Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Sledovanie turistu online

Diskusná téma Sledovanie turistu online

Ahojte, chcem sa spýtať či nejako riešite obavy vašich blízkych keď ste na túre a to najmä tí, čo chodia sami. Rada sa túlam na bajku kade-tade, rozhodujem sa na mieste kade pôjdem a preto nikdy neviem mužovi povedať kde budem. Má nervy, že sa mi niečo stane a kde ma potom nájde. Teraz som si na nete našla, že je taká služba na Orange /dokonca zadarmo/, že sa dá online sledovať pohyb osoby. Máte s tým nejaké skúsenosti ? Alebo ako inak to robíte ?

Kroska

Ahoj, Babima,
nie si divná, lebo si stará.
Možno si to len neskúsila a nevieš, aké je to fajné. Ja chodím aj tak aj tak. Niekedy s elektronickou mapou, niekedy s papierovou a niekedy len tak. Všetko fajn.

Kroska

Ahojte,
tak už to mám vyriešené, myslím. Môj mob.operátor TKM má službu "Kde je". Manžel si môže doma na notbúku požiadať o info kde som a dostane ju vo forme zobrazenia na mape. Bohužiaľ nie veľmi presne - plocha zaberá aj trištvrte dediny, ale pánbohzaplať aj za to. Pre prípad krízy sú užitočné súradnice, ktoré sú uvedené tiež. Praktické je, že zažiadať o moju polohu môže aj formou sms a dostať ju na mobil.Škoda, že mapa je len veľmi približná.
Veľmi sa mi páči úvaha od PaliT, hovorí mi zo srdca?.

Babima

Nuž dobre, chlapci,ale pre Cyra, aj ja som divná.Možno preto, že už som stará.

PaliT

Chlapi, asi rozumiem tomu, o čom točíte, ale...
Poznám človeka, ktorý s opovrhnutím hľadí na modernú rybársku výbavu - 10 ložiskové navijaky, teflonové háčiky, sonary, GPS, atď. a namiesto toho loví na lieskový prút s plavákom z husieho brka a háčikom z ohnutého špendlíka... Nie, hlúposť, vymyslel som si ho, nepoznám takého, ale viem si taký postoj predstaviť.
Ale čo by som dodal - pohodu na horách nespôsobuje to, či tam niekto kráča v kanadách, v maskáčoch a s ueskou na chrbte, nemá ani mobil a orientuje sa oldskúl s buzolou a papierovou mapou.

Pohodu si nosíš v srdci a starosvetská výbava ju ovplyvňuje minimálne. Môže byť dobrý nápad vypnúť mobil a uniknúť z vyzváňania a stresov. Ale to, ako sa cítim v horách nepramení z toho, že mapu mám na tablete a orientujem sa s pomocou GPS. (Zaujímalo by ma, či odporca gépesov nosí kožené topánky a klasické šušťáky, alebo má GTX boty a goráčovú vetrovku?) Ak si niekto zakladá na tom, že sa civilizačným výdobytkom vyhýba a obohacuje mu to život, tak mu to želám. Možno je to podobná pohnútka, ako keď niekto žije ako Amish.
Ale nemyslím si, že rozhodujúce v živote je to, že cvakám fotky na klasický aparát, film si vyvolám v zatemnenej kúpeľni a exponujem ich na papier zväčšovákom zn. Opemus z roku 1972. Ak niekto chce, tak je to jeho právo a jeho radosť. Ale ak zároveň na mňa pozerá zvrchu, lebo ja upravujem digitálne fotky v Lajtrúme, tak už poviem, že mi to zaváňa staromilským snobstvom.

Robte si čo chcete, čerpajte radosť z čoho chcete, žite a nechajte žiť. No a prečo by niekto nemal mať lepšie pocity v živote z toho, že pre svojich blízkych zdieľa svoju polohu on-line?

Lukas

PaloTT: LT24 sa mi furt nedari rozchodit, ale tracker.gpsteam.eu funguje, dokonca sa mi podarilo s mensim trapenim trasu aj stiahnut do PC ;)
diky

Cyro

Ja len vzdy doma nahlasim ze napr. "čaute, idem z Kľaku po zelenej na Vtáčnik, odtiaľ potom po hrebeni a potom po žltej do Oslian, domov pridem vtedy a vtedy, keby niečo ozvem sa". Vsetci, vratane mna, dobre vedia, ze moze napr. havarovat autobus, padnut na mna strom, bachnut do mna blesk z jasneho neba, dostipat krdel srsnov, padnut na mna elektricke vedenie a pod. Ale co uz, to patri k tomu. Desiatky rokov sme chodili bez toho, aby sme boli ovesani elektronikou - a sme tu. Nemame tych internetov dost v kancelariach a domacnostiach?
Jeden z mojich najkrajsich pocitov je, ked vystupujem z busu, vlaku, auta, a na telefone slavnostne zapnem rezim lietadlo, resp. ho uplne vypnem. Potom uz len prilezitostne poslem domov sms napr. v tvare: Ahoj, som na Vtacniku, je tu krasne, vsetko ide podla planu.
Alebo som divny? :-)

Palo TT

Spravil som jednoduchy web server pre Livetracking
pre Locus Pro
tracker.gpsteam.eu

Mozna je aj online vizualizacia na mapach s autorefreshom polohy v definovanych intervaloch.

Krakonos

moznosti mas niekolko,

najjednoduhsie je nainstalovat si nejaky tracker, naprd Endomondo, ktory v realnom case vysiela udaje o tvojej GPS polohe, a tvoja polovicka si moze skontrolovat doma za PC kde sa nachadzas. Vyzaduje to ale permanentne datove pripojenie.

druhou moznostou je kupit si GPS tracker, ktory vylucne sluzi na monitorovanie pohybu osoby, pripadne vozidla, ide do toho SIM karta, stoji to asi od 20e a kupis to v cinskych eshopoch.

tretou moznostou je polovicke poslat SMS alebo brknut, kde budes a kedy.. alebo este lepsie, nech ta sam sprevadza na tvojich uletoch :)

Kroska

Ahojte,
tak ma napadlo, že vás poinformujem, ako som si problém vyriešila. No čiastočne. Na tablete mám super program Locus, takže sama sa už nestratím. To hlavné, aby muž vždy vedel kde som mám nedoriešené, ale mailovala som si chlapcom, čo to vymyslel a sľúbil, že niečo také urobí. To by bolo fajn, nie ?

Peter61

celkom zaujimave, ale zatial mi to do sk smradfonu nevoslo:
MACHT ES WIE DIE MURMELTIERE...
uepaa.ch/#!/app

Rc1

myslim ze ked si turista kupuje smartfon najdolezitejsie by mali byt dve veci. ci to ma gps a vydrz baterky. moj bez problemov vydrzi viac ako osem dni a to ho vobec nevypinam. samozrejme sa s tym treba naucit aj robit ked uz chce niekto smartfon

Peter61

Ak má dakto problémy s výdržou smartfónu, he možné mať dva SIMky a/alebo nosiť dve mobiľe.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum