Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalá útulňa Míľa na Plešine

Diskusná téma K článku: Bývalá útulňa Míľa na Plešine

POZOR, OBJEKT ZHOREL – Ide o skromne zariadený zrub tesne pod hlavným hrebeňom horstva Vtáčnik. Je jedinou turistickou útulňou v blízkosti Ponitrianskej magistrály v pohorí. Pomenovanie opusteného zrubu nie je oficiálne. Názov som zvolil podľa rozpoznateľných pozostatkov starých míľ na pálenie dreveného uhlia v okolí a podľa geografickej polohy neďaleko vrchu Plešina.

Pavel Forgáč

Ok dám teda niečo dokopy. Ešte tu poznám pár prístreškov aj keď ďalej od hrebeňa. Niečo zbúcham aj o nich. Inak pod strechou verandy je veľký nevyužitý priestor. Stačilo by pár dosák a bol by z toho parádny priestor na noc. Ktovie možno by sa dalo dohodnúť so spoločnosťou, čo objekt vlastní.

Ešte som zabudol snehové správy:D
750 m - 6 cm
1000 m - 10 cm
1100 m - 20 cm
1200 m - 26 cm
1300 m - 27/28 cm

Asi 10 cm prašan a pod tým zmrznutý betón. Na strmých úsekoch sa dosť šmýka. Po dnešnom daždi to bude asi ešte horšie.

Pavel Forgáč

Po dlhšom čase som bol pozrieť na Vtáčniku. Zbehol som aj k tej chate Homola pod Plešinou (Rubanym vrchom). Priamo z vrchu Plešina ide zvážnica až k chate. Je to k nej 1 km a treba sklesať 150 m. Mám aj gpx. Prístrešok pri chate už neexistuje, ale veranda je parádna. Dostatočne krytá a vyspali by sa tu 3/4 ľudia. Ako písal Ade.e v prípade zlého počasia na hrebeňovke je to strategické miesto. Na verande je aj lopata a metla. Takže dá sa aj v zime odpratať sneh. Vyzerá, že zrub nie je veľmi používaný. Neďaleko je aj ohnisko a improvizované sedenie.

Otázka napísať článok nech je v mape?

Zivan

Tá krčmárka vo Veľkom Poli je naozaj maximálne ústretová. Na dvore je super altánok, dokonca aj s elektrinou, ktorý je ako stvorený pre nocľah turistov idúcich po Ponitrianskej magistrále.
Vlani v lete, keď sme prvý deň prechodu z Handlovej zavŕšili práve tam, tak nám na noc nechala aj kľúče od WC a umývadla. Dokonca sme si s jej pomocou provizórne spojazdnili aj sprchu.

Pekm

Priznam sa, ze som priamo hore na Zibricu uz nevysiel. Zostal som pod tym vrcholom na cervenej ale dvaja chalani od nas isli az hore ale netusili co maju hladat :-) V kazdom pripade som si povedal, ze napr. Vtacnik si este urcite zopakujem niekedy bez snehu.
PS - nevies ci sa niekedy uvazovalo nad tym, ze by na Velkom Tribeci bola nejaka rozhladna? Lebo priestor krasny ale vyhlady nic moc. Mozno keby sa nieco postavilo nad stromy bolo by to nadherne sledovat okolie.

Pavel Forgáč

Tak to som rád že sa túra podarila :). Sneh asi odmäkol odvtedy ako som tam bol ale nejako ste to zvládli. Dobre vedieť o tej krčmárke pre budúcich pútnikov.

Žibrica je také záverečné prekvapenie :D. Malý kopec ale slušné stúpanie. Inak bol som tam vo štvrtok 14.4 na Žibrici aj som nechal pozdrav vo vrcholovej knihe. A nie je začo som rád, že rady pomohli :).

Pekm

Ahoj, tak som doma. Tura to bola uzasna, krasna a este k tomu vyslo tak pocasie, ze sme sa vsetci spalili :-)
Prvy den - Handlova-Velke Pole - Hlavne slovo mal sneh. Uz sa dost pusta vrchna vrstva takze sa velmi casto prebara. Tento den bol velmi vycerpavajuci a osobne som mal asi zivotnu turisticku krizu ale nakoniec som to dal. Velke Pole ma dobru krcmarku kde sa da prespat. Aktualne sice bola u syna na sviatkoch ale nechala branku otvorenu a je tam pristresok, ohnisko a elektrina. Co viac si clovek moze zelat.
Druhy den Velke Pole - Hrusov - to je den kedy sme sa viacmenej spalili lebo bolo tak krasne pocasie. V Jedlovych Kostolanoch otvorena krcma potesila a zaspavanie na Hrusove v skvelom altanku sa neda opisat. Treba zazit.
Treti den - Hrusov - Remitaz - super den ale s narocnym vystupom na Velky Tribec. Gymes som uz poznal takze tam sme ani nesli.
Stvrty den - Remitaz - Nitra - celkom sme slapli do koni ale stopla nas Zibrica :-) Nakoniec sme este stihli autobus do BA o pol tretej co chodi.
Ak niekto este nebol urcite odporucam prejst si Ponitriansku magistralu. Bolo skvele. A Pavol Forgac dakujem za rady, velmi pomohli.

Pavel Forgáč

Šmýkať sa veľmi nešmýkalo povrchová časť snehu je mäkká a na tom ti asi mačky veľmi nepomôžu. Jedine ak by viac primrzlo v noci. Ale pokiaľ ti nejako veľmi nebudú zavadzať, tak zober :D. Daj potom vedieť ako ste dopadli. Snáď budete mať peknú túru :).

Pekm

Jejda, tak to je fakt az moc snehu. Verim, ze take tam v stredu uz nebude :-) Pre istotu som si ale tie pseudomacky zobral :-)

Pekm

Pavel dik moc za info. Super si mi pomohol pri rozhodovani o navlekoch :-) Este ak mozes jedna otazka. Treba macky? Smykalo sa moc? Alebo mam take tie pseudomacky gumene s tymi kovovymi kruhmi na spodu tak pripadne ci budu stacit tie a ci su potrebne. Mam info este od jedneho kamarata, ze Vtacnik sa nedal vyliezt lebo sa tam tak smykalo. Uz teraz sa tesim a dufam, ze do stredy este 10-20 cm pusti :-)

Pavel Forgáč

Tak aktuálna situácia: od poslednej návštevy snehu dosť ubudlo. Prvé fľaky snehu sa začínajú objavovať od 1000-1050 m a súvislá snehová pokrývka je nad 1100 m. Taká poriadna začína od Rubaneho vrchu a potom smerom na Vtáčnik pribúda. V 1100 m som nameral 25-30cm, v 1200 m 35-50 cm a nad 1300 m je 50-70 cm snehu. Je to tvrdý firnovy sneh a na ňom asi 3 cm nového čerstvého snehu. Je to riadny betón. Niekde sa mi ani nedalo vysekať do neho dieru aby som odmeral výšku snehu. No ide sa po tom super vôbec som sa neprepadával. Hore bolo +8 stupňov takže sa to celkom dosť topí. Asi budete mať viac blata ako snehu. Ale inak sú podmienky fajn. Myslím že na hrebenovku v tomto dátume super. Len treba na prvý deň dobre naimpregnovať topánky a radšej by som zobral aj navleky. Ja som to dnes prežil so suchou nohou. Prameň medzi Vtáčnikom a Kláštorskou skalou tečie dobre, vody sa dá nabrať koľko treba. Na Tribeči už všetko kvitne a stromy sa začínajú zelenať. Budete mať pekný kontrast na túre. Na Vtáčniku ešte končiaca zima a na Tribeči už jar v plnom prúde.

Pekm

No to ste ma chlapci s tym pocasim nepotesili. Uz mam poslednych mokrych magistral dost. Ak bude naprd tak radsej nepojdeme. Uvidime a tak ako pisal Pavel toto sa da tak max 3 dni dopredu predpokladat ako bude.

to martin63: Co sa tyka toho zbalenia ja vzdy hovorim, ze som specialny druh horskeho nosica lebo ten najvacsi batoh mam vpredu :-) Alebo ze to je vaha osobnosti :-D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum