Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Túlačka Sliezskom (Třinec – Čadca)

Diskusná téma K článku: Túlačka Sliezskom (Třinec – Čadca)

Sú oblasti, kam chodím často a rád, a sú iné, do ktorých ma to príliš neláka. Do tej druhej kategórie som radil aj pahorkatinu severovýchodne od Čadce. Zavítal som do nej až v zime a na jar roku 2014 a musím povedať, že zvlnená krajina plná lazov a samôt má čosi do seba. V období, keď sú vysoké pohoria pokryté hrubou vrstvou snehu, sa sem oplatí prísť.

Knor

Roman99 a marcel.c: Vdaka za informaciu. Ja som sa zatial stretol iba s opevneniami stavanymi pred vojnou a tie su ovela masivnejsie.

k2: Precital som. Trochu som sa obzeral po cesko-slovenskych hranicnych kamenoch nad Ciernym, ale pozdlz nich ozaj nejde ziaden chodnik. Sledovat ich moze byt celkom zabavne. O guliach roztrusenych po lese som nevedel :-(.

K2

Pridam link na jednu (teda 2) reportaze z vyletu Megonky - Trojmedzie, ktory absolvovali moji kamarati pred par rokmi (snad to autorom clanku nebude vadit, ale kedze si to vycapili na svoju stranku, povazujem to za verejne...):

bbocs.webs.com/megtroj.pdf

Mozete sa tam docitat napr. o problemoch vyplyvajucich zo snahy ist presne po hranici kadial nevedie turisticka znacka, a najviac sa mi pacilo ako boli v tom druhom (ceskom) clanku pomenovani ludia, ktori si odviezli kamenne gule k sebe na zahradku.

Sice som v tom lome este nebola, ale zda sa, ze mozno tam este zostalo aj viac gul ako jedna - pravdepodobne nie priamo v lome, ale niekde v lese v jeho blizkom okoli, ako naznacuje napr. tato fotka:

hofmann.estranky.cz/…/megonky…

Honza286

knor: Díky za reakci, já tu trasu chodím celkem často, jen jdu z Kikuly na Soowy Wierch, pak dolů a) po značce, pokud chci jít za výhledy na Ochodzitou, případně pokračovat dále směrem na Baraniu góru b) bez značky po strmé lesní cestě, pokud chci jít na Jaworzynku a na Hrčavu. Z té slovenské modré jsem taky párkrát šel na Trojmezí, pár let zpátky to bylo v pohodě, nyní je to už docela zarostlé. Ze slovenské strany jde udělat krásný jednodenní okruh např. takto: Čierne (Vyšný koniec) - Trojmezí - Jaworzynka - Czadeczka - Solowy Wierch (nejnáročnější úsek, strné stoupání) - bez značky na Kikulu a z ní sejít dolů na červenou značku a po ní přes Polanu do Skalitého, odkud je to k výchozímu bodu cca 2,5 km po silnici (lze dojet i vlakem či busem).

Marcel.c

Opevnené pal-posty z 2. svetovej vojny sú aj na bývalej zjazdovke Skalité - Serafínov a na modrej TZT na rebre Kysuckých Beskýd, prebiehajúcom medzi Oščadnicou a Krásnom nad Kysucou, časť Kalinov (kúsok nad sedlom pod Zvonárom)

Roman99

ten betonový válec je kulometné hnízdo z konce 2 sv. války, podobné se nacházejí v bystrické dolině kousek od krásna nad kysucou

Knor

Zdravim,
Z Kikuly som siel +- po hranici. Ten priebeh trasy mi tam doplnili administratori, lebo som ho tam nedal. A naco aj. Proste som siel kade sa dalo priblizne po hranici. Obcas sa totiz nedalo (polom), obcas hranicne kamene chybali a raz ma polna cesta zaviedla na Pahorok, z ktoreho som to rezol na sever na hranicu. Za potokom Ciernanka som siel kus po modrej znacke (ktora na mojej starej vyse 25-rocnej mape aj tak nie je) a ked sa mi zdalo ze je cas, rezol som to lesom na trojmedzie (tam som videl toho Poliaka pilit statny smrek). Z Trojmedzi som uz siel pekne po znacke az po trat.

Inak, neviete, naco sluzil ten betonovy valec v Trinci?

Honza286

Moc netuším, kudy autor šel např. hned první popsanou túru - píše, že z Kikuly šel po hranici, ale v popisu míst má uvedený Solowy Wierch i Trojaki, ovšem oba vrcholy leží již kus v polském vnitrozemí (na Solowem wierchu se napojuje neznačená cesta na Kikulu na modrou značku ze Zwardoně.

Dušan Šrenkel

Mnohé z tých miest sú mi známe. Niektoré oblasti som navštívil túto bezsnehovú zimu prvýkrát. Akurát na Veľkej Čantoryji stretnete niekedy masy prevažne poľských turistov, keďže pod vrchol vedie seačková lanovka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov