Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Od VHT k ľahkému horolezectvu

Diskusná téma Od VHT k ľahkému horolezectvu

Je ťažké nakresliť čiaru, kde sa končí turistika a kde začína horolezectvo. V Tatrách by som to zaradil medzi úroveň ciest II-III a čistý III stupeň, prípadne tam, kde už sa menej zdatní lezci potrebujú istiť lanom. Veľa ľudí koketuje s tým, že by opustili chodecké terény a dali sa na ľahké lezenie, lebo je to prirodzené pokračovanie turistiky. Toto vlákno by malo slúžiť pre tipy na túto aktivitu. Ide najmä o rady ohľadom začiatočníckych túr, ale možno aj niečo ohľadom výcviku, výbavy, či konkrétnych skúseností od ľudí, ktorí uskutočnili tento prerod. Hovoríme o klasickej turistike a horolezectve s lanom, via ferrata je iná kategória a rozoberá sa v špecializovaných vláknach. Táto diskusia by mohla poslúžiť aj ľuďom, čo by chceli nájsť parťákov na takúto aktivitu, prípadne krátke správy o uskutočnených akciách, ak to nevydá na samostatný článok.

Peter61

Forky, jedna vec je, co je myslene, druha vec, ci je to aj tak napisane.

Tramtaria

Forky, uryvky boli len na ukazku, ako mozes dopadnut v tatranskej ceste za II az III. Informacii nikdy nie je dost a ak planujes nejaky vystup, nespoliehaj sa len na sprievodcu, ale hladaj toho co najviac.

Forky654

Vďaka za varovanie, no návrh nebol myslený len dnes/zajtra/ tento víkend, ale dajme tomu tento mesiac/sezónu/život.

Forky654

tramtaria - tak tie citácie dosť ozrejmujú povahu tých tipov :) Mimochodom, nemá niekto v pláne v blízkej dobe aj praktizovať nejakú VHT resp. ľahké lezenie? HS hlási dobré podmienky napr. na ľady v Tatroch, lavínové za 2, aj skialpovať sa bude dať a má sa to ešte zlepšovať, a nemám momentálne nejakého sparinga. Tak ak je na tom niekto podobne, dajte sem na seba e-mail a ozvem sa, alebo sa naopak rád k niekomu pridám.

Vrana

Vdaka. Som sipil, ze to nebude free climbing, ale (free) solo.

Tramtária

R.T.:"...objevuji krásu výstupu na Ganek, přes Rumanovy terasy. Krásné lezení po zmrzlé a zasnežené skále do dvojky. Skušenosti stoupají a začínám přidávat. Hřeben Solisk, za dvě až tři po zalednené a zasněžené skále, ještě k tomu v mlze, to je úplně jiná obtížnost a zcela nová kapitola mého lezení. Nikdy sem v zimě mimo skalky nelezl..."

Pridám teda ešte Ostrú vežu:"...nejvýraznější severovýchodný žlab na Ostrou vežu bych raději ani nevzpomínal. Pustil sem se do něho jen proto, že sme tentokrát byli dva. Jenomže kamarád nástup nepřelezl a vrátit se bylo stejně riskantní jako pokračovat nahoru. Tak jsem pokračoval, i když to dost často překračovalo trojkové lezení, hranice toho, co chci lézt. V malém převisu sem si pro jistotu v ledu vysekal lištu na prsty. Předse jenom jim věřím víc než cepínu a krok bylo třeba udělat na sto procent..."

"Volné lezení v mém podaní znamená nalehko a sólo. Mít lehký malý batúžek, trochu jídla a pití, lezecké pohorky, karimatku, spacák, ždárák na vícedenní přechody, někdy krátké desetimetrové lano a sedák, húlky,, v zimě mačky, cepín a to je všechno."

Vrana

Hreben Solisk je celkom zahul aj v lete. Ak sa ide poctivo cez vsetky veze (viac ako 20 vezi a vrcholov), nie je to lahka tura. Neodporucam na horolezecke zaciatky.

Oproti tomu spominany Ladovy Stit cez L.Kona aj Pysny zlabom je v zime pri dobrych podmienkach brnkacka.

btw co to je "Vseko volne" ?

Tramtária

Sorry Forky, nepôjde to, nemám na to techniku. Môžem sem akurát dať niektoré jeho tipy na výstupy: Gánok cez Rumanove terasy od Gankovej štrbiny, hrebeň Solísk od PS, severovýchodný žlab na Ostrú vežu, Krčmárov žlab na Gerlach, severovýchodný hrebeň cez Ľadovú priehybu na Ľadový štít, žlabom z doliny 5 spišských plies na Pyšný štít, Paryského traverz Gerlachu, Prostredný hrot cez Dubkeho lávku, Kvetnicový žlab na Bradavicu. Všetko voľne.

Forky654

Zdar tramtaria, zo stánkov žiaľ už Montanu stihli stiahnuť. Nemohol by si ten článok prosím oskenovať a hodiť niekde na net, alebo aspoň mne do e-mailu? Vopred ďakujem. No a jeden tip na ľahkú VHT túru (lano môže byť miestami treba aj v lete): hrebeň Bášt od Patrie po Satan. A kto chcete sto tipov, tak český horolezecký zväz mal spracovaný materiál so 100 ks ciest v Tatrách vhodných pre začiatočníkov - mám to v nejakej forme, alebo to asi nájdete napr. na stránke pražskej Humanity, alebo u J. Turka na Horydoly.

Tramtaria

Pozri si pri ceste kedy bol spraveny prvovystup. Este zozenies v stankoch poslednu Montanu,tam ma teraz Rosta Tomanec vyborny clanok o zimnych cestach.

PaliT

Treba asi dodať, že výber ciest pre ľahké horolezectvo bude v zime výrazne iný. Veľa vecí, ktoré by boli v lete nezmyslom, by mohlo v zime ponúknuť celkom pekný zážitok. Však dajte nejaké tipy.

Peter61

OK, Pali, tak prekladam:
expozicia cesty na Koziu kopku je sice ina, ako Bačov Rumaňák, ale aby sa tam dakto teaz nesarpal. Nemusi to byt lahke lezenie.
Btw. Dusko Zajac teraz kurzuje na Brnci.

Vrana

My sme boli skusit tu odporucanu Stanislawskeho cestu na Cierny stit. Krasne, jednoduche lezenie, zaciatocnikom mozem odporucit.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum