Komentár
K článku: Ľahká túra na lyžiach v Höllengebirge na Alberfeldkogel a Helmeskogel
nová témaK článku: Ľahká túra na lyžiach v Höllengebirge na Alberfeldkogel a Helmeskogel
nová témaPeter61 k článku: Medvede už nespia Soňa , si fakt riadne zvedavá ! -)))) dennikn.sk/…/?cst=359afb8c4d2…
+ 425 ďalších príspevkovHanicka k článku: Cesta SNP alebo slovenské Camino (1): z Duklianskeho do Úhornianskeho sedla Áno, máš pravdu, chybne som to uviedla. Plán bol z Hervartova do Terne, a ďalší deň potom Janov ihrisko… ten je samozrejme až za Veľkým Šarišom.
+ 1 ďalší príspevokMartin knor k článku: Výstup na Triglav z doliny Krma s nocľahom na chate Planika Pri Aljazevom dome okolo 10.11 nebolo po snehu ani stopy. Valili sa tam po lukach potoky vody z dazda. Ako to vypadalo vyssie netusim, lebo bola hmla. Ale Aljaz …
+ 8 ďalších príspevkovCyro k článku: Zleteli orly z Tatry, terény, ako sa patrí ...už tradične parádne čítanie!
+ 2 ďalšie príspevkyTono k článku: Altánok na Šanci (pod borovicou) No paráda. Inak kúsok od rozhľadne, neďaleko TIM Nad Švabľovkou sa nachádzajú celkom slušne zachovalé opevnenie vojenského tábora z 15. storočia. zbgis.skgeodes …
nová témaMatobee: Staré a raritné smerovky Úlovky z posledných mesiacov. Pri samote Zabry nad Trúbiacim kameňom. V dolinke Krupinice za Medovarcami 3.Levočské vrchy. Nad dedinou Tichý Potok
+ 307 ďalších príspevkovPavel Forgáč k článku: Hradná chatka Tematín Ako sa tu nižšie píše nová útulňa je v objekte kde bola stará. Len je v podkroví a vstup je trochu ukrytý za hradbou. Ide sa do nej po rebríku. Kapacita tak 3 o …
+ 18 ďalších príspevkovPavel Forgáč k článku: Zemľanka nad Hrádockou dolinou Zemľanka je už dosť rozpadnuta. Na noc určite nevhodné. Ale dalo by sa ešte ukryť aspoň pred dažďom. Išiel som okolo 9.3.2024.
+ 1 ďalší príspevokPavel Forgáč k článku: Medvedica Išiel som okolo 9.3.2024. Do búdy zrejme trochu zateká. Strecha by už potrebovala väčšiu opravu. Inak ok. Dnu čisto. Pri útulni pribudol nový veľký prístrešok s …
+ 33 ďalších príspevkovPavel Forgáč k článku: Veľkofatranská Tlstá a Ostrá v zime – okruh z Blatnice Tento okruh mám tiež rád. V zime som tam ešte nebol. Raz som tadiaľ šiel v skorú jar a na Tlstej aj Ostrej už boli len fľaky snehu. No na Bagľovom kopci som sa …
+ 5 ďalších príspevkovPavol.horvath k článku: Ako kakáte v lese? cezhory.sk/co-je-najvacsou-ha…
+ 41 ďalších príspevkovK článku: Bývalá Veľká Poľana
nová témaPeter Šufliarsky k článku: Richard Gasperotti: Cieľom v Guatemale bolo vyliezť a zjazdiť tri aktívne sopky za tri dni Zaujímavý projekt a poriadny výkon. Je fajn mať na expedícii dobrého fotografa - veľmi pekné fotky
+ 1 ďalší príspevokK článku: Hlaváčiky a poniklece pri Hlohovci, rozhľadne okolo Žiliny a kysucké horské samoty
nová témaTomas Vohlarik k článku: Rozprávková zima na Bielom kríži pekna prechadzka, chybaju tie casy, ked aj v nizsich polohach napadlo vela snehu a my sme zimne na zimne prechadzky mohli chodit za kazdou dedinou. ja som podob …
+ 1 ďalší príspevokPavol.horvath k článku: O útulniach a ich obnove s Paľom Timkom Zaujimave...
+ 180 ďalších príspevkovPavol.horvath k článku: Útulňa Chotárna pod Mindžovou foto
+ 37 ďalších príspevkovPavol.horvath k článku: Útulňa Drina na Čergove Na Drine vsetko v poriadku
+ 98 ďalších príspevkovPavol.horvath k článku: Útulňa Cabanka pri Kordíckom sedle este fotky
+ 93 ďalších príspevkov
Diskusná téma K článku: Klobásy
Diskusná téma K článku: Klobásy
Je večer, niekedy v apríli či v máji 1979, sedíme v kuchyni na Chate pod Suchým a hráme kanastu. Zimná sezóna je za nami a letná ešte nezačala. Uprostred týždňa je chata prázdna, a tak sa počas dňa venujeme údržbe chaty a zásobovaniu. Stále je čo robiť. No a večer utužujeme kolektív, ako sa dá. Popíjame červené vínko, hráme karty alebo si len tak kecáme. Niekedy si k vínku zajedáme kúsok syra či slané tyčinky, niekedy domácu klobásu, ktorú si sami robíme a predávame turistom.
Pekne napísané ... som si zavzpomínal na zabíjačky u mojich starých rodičov ... :)
Oprava: do 7 st.C
Milan, nie je a nikdy to nebol môj fach, ale zrenie mäsa pri teplote cca do 7 ? je IMHO 1-3 dni. Nedodržanie môže mať za následok menej významné senzorické zmeny: suché klobásy etc.
Hovnový zápach môžu spôsobiť črevné baktérie, ktoré sa môžu dostať do mäsa pri nesprávnej porážke, vykrvovaní, vykoľovaní a manipulácii s mäsom. Svoju šancu využijú rýchlejšie pri letných teplotách.
My sme tiez robievali klobasy z cerstveho masa v den zabijacky a nechavali sme ich odstat v udiarni do druheho dna, kym sme ich zacali udit. Nepamatam sa, ze by sa niekedy pookazili.
Co viem od znamych, ktori davnejsie robili v masokombinate, klobasy sa zvyknu pokazit aj v pripade, ak sa udia prilis teplym dymom. Zevraj to obcas byval dovod vyhodenia celej vsadzky udiarne a nabyvalo to "len" zopar kil.
Milan, uvedom si, že chatárovi predali mäso rovno z pásu na bitúnku, takže bolo ešte teplé. preotže bol teplý deň, mäso nemalo kde vychladiť. A pokial som bol na zabijačkách, mäso sa vždy dávalo vychladiť buď do ďalšieho dnňa, alebo ak bolmráz, tak aspoň tri-štyri hodiny. ten smrad nebol taký, ako keď smrdí skazené mäso. Skutočne to smrdelo ako hovno. Dokonalý rozklad.
@Milan_ke - zrejme ako kde, lebo co si pamatam, jaternice, tlacenky sa robili v den zabijacky, ale klobaskova zmes u nas sa vzdy nechala jednu noc odstat a az potom sa plnili creva. Ale ci bol dovod nechat vychladnut zmes, alebo len nechat odlezat aby sa chute premiesali, uz si nepamatam.
Fúha toľká škoda, slinky sa mi tiež zbiehali, ale ma to rýchlo prešlo.
Otvoriť článok s fotkou ráno nalačno, tak ma asi vykotí :-) Škoda toho výsledku.
Podla mna to moze byt ten spravny dovod, aj ked som o nom doteraz nevedel, aj u babky sa vsetko masu nechavalo na ganku po cely den chladit a az poobede sa dalej spracovavalo alebo balilo do sackov. O slinach pri citani state o vyrobye sa ani netreba zmienovat, aj ked som sa tesil na posledny naval pri opise prveho susta a ostal mi len skriveny nos :)
neda mi nevratit sa, vrta mi hlavou, ci to bolo naozaj tym nevychladenim masa... Boro, ved ked je aj zabijacka, rano sa prasiatko zareze a poobede sa uz klobasy hompalaju v udiarni... Je pravda, ze zabijacky sa robia hlavne v zime, ale aj tak...
Vie mi to tu nejaky znalec cele potvrdit? nemohlo to byt predsa len niecim inym ?
Hoci citam po veceri,i tak mi sliny tecu ako bernardinovi.Postup výroby si az realne predstavujem.
Konec zlý, ale ten opis výroby...asi mi vyskratuje klávesnica od slín :-)
Kebyze sa to stane v dnesnej dobe, tak by ste to kludne mohli pouzit na vyhladzovanie vrasok ;o)
odporuvam odlozit s ido mobilov kontakt na toxikologicke infocntrum:
ntic.sk/ntic.php?adr=kontakt
02 54 774 166
Taková škoda velebnosti :(