme, či má pravdu brahman, ktorý nejazdí autom, lebo by tým zabil mušky, čo sa rozpleštia na prednom skle. Ani nerozhodneme, či má pravdu vegán, čo vraždí iba paradajky a mrkvu, lebo predsa len chce jesť.
Vášeň k lovu máme v génoch, sprevádza nás celou históriou. Koľko pravdy má fanatický, ba až militantný ochranár, ktorý chce vnútiť svoje videnie sveta všetkým ostatným a aké právo má vnucovať tento svoj postoj druhým?
Ak vstupujem ako turista, či fotograf do priestoru, ktorý zdieľam s poľovníkmi, mal by som sa aj o ich zvykoch, postojoch, povinnostiach a právach čosi učiť a prjaviť kus pokory a rešpektu. Áno, existujú poľovníci,ktorí by nemali mať ani gumipušku a existujú zas takí, ktorí milujú les, chodia doň celý rok; a raz za čas strelia zver - pre adrenalín, pre mäso, pre zážitok, ale aj na žiadosť vlastníkov poľných plodín a lesa. O tomto by tu bola debata na 100 strán, to sa mi nechce rozoberať, ale ja hovorím o tom, že by sme sa mali naučiť rešpektovať akúkoľvek skupinu ľudí a jej záujmy, aj keď je moje vnímanie sveta odlišné. Umiernenosť, porozumenie a rešpekt. Militantné postoje, mizantropia, agresívne vyjadrenia, vyostrovanie konfliktu, načo je to dobré?
Neschvaľujem to ani u poľovníkov (ten vo videu sa tiež veľmi nevyznamenal) a ani u u ochranárov.
Perfektne o týchto veciach hovorí J. Werich v tomto videu, mám na mysli 5. a 8. minútu tu: youtube.com/watch?v=REWuFAVg2…
Použil tam krásnu myšlienku, že "se svobodou přichází kázeň" a na toto pri hľadaní a presadzovaní slobody radi zabúdame...

Sanco

Viktor Cech, určite nie je náhoda, že chodíš po lese a nahrávaš si poľovníkov. Som rád, že nie som sám, čo má ten dojem ( príspevok z 3.11.2013 22:59 sanco ). Aj to druhé videjko, čo si zverejnil, má ten istý scenár. Ten istý tón, tie isté vety, proste provokácia ako vyšitá ...

Peter61

včera 21:12 PaliT:
Palce hore ! tie nahravky nevyzeraju ako nahoda.
Pripomienka : bykovi je cervena plachta ukradnuta, reaguje na pohyb.

Btw. co sa tyka plnenia planu odstrelu: Iny je pohlad bezneho turistu, ev. nabudeneho takouto diskusiou a iny je pohlad napr.gazdu, ktory si musi ohradit pole kvoli zveri. Alebo napriklad motorista, ktory absolvoval koliziu s diviakom.

Peto.z.bb

Vdaka za uzitocne info a citacie zakonov. Prispejem linkom na jeden z dolezitych rozsudkov, resp. nalezov kt. uz spominal Lubo: vasobhajca.sk/…/nalez_US_SR.p…. Polovna straz aj kazdy iny verejny cinitel skutocne musi strpiet natacanie vsetkych aktivit ktore su bud vykonom jeho pravomoci, alebo su ako v tomto pripade skor zneuzivanim a zastrasovanim v kombinacii s deklarovanim ze ide o vykon verejneho cinitela (odtial pravo nahravat, natacat ci fotit si ho aj bez jeho vedomia).

Suhlasim s PaliT v tom, ze nestastna forma prvoplanoveho stretu (najma pouzitie automobilu v noci na fotenie vlka - toto je absurdne) a dost uboha fiktivna snaha dohodnut sa mozu byt v konecnom dosledku kontraproduktivne. Viac sa mi pacil pred casom tu diskutovany konflikt cyklistu s lesnou strazou, kde cyklista vyhral odvolanie s uradom a sudruh pilcik aj sudruh uradnik prveho stupna boli aspon napomenuti, a cyklista pochvaleny s tym ze urad vyssieho stupna oceni dalsie podnety. Skoda, ze tento umely stret k nicomu takemu neviedol a ani nepovedie, pretoze ten polovnik by si zasluzil minimalne odobrat polovnu knizku, ak nie byt potrestany aj prisnejsie (suhlasim s argumentaciu jjana a dalsich).

Endemit

@PaliT a nestraš deti že keď nebudú poslúchať uja poľovníka,zakáže im chodiť do lesa. Je to tvoj legitímny postoj ja ho rešpektujem dokonca si myslím že to myslíš dobre, ale mne to pripadá zbabelé.
Nehrozí aby mi niekto zakázal chodiť do prírody ( pre niekoho revíru).

Endemit

@PaliT zámer nezámer dôležité je čo hovoril nimród na tých vidlách. Ja to za provokáciu nepovažujem.

Viktorcech

fajn.. tak inak:
nie.. nebol som na postriezke.. pozor na vymysli.

Endemit

Viktor ukludni sa toto vôbec nie je potrebné takto reagovať! Iba tým znehodnocuješ svoje tvrdenia a budeš vymazaný. Vybavte si to emailom.

Viktorcech

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK - vulgarizmy netolerujeme!!!!

PaliT

Publikum na tomto fóre nie je nestranné, vníma poľovníkov ako býk červenú plachtu, lebo všetci sú zlí, zlí, zlí. Keby si niekto predsa len s úplnou nestrannosťou vypočul ešte raz to video, tak by musel prísť na to, že jeho tvorca bol, okrem iného, na postriežke na poľovníka a zrejme dávno dopredu vedel, aký efekt chce vyvolať, ak sa naskytne príležitosť. Zdanlivo pokojné vystupovanie je v mojich očiach iba kalkul, poriadne si vypočujte tón aj obsah reči. No a ten chmuľo nimród krásne nabehol na nachystané vidly.
Deklarované úmysly "dohodnúť sa" vo mne vyvolávajú iba úsmev. Autorovi nejde o dohodu, on sa snaží sabotovať lov, vlastne by chcel poľovníctvo úplne zakázať, ale toto si zistite sami.
Ak sa tento spôsob provokácií rozmôže, očakávajme tvrdú legislatívnu reakciu namierenú proti všetkým, čo by mohli poľovníkom strpčovať život. Ani chvíľu nepochybujte, že pán Lebocký sa v parlamente veľmi rád zameria na vyjadrenia typu: "Som občan SR a môžem sa pohybovať kde chcem." a urobí všetko preto, aby sa už toto pri zámernom, či neúmyselnom rušení lovu už nemohlo používať... :(

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum