Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turecká – Krížna – Suchý vrch a späť

Diskusná téma K článku: Turecká – Krížna – Suchý vrch a späť

Konečne nastal čas, keď sme si s parťákom tľapli na spoznávanie Veľkej Fatry. Pohoria, ktoré sme ešte nenavštívili, no veľmi nás už nejaký čas lákalo. Dohodli sme sa pomerne rýchlo, aký budeme mať cieľ. Pôjdeme rovno na Ostredok, najvyšší vrch Veľkej Fatry. Už bolo potrebné len vybrať miesto nástupu a deň. Volíme sobotu dva dni po letnom slnovrate a začneme v dedinke Turecká. Dni sú teraz sakramentsky dlhé, čo sľubuje kopu zážitkov. Nuž poďme vítať leto!

Peter.r

:D po odoslaní príspevku som si uvedomil, čo som napísal :D Ide o to, že pôvodne sme chceli na na Suchom vrchu bivakovať, ale objavili sme tam ten salaš.... v každom prípade, noc na hrebeni má svoje neopísateľné čaro :-)

WC

Peter tomu hovoríš bivak :-)))

Peter.r

podobnú trasu som absolvovali minulí rok, ale zo St. hôr cez Majerovú skalu. No a čo sa týka bivakovania na hrebeni, môžem len odporučiť, my sme noc strávili kúsok pod Suchým vrchom v krásnom, útulnom salaši....
hiking.sk/…/salas_pod_suchym_…

Dzakomoo

vdaka za pozitivne ohlasy :) ono to vzdy potesi taketo chvile si pripomenut.

Svatopluk: bolo odporne dusno a teplo. no a na druhy den som bol pekne pripeceny :)

remen.p: asi je to jedno, lebo spokojny budes podla mna aj tam aj tam

Peter61: vdaka za botanicku vlozku a zahada je tym padom aj pre mna vyriesena

Martin: nevahaj a chod! aj ked predsa len ten Suchy stoji viac za to

Rado: v 93 som este nemal ani paru, ze budem po nejakej Fatre chodit :) a tiez vdaka za doplnujuce informacie

PaliT

Super, super, krásne spomienky ste mi vyvolali...

Radoslav

Lukáš, čo ste sa nezviezli lanovkou :-)? No ona už skončila v 93, keď neprešla revíziou (obdobne o nejaký rok aj napr. tá z Kosodreviny na Chopok atd), a nepodarilo sa i pre zmeny vlastníctva ju znovu postaviť. Kedysi to bola legendárna zjazdovka. No Turecká-Krížna iste nie je klimaticky perspektívnou, obec sa dlhé roky trápila s 1-2 vlekmi, túto zimu ani nový nájomca (z Malachova) ani nemal šancu zasnežovať. Na leto bola sedačka populárna, iste mala väčší význam než Hrabovo, no leto ju ekonomicky neutiahne.

Inak pekné foto, fajn, že ste stihli tunajšiu "značkovú" výstavu podobe veternice narcisokvetej, jar v 2012 bola i tu neskoršia.
Doplním, že skalné útvary hrebeňa Ostrého brda sa volajú Radové skaly. Tiež, že tie letné snežné mapy (hlavne na V a JV) sú obdoba tých z Krkonôš - práca vetra v hôľnom teréne. Tak v rokoch, keď je veľa snehu dosahujú niekoľko metrov a topia sa do začiatku leta, kde už inde na obdobných horách nie je dávno sneh. Práve krásne sú v spojení s veternicami.
K tým kruhom, nie sú tu nijak výnimočné takéto porasty ostrice. BTW mňa zaujala na jeseň v 2011 pravidelne po pár metroch vodorovne poľahnuté pásy trávy na Pustolovčej, pod vrcholom JV svahu (1. vrch za Krížnou na Ostredok - 3. fotka od konca - svah vpravo, už na jar bez týchto známok samozrejme).
A k tomu NP, roky predtým ako CHKO sa tu dosť intenzívne páslo, i keď ani to iste nebol ten pádny dôvod. To bolo skôr historicky o trošku pomalšom nástupe ochranárstva, i keď dnes status takmer všetkých našich 9 NP je v mnohom podľa UICN diskutabilný.
Ale nakoniec útlmom pasenia VF (a nielen ona) iste aj trpí. Inak práve tebou navštívené partie boli pôvodne lesnaté, práve pre pasienkárstvo pred pár storočiami boli klčované a žiarené.

Daulagiri

Dokonalá fatranská pohodička, toto patrí k tomu najkrajšiemu čo možno v slovenských horách vidieť. A tiež ma láka už dlhšie bivak na Ostredku.
Fotky sú ako vždy výborné.

Peter61

Ad "Zvláštne kruhy na svahoch"
Kazdy rok sa divim takymto UFO cudam v maji pocas prechodu NT na J savhu Velkej hole. Odbornici ma vyviedli z omylu, nie su to ufonie vytvory, ale vegetativne vytvorene polykormony jedneho druhu v porastoch inych druhov, v tomto pripade asi Calamagrostis villosa (smlž chlpkatý).

Zivan

For "remen.p":
Správne rozhodnutie. Výstup na Krížnu cez Majerku je určite príjemnejší a menej fádny než z Tureckej.
A doporučujem prejsť si hôľny hrebeň na Ostredok, aj keď v týchto dňoch je aj na hrebeni trochu priteplo .

Remen.p

Chystám sa tam takto o týždeň. Ale plánujem ísť cez Majerovu skalu na Krížnu a odtiaľ buď na Ostredok alebo na Kráľovu studňu. Čo mi odporučíte ? :)

Tarazed

nadhera, veru v tomto case musi clovek na hrebeni zazivat pravy fotograficky orgazmus :D

Bazin

nadherne foto, krasne zelene slovensko! vdka za onovu spomienok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum