Komentár
Peter61 k článku: Národné parky sú nefunkčné, akú reformu by potrebovali? Soňa, tú modrú na titulke si vyrobyla fotošokom, alebo polarizérom ? odomk.: dennikn.sk/…/?cst=dfe885e641e…
+ 44 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Národné parky sú nefunkčné, akú reformu by potrebovali? Soňa, tú modrú na titulke si vyrobyla fotošokom, alebo polarizérom ? odomk.: dennikn.sk/…/?cst=dfe885e641e…
+ 44 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Kysuckými samotami Turzovskej vrchoviny Matobee : kód je Podhradová 13a
+ 11 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Želobudzká skalka a zaujímavosti Poľany Soňa : Malachovské skalky nad Banskou Bystricou ( odmkol som ) dennikn.sk/…/?cst=b7bbfb4a2de…
+ 7 ďalších príspevkovK článku: Krajinou vyhasnutých vulkánov – od Sovieho hradu po Steblovú skalu
nová témaAdushka k článku: Ako stráviť dva týždne v Albánsku, Kosove a Čiernej Hore s deťmi (2) Ďakujem Jani, bol to skvelý výlet a rada ho často medzi známymi spomínam :)
+ 1 ďalší príspevokSebastian.bena99: Práca Na Horách Dobrý deň , mám 24 rokov hľadám si prácu na horách. Ďakujem za ponuky.
+ 88 ďalších príspevkovTomas Vohlarik k článku: Jesenno-zimný Slavkovský štít ako vzdy nadherne fotky Peto. tak taketo krasne su vyhlady zo Slavkovskeho stitu. pri mojej navsteve sa mi podarilo minut kriz na vrchole kvoli hmle. ale nieked …
+ 3 ďalšie príspevkyMisoB: TuristickaMapa.sk - fórum Názvy zmeníme podľa aktuálneho stavu v teréne, možno predtým boli názvy TIM odlišné. Názov Dielnica sa z "technických" príčin nevykresľuje, lebo spadá práve na …
+ 3327 ďalších príspevkovWaldi k článku: Cerová vrchovina je pohorie s magickým hradom a skalným vodopádom. Pozrite si deväť najkraších túr v ňom Dovoľte, aby som týmto vyjadril najhlbšie uznanie a obdiv k nájdeniu tejto lokality, ktorá je zatiaľ vhodná pre pohyb hajkerov po vonku. V zmysle štúdie "Odhad …
+ 5 ďalších príspevkovPeter61: Expresky "Jako reklama na bd expresky působivé, ...samozřejmě přeju uzdravení a příště více cest na OS." lezec.cz/clanek.php?key=18426…
+ 95 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Nový návštevný poriadok v Tatrách rozširuje možnosti pre skialpinizmus, no pridáva nové povinnosti a zakazuje vstup so psom do vysokohorského prostredia JAMES : Obsah kurzu ľahkého horolezectva, leto aj zima. horolezecka-skola-james.sk/do…
+ 27 ďalších príspevkovPaliT k článku: Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti Najväčší problém je, že táto PR bitka sa nedá vyhrať. Vládnej garnitúre sa podarilo obsadiť mediálny priestor a vystrašená verejnosť, ktorá nemá takmer nijaké r …
+ 47 ďalších príspevkovK článku: Prístrešok Golgota pod Kojšovskou hoľou
nová témaVladeno k článku: Začína jarná uzávera vo Vysokých a Západných Tatrách. Čo je v tomto období povolené? Najlepšia a najrozumnejšia reč Hajkingu za posledné roky. Howgh.
+ 15 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Ako stráviť dva týždne v Albánsku, Kosove a Čiernej Hore s deťmi (1) Parádna dovča Adush, nie len turistika, ale aj kúpanie a kultúrne zaujímavosti. Tak to mám rád aj ja. Páči sa mi ako si opísala aj tie praktické rady ohľadom rô …
+ 4 ďalšie príspevkyJanabilesova k článku: Ľubova útulňa na Chotári Neviem poskytnut informacie, tento rok sme boli v inej časti Zázrivej. Odporúčam, kontaktovať majiteľa. Ak by boli nejaké nové informácie, prosím napísať do di …
+ 4 ďalšie príspevkyDaulagiri k článku: Zimná Krížna so záchrannou akciou Krásne končiny, bol som tu aj v takýchto podmienkach a tie výhľady dobre poznám. No terén a tie okraje snehových "útesov" sú zradné. Chlap mal šťastie že asi ne …
+ 5 ďalších príspevkovMatobee k článku: Prístrešok Sečianske lazy pod Babami Henrich pekný prístrešok a dobrý tip :-) Akurát ma zarazilo, že si naň vôbec nespomínam, iba na Chotú horu a pritom nevyzerá až tak novo. Išiel som touto žltou …
nová témaZabka k článku: Jarný výstup na Žľab a útulňu Zemlianku z Drietomy Martin ďakujem:) Rada navštevujem okolie Trenčína a vždy sa tam rada vraciam. Ty si mal tiež pekný zážitok aj fotky sú toho dôkazom:) Prajem pekné jarné potulky …
+ 1 ďalší príspevokAnna.lenkeyová k článku: Cerovou vrchovinou - zabudnutou kráskou Gemera Tu je ozaj krásne. Tiež sme to pochodili trikrát, úžasne krásny kraj je to. Prvýkrát sme išli z Blhoviec na Gudu a pokračovali na Steblovú skalu a do Hajnáčky, …
+ 17 ďalších príspevkov
Diskusná téma K článku: Klobásy
Diskusná téma K článku: Klobásy
Je večer, niekedy v apríli či v máji 1979, sedíme v kuchyni na Chate pod Suchým a hráme kanastu. Zimná sezóna je za nami a letná ešte nezačala. Uprostred týždňa je chata prázdna, a tak sa počas dňa venujeme údržbe chaty a zásobovaniu. Stále je čo robiť. No a večer utužujeme kolektív, ako sa dá. Popíjame červené vínko, hráme karty alebo si len tak kecáme. Niekedy si k vínku zajedáme kúsok syra či slané tyčinky, niekedy domácu klobásu, ktorú si sami robíme a predávame turistom.
Pekne napísané ... som si zavzpomínal na zabíjačky u mojich starých rodičov ... :)
Oprava: do 7 st.C
Milan, nie je a nikdy to nebol môj fach, ale zrenie mäsa pri teplote cca do 7 ? je IMHO 1-3 dni. Nedodržanie môže mať za následok menej významné senzorické zmeny: suché klobásy etc.
Hovnový zápach môžu spôsobiť črevné baktérie, ktoré sa môžu dostať do mäsa pri nesprávnej porážke, vykrvovaní, vykoľovaní a manipulácii s mäsom. Svoju šancu využijú rýchlejšie pri letných teplotách.
My sme tiez robievali klobasy z cerstveho masa v den zabijacky a nechavali sme ich odstat v udiarni do druheho dna, kym sme ich zacali udit. Nepamatam sa, ze by sa niekedy pookazili.
Co viem od znamych, ktori davnejsie robili v masokombinate, klobasy sa zvyknu pokazit aj v pripade, ak sa udia prilis teplym dymom. Zevraj to obcas byval dovod vyhodenia celej vsadzky udiarne a nabyvalo to "len" zopar kil.
Milan, uvedom si, že chatárovi predali mäso rovno z pásu na bitúnku, takže bolo ešte teplé. preotže bol teplý deň, mäso nemalo kde vychladiť. A pokial som bol na zabijačkách, mäso sa vždy dávalo vychladiť buď do ďalšieho dnňa, alebo ak bolmráz, tak aspoň tri-štyri hodiny. ten smrad nebol taký, ako keď smrdí skazené mäso. Skutočne to smrdelo ako hovno. Dokonalý rozklad.
@Milan_ke - zrejme ako kde, lebo co si pamatam, jaternice, tlacenky sa robili v den zabijacky, ale klobaskova zmes u nas sa vzdy nechala jednu noc odstat a az potom sa plnili creva. Ale ci bol dovod nechat vychladnut zmes, alebo len nechat odlezat aby sa chute premiesali, uz si nepamatam.
Fúha toľká škoda, slinky sa mi tiež zbiehali, ale ma to rýchlo prešlo.
Otvoriť článok s fotkou ráno nalačno, tak ma asi vykotí :-) Škoda toho výsledku.
Podla mna to moze byt ten spravny dovod, aj ked som o nom doteraz nevedel, aj u babky sa vsetko masu nechavalo na ganku po cely den chladit a az poobede sa dalej spracovavalo alebo balilo do sackov. O slinach pri citani state o vyrobye sa ani netreba zmienovat, aj ked som sa tesil na posledny naval pri opise prveho susta a ostal mi len skriveny nos :)
neda mi nevratit sa, vrta mi hlavou, ci to bolo naozaj tym nevychladenim masa... Boro, ved ked je aj zabijacka, rano sa prasiatko zareze a poobede sa uz klobasy hompalaju v udiarni... Je pravda, ze zabijacky sa robia hlavne v zime, ale aj tak...
Vie mi to tu nejaky znalec cele potvrdit? nemohlo to byt predsa len niecim inym ?
Hoci citam po veceri,i tak mi sliny tecu ako bernardinovi.Postup výroby si az realne predstavujem.
Konec zlý, ale ten opis výroby...asi mi vyskratuje klávesnica od slín :-)
Kebyze sa to stane v dnesnej dobe, tak by ste to kludne mohli pouzit na vyhladzovanie vrasok ;o)
odporuvam odlozit s ido mobilov kontakt na toxikologicke infocntrum:
ntic.sk/ntic.php?adr=kontakt
02 54 774 166
Taková škoda velebnosti :(