Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Obuv - výber

Diskusná téma Obuv - výber

Ahojte, prosím o radu pri výbere topánok: 1. viem že sú kategórie (A až D), hľadám obuv na turistiku do Tatier, leto alebo jeseň, 2. je lepšia lepená alebo vstrekovaná obuv?, 3. voliť klasickú kožu alebo radšej nubuk, semiš?, 4. podrážka je vhodnejšia vibram alebo iný materiál?. Zatiaľ som skúšal v predajni dva typy: v jedných topánkach sa noha /podrážka/ nedala ohnúť, druhé topánky boli mäkké a poddajné (ako tenisky do mesta), čo je lepšie aj z tohto hľadiska? Nemám vybrané žiadne konkrétne topánky. Ďakujem všetkým za odpoveď

Peter61

Ondrej11 :
tazka je, ci v tych slovsnekych horach chces chodit po makkom/tvrdom povrchu, ake dlhe tury s akym plecniakom a co si nosil predtym.
Tuto je popis od vyrobcu , je to urcene na "bacpacking"
aku.it/…/conero-gtx_en.html

MichaelS

Je otázka, kterou tu neposoudíme, zda je problém v konkrétní botě, nebo v kategorii. Zkus pár jiných stejné kategorie a uvidíš sám.

Remy

Ondrej11:
Ak ti na zaciatku zle sedia, lepsie to uz nebude. Hladaj dalej, pohodlne boty su zaklad.
Co sa tyka tvrdosti, tak nejake B, ak si tazsia vaha (nejakych 100kg) k tomu batoh na viac dni tak aj B/C

Ondrej11

Ahojte, neviem ako sa rozhodnúť pri kúpe obuvi na turistiku /leto, jeseň/, slovenské hory. Skúšal som topánky značky AKU (Conero 878.4 GTX). Bol to zvláštny, nie moc príjemný pocit, tvrdé, ťažko ohybné topánky. Mierne ma tlačili chodidlá (päta a časť smerom k prstom). A akoby lem po obvode nebol z gumy ale z kovu. Predajca hovoril, že tam je nejaká výstuž z 4 - 6 mm nylonu, sú asi stredne tuhé (no neviem...) Prosím o radu: neviem či je to vec zvyku (a teda nepríjemné pocity pri nosení časom zmiznú), alebo to nie je vhodný typ obuvi a jej nosenie nebude zdraviu prospešné. Alebo treba ortopedické vložky?. Predošlá moja turistická obuv bola ohybná, menej tvrdá, len pomerne rýchlo sa zodrala podrážka. Ďakujem všetkým za názor.

Marcel.c

Peto z BB:
Úvahy typu "chodím na túry len pri predpovedi úplného sucha" sú celkom nezmyselné - aj pri tej najpriaznivejšej predpovedi počasia je v horách pomerne vysoká pravdepodobnosť, že bude pršať.
Ak príde dážď počas túry na hrebeni - čo potom poradíš nešťastníkovi v špecializovanej obuvi "len do sucha"?
Treba skôr rozmýšľať a až potom písať.

Peto z BB

Priestor na prst ruky pri natlaceni nohy do rozopnutej topanky, a vola v oblasti paty pri zasnurovanej topanke su dve uplne odlisne veci, v tomto suhlas s phalikem.

Peter81, az Ti dobre sadne viac modelov zasadnejsie sa lisiacich v parametroch ako hmotnost, tvrdost zvrsku, podrazky, ci v pouzitych materialov, tak Ti tu ludia mozu pomoct len ak ovela konkretnejsie napises predpoklad pouzitia. Aj ako uz bolo spomenute, ci chodis na tury aj v dazdi, alebo zasadne len pri predpovedi uplneho sucha. Plus co som dost nestastne naznacoval v uvode ci pripustas skor progres smerom k tazsim VHT turam, pripadne ferratam, alebo naopak tie topanky sa Ti mozu zist aj v N. Tatrach, krivanskej M. Fatre a pod.

Tecumseh

Peter81 ten predajca mal pravdu,samozrejme tú vôľu na prst musíš samozrejme merať keď máš topánky rozviazané,keď ich zatiahneš noha sa Ti posunie dozadu a tým pádom je tá vôla vpredu pre prsty,aby Ťa pri zostupe netlačili prsty.Že sa Ti bude v celokožených potiť viac noha by som sa nebál,chce to hlavne kvalitné ponožky najlepšie jedny tenké a jedny hrubé vlnené,znie to síce možno divne,ale stojí to za vyskúšanie.

Gulasko

Topánky si vyber tie, ktoré ti naozaj dobre sadnú na nohu. Nielen veľkosťou, ale celkovo by si mal mať pocit, že sa v nich cítiš pohodlne. Každý výrobca má iný typ kopyta, takže aj ten najlepší výrobok renomovanej značky ti nemusí sadnúť a potom je zbytočné riešiť veci ako či je podrážka lepená alebo nie a pod. A ak chceš iba jedny univerzálne topánky a nie niekoľko párov, vyber si nejaký stredný model čo sa tvrdosti podrážky týka. Čiže ani tvrdé na VHT, ani mäkké textilné papuče. V stredných si spravíš ľahký jednodenný výlet lúčnymi rovinatými trasami v teple s malým batohom, rovnako aj viacdňovú hrebeňovku s poriadnym nákladom na chrbte bez nejakých obmedzení.

Teraz konkrétne: ja používam iba Asolo a ak chceš iba jeden pár na celoročné nosenie, tak Elios nie. Sú to výborné topánky, prešiel som v nich niečo v Tatrách aj vo Fatrách, ale iba ako jeden pár by som to nebral. Áno, sú užšie, ale ak ti v iných smeroch dobre sedeli, vyskúšaj Sasslong v rozšírenej verzii. Jednak sú širšie a tým pádom pohodlnejšie a druhá vec je, že sú z nubuku, sú odolnejšie, pevnejšie a majú aj lepšiu podrážku ako Elios. Tá podrážka je zatiaľ najlepšia, akú som mal, výborne drží za sucha aj za mokra, v teple aj v zime. Viacdenná túra s ťažkým batohom by v Eliosoch nebola veľmi pohodlná. Sú naozaj dobré tak na jednodňové rýchle túry naľahko.

Matiseq

Meindl island pro mfs gtx

Pokial nejdem behat, hrozi tazsi nestabilny teren, alebo kruta zima beriem ich. Mam ich uz 10 rokov moc ich nesetrim a su stale velmi fit. Vyrabaju vsetky velkosti az po US M 17.

Phalike

Vola na pate sa ti postara akurat tak o fajnove otlaky. Noha musi sediet v topanke ako zadnica v nadobe na malu potrebu pre deti, ale pri prstoch by si mal mat rezervu kvoli zostupom, aby ti prsty nenarazali do spice topanky a nevznikali neprijemne odreniny a otlaky na bruskach prstov. Pokial mas cas a moznosti tak vyskusaj co najviac modelov topanok a uvidis ako rozdielne mozu byt pocity v jednotlivych topankach.

Peter81

Ahojte, definitívne sa rozhodujem medzi Asolo Elios 2 a Garmont Nebraska. Na pocit sú tie zn Asolo asi užšie, naopak pri Garmontoch mám pocit že noha je značne voľná (na výšku a šírku), trochu aj na dĺžku - aj keď predajca povedal že by mala byť vzadu na päte vôľa cca. 1 cm (na jeden prst). Je to pravda? Tiež neviem či sa v celokoženej topánke nebude príliš potiť noha. Doteraz som používal La Sportiva Arizona gtx (starší model, asi brúsená koža alebo semiš, podrážka vibram)tie boli celkom dobré - len veľkosť prakticky bez voľnosti na dĺžku a dosť tenká podrážka.

Tecumseh

Kombinované materiály majú, zasa menšiu životnosť a Gtx samozrejme nepotrebuješ pokiaľ chodíš len keď je sucho ...

Peter61

Peter81

  • odporucam vyskusat ohybnost podrazky ( priecny a pozdlzny smer) a porovnat s tym, co pouzivas teraz. Takisto sirka topanky, vyska priehlavku etc.

  • celokozene nie su nutnostou, kombinovane nmaterialy vacsinou umoznuju nizsiu hmotnost. Gtx je pre mna zbytocnostou, vec vkusu.

  • co sa tyka tych modelov, nenasiel som pri prvom, ci je to PU lene, alebo vstrekovane, takze som to z casovych dovodov zabalil. Ak je sanca, ze tie topanky znicis za 3 roky, tak ta hydrolyza PU peny nemusi trapit. Ak bude mat doma 8 parov a po 5 rokoch ti odpadne na niektororej "vstrekovanej" topanke podrazka, mas smolu. Ak sa rozpadne lepena podrazka, vymena nie je problem

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma