Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Retrosprievodca KČST Podkarpatská Rus

Diskusná téma K článku: Retrosprievodca KČST Podkarpatská Rus

Pri svojich prvých túrach v Poloninách ma silno zaujímalo územie za našou štátnou hranicou s Ukrajinou. Moje vtedajšie mapy Slovenskej kartografie z 80-tych rokov vykresľovali územie „za“ veľmi stroho – s výrazne riedkym topografickým obsahom a nápadne rovnými vrstevnicami. Veľmi rýchlo som pochopil, že moje doterajšie zdroje mi nedokážu podať ucelenú predstavu o mapovanom území a treba hľadať ďalej.

TDD

pridávam:
Hlavná téma v časopise - "Podkarpatsko 1919 - 1939"

TDD

Dobrá správa:
DÁREK /Turistická mapa podkarpatské Rusi (1935) + Prvorepublikový orientačný plán Užhorodu/

V časopise "živá Historie" 9/2014 (vyšlo 22.8.2014) - teraz k dostaniu v stánkoch za 3,49 Eur je pridaná "Historická mapa v mierke 1:300 000 - Jaroslav Dostál - Podkarpatská Rus" datovaná rokom 1935.
Je tu orientačný plán mesta Užhorodu a dobové inzeráty. Poznať "zlomy "mapy 8krát 15x21 cm.

TK

Vladimír Kobza: Omlouvam se, ale jsem velmi počítačově negramoty, na jmeno jsem klikl a tam se mi objevilo, ze kontaktni informace se zobrazuji pouze registrovanym uzivatelum a to ja asi nejsem, takze mail jsem nenasel. Ale jestli mate ke knize nejaky dotaz, klidne se ptejte.

Vladimír Kobza

Re Ina.cz: Vďaka za ďalší tip. Tej dostupnej literatúry, viac-menej podrobnej, rôzneho rozsahu je viacero. Niečo sa viac zameriava na turistiku (a ostatné popisy sú skôr doplnkové), niečo skôr na všeobecný popis regiónu (a okrajovo aj turistike), je to o tom, čo človek hľadá.

TK (24.7.,08:51): Zaujímavé informácie. Môžete sa mi, prosím, ozvať na mail (zobrazí sa po kliknutí na meno)? Ďakujem.

Ina.cz

Mám průvodce KČST z edice Orbis, 2. část - Země Slovenská a Podkarpatouská z roku 1930. Knížka je formátu A6 (471 str.) a přiložené mapy v měřítku 1:200000. Takže oproti průvodci v ní není zdaleka tolik podrobností, ale při cestování v té době, mohla sloužit jako dobrý pomocník. Obsahuje místopisné údaje, možnosti spojení, možnosti ubytování (pokud je v soukromí - přímo jméno), na tur. značení se pouze odvolává - nepopisuje jej podrobně, mapky taky nejsou se tur. značením, ale heslovitě popisuje jednotlivé turistické trasy.

TK

Jenom potvrzuji autorovu domnenku. V puvodnim vydani se mapa skutecne nachazi, a to dokonce ne jedna, ale cely soubor barevnych mapek v meritku 1:212500. Na mapkach je zaznamenan, mimo jine, prubeh turistickych cest, lesni plochy, umisteni kolib (s rozlisenim na koliby okrouhle a ctyrhranne) a delimitacnich chat.

Axel

Tak ta mapa tomu chyba asi najviac... :-(
Nieco sa da najst na webe, ale je to zvycajne len blizke pohranicie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma