Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Přechod Vysokých Tater

Diskusná téma Přechod Vysokých Tater

náročný přechod

Fangorn

pekné trasy a parádna príprava. nič nezvládnuteľné. nech vám to vyjde :)

Zuzzana

Podla komentarov som ocakavala nejaku hrozu, pozrela som mapy a nic nezvladnutelne som tam nenasla. Pred par rokmi sme sa tulali po VT 16 dni a davali sme kazdy den podobne, aj narocnejsie trasy (vela casu sme stravili aj v polskej casti). Nemala som s tym problem napriek tomu ze uz nie som najmladsia a par dni po skonceni celej akcie sa este k tomu ukazalo, ze som bola po cely cas uz tehotna :-) Trasy su prijemne, su to bezne vysokohorske tury, ani nie prehnane dlhe, viacere maju moznost skratenia alebo zmeny programu v pripade zhorsenia pocasia. Mas tam aj viac noclahov po sebe na tom istom mieste, takze ani netreba neustale vlacit vsetku batozinu. Okrem toho pri noclahu na chatach nie je vobec problemom pripadny dazd, dnes je uz vybavenie kvalitne, clovek nepremokne a za noc na chate stihne vsetko vyschnut. V dazdi maju praveze hory omnoho vacsie caro. Jediny problem su burky, aj to nie na vsetkych trasach, a v juni s nimi este vobec nebyva az taky problem, naviac je v tom case vyhodou dlhy den. Nie je to program pre zaciatocnikov, ale stredne skuseny a dobre vybaveny turista s tymto nemoze mat ziadny problem. Zostava len popriat aby sa vam zisla dobra partia a nech vam vyjde pocasie :-)

Knor

Zdravim sveta,

Nenechajte sa odradit mekysmi a hnidopichmi. Je to super napad, tesim sa na reportaz. Slov netreba vela, myslim ze budete mat tolko fotiek, ze bude problem vybrat 37.
Oddychovych dni tam vidim dost. Napriklad nie kazdy bude chciet ist na Rysy. A kto nepojde, moze aspon skocit na Strbske pleso nakupit. Podobne Slavkovsky stit.
A ze sa nieco nepodari? Ze nebude zakazdym slnecno? Co na tom. O to krajsie budu Vase zazitky.

Peter61

Radoslav, to je napad, naozaj po 1500 m/d sa daco na vyplavenie laktatu, liecbu pluzgierov a/alebo aj dajaky bazen hodia

Radoslav

Na druhej strane prečo takéto nemoderné trasy, čo ste nepočuli o MiniTatralandii, funtools, tubingu atd? A práve divočina to je o.i. napr. palacinkové dobrodružstvo medveďa Kuba v Lomnici či stratené puzzle kamzíka Pirina na Skalnatom atd... ani 10 dní nebude stačiť. ( :-) )

Peter61

Rc1 : ano, si makkys *

Ja to chapem ako zoznamku pre chrtov.

  • ja tiez
Phalike

Respekt pred tym co si naplanoval aj pred samotnym casom co si tomu venoval, osobne sa budem tesit na spravy z akcie. Rozvaha a pokora nech Vas sprevadza ;)

Rc1

sveta nechcem ti do toho moc kecat, ale aj ak by vam vyslo pocko tak 10 dni po sebe skoro kazdy den s prevysenim cez 1500 noo. co som taketo akcie zazil tak pri pocetnejsej skupine aj ked slo o horypositive ludi tak cca po druhom tretom dni to vzdy minimalne polovica vzdala. men by tam napriklad chybal nejaky ten den dva na regeneraciu. ale to mozno iba ja som taky makkys :-)

Peter61

Radoslav - diky za pripomenutie!
SHMU klimatogramy (zrazky) perfektne doplnaju starsie norske statistiky. Nori maju iba pravdepodobnost vyskytu zrazok, SHMU ma uhrny zrazok. A maximalne denne uhrny z r.1951 -2008 akumulativne mesacane vyzeraju v sucasnom suchu ako scifi.

Sveta

Díky za info.Jasně že asi září by bylo lepší na stabilnější počasí,vím o tom.Taky nad tím uvažuji.Každopadně díky za navrhy.

F@rky

Prajem Ti to, nech ti to vyjde s prijemnymi zazitkami a bez utekania pred burkami( spominam si na trasu Podbanske, temnosmrecianske plesa -popradske pleso)
Toto leto mi uz vyplnil zamestnavatel inymi "vyletmi" :)

Radoslav

Pre klimatogram samozrejme si rozklikni Lomnický či ev. PP-letisko a roky 2009-14 a potom i príp. iné údaje (teplotné, tlakové či okrajovo aj dĺžku sln. svitu, kt. je v júni najmenšia k dĺžke dňa).

Radoslav

Ako Ti už naznačili o termíne vs. počasie, naozaj trošku problémové obdobie pre 10 dní, pozri klimatické dáta len za posledné roky: shmu.sk/…/?page=1&id=kli… a to boli suchšie roky. V danom termíne i sem zasahuje monzún (pranosticky Medardova kvapka...), no i už búrky z tepla. To iste môže výrazne ovplyvniť plán, osobitne ak máš viac krát vyššie polohy ku koncu dňa. I pre samotnú logistiku zjednaných nocľahov na chatách.
K logistike na druhej strane máš plán bez zásobenia len na zdrojoch stravy z chát či príp. prameňov vody (resp. ťažiskovo). I oblečenie na 10 dní stále sebou (pardon, že ja by som nevydržal v jedných ponožkách či tričku :-).
Nápad iste zaujímavý, nie je to ani nič extra náročné, len IMHO lepší termín je jesenné stabilnejšie počasie, no i to ala last minute, keď zahlásia x-dňovú tlak. výš. Tá v júni je pramálo pravdepodobná. Plus potreba počítať so zvyškami sneh. polí, i keď po tejto zime je iste menšia perspektíva. Jún je len lepší ako júl či august i september pre menší počet ľudí na TZT (aspoň vo vyšších polohách) a ľahšia dostupnosť nocľahov.
Každopádne veľa zdaru a iste potom i report.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma