Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Klobásy

Diskusná téma K článku: Klobásy

Je večer, niekedy v apríli či v máji 1979, sedíme v kuchyni na Chate pod Suchým a hráme kanastu. Zimná sezóna je za nami a letná ešte nezačala. Uprostred týždňa je chata prázdna, a tak sa počas dňa venujeme údržbe chaty a zásobovaniu. Stále je čo robiť. No a večer utužujeme kolektív, ako sa dá. Popíjame červené vínko, hráme karty alebo si len tak kecáme. Niekedy si k vínku zajedáme kúsok syra či slané tyčinky, niekedy domácu klobásu, ktorú si sami robíme a predávame turistom.

Jnezky

Pekne napísané ... som si zavzpomínal na zabíjačky u mojich starých rodičov ... :)

Peter61

Milan, nie je a nikdy to nebol môj fach, ale zrenie mäsa pri teplote cca do 7 ? je IMHO 1-3 dni. Nedodržanie môže mať za následok menej významné senzorické zmeny: suché klobásy etc.

Hovnový zápach môžu spôsobiť črevné baktérie, ktoré sa môžu dostať do mäsa pri nesprávnej porážke, vykrvovaní, vykoľovaní a manipulácii s mäsom. Svoju šancu využijú rýchlejšie pri letných teplotách.

Juh

My sme tiez robievali klobasy z cerstveho masa v den zabijacky a nechavali sme ich odstat v udiarni do druheho dna, kym sme ich zacali udit. Nepamatam sa, ze by sa niekedy pookazili.
Co viem od znamych, ktori davnejsie robili v masokombinate, klobasy sa zvyknu pokazit aj v pripade, ak sa udia prilis teplym dymom. Zevraj to obcas byval dovod vyhodenia celej vsadzky udiarne a nabyvalo to "len" zopar kil.

Boro

Milan, uvedom si, že chatárovi predali mäso rovno z pásu na bitúnku, takže bolo ešte teplé. preotže bol teplý deň, mäso nemalo kde vychladiť. A pokial som bol na zabijačkách, mäso sa vždy dávalo vychladiť buď do ďalšieho dnňa, alebo ak bolmráz, tak aspoň tri-štyri hodiny. ten smrad nebol taký, ako keď smrdí skazené mäso. Skutočne to smrdelo ako hovno. Dokonalý rozklad.

Lenrob

@Milan_ke - zrejme ako kde, lebo co si pamatam, jaternice, tlacenky sa robili v den zabijacky, ale klobaskova zmes u nas sa vzdy nechala jednu noc odstat a az potom sa plnili creva. Ale ci bol dovod nechat vychladnut zmes, alebo len nechat odlezat aby sa chute premiesali, uz si nepamatam.

Daulagiri

Fúha toľká škoda, slinky sa mi tiež zbiehali, ale ma to rýchlo prešlo.

Zdenči

Otvoriť článok s fotkou ráno nalačno, tak ma asi vykotí :-) Škoda toho výsledku.

Phalike

Podla mna to moze byt ten spravny dovod, aj ked som o nom doteraz nevedel, aj u babky sa vsetko masu nechavalo na ganku po cely den chladit a az poobede sa dalej spracovavalo alebo balilo do sackov. O slinach pri citani state o vyrobye sa ani netreba zmienovat, aj ked som sa tesil na posledny naval pri opise prveho susta a ostal mi len skriveny nos :)

Milan_ke

neda mi nevratit sa, vrta mi hlavou, ci to bolo naozaj tym nevychladenim masa... Boro, ved ked je aj zabijacka, rano sa prasiatko zareze a poobede sa uz klobasy hompalaju v udiarni... Je pravda, ze zabijacky sa robia hlavne v zime, ale aj tak...

Vie mi to tu nejaky znalec cele potvrdit? nemohlo to byt predsa len niecim inym ?

Xpredajx

Hoci citam po veceri,i tak mi sliny tecu ako bernardinovi.Postup výroby si az realne predstavujem.

Martin.cibula

Konec zlý, ale ten opis výroby...asi mi vyskratuje klávesnica od slín :-)

Juh

Kebyze sa to stane v dnesnej dobe, tak by ste to kludne mohli pouzit na vyhladzovanie vrasok ;o)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum