Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Cesta SNP - zmena trasy

Diskusná téma Cesta SNP - zmena trasy

Údajne kedysi viedla Cesta SNP v Trenčianskom kraji cez Inovec a Čachtice, vie mi niekto ozrejmiť kedy a prečo sa táto trasa zmenila na súčastnú?

PaloBA5

Zaciatok historie "Cesta Hrdinov SNP: Cervene oznacena turisticka magistrala , ktora vedie oblukom Karpat od Devina po Dukliansky priesmyk v dlzke 705km. Prechadza uzemim okresov Bratislava, Trnava, Senica, Uhersky Brod, Trencin, Povazska Bystrica, Zilina, Martin, Banska Bystrica, Liptovsky Mikulas, Roznava, Kosice, Presov, Bardejov a Svidnik. Vedie hrebenmi Malych Karpat , Bielych Karpat, Strazovskych vrchov, Malej Fatry, Velkej Fatry, Nizkych Tatier, Slovenskeho Rudohoria, Cergova a Nizkych Beskyd. Spaja oblasti kde sa bojovalo proti fasizmu za slobodu a socializmus v nasej vlasti pocas Slovenskeho narodneho povstania. Na pocest tychto hrdinskych udalosti Slovenska znackarska komisia na active predsedov okresnych znackarskych komisii vo Vratnej v r.1956 odsuhlasila pomenovanie magistraly nazvom "cesta Hrdivom SNP". "

Podla mapy Bardejov Dukla Domasa , Subor turistickych map , Slovenska Kartografia n.p., 1973

Tymto datumom skoncila Cesta Gen.M.R.Stefanika z Devina do Kosic - po trochu inej trase.

PaloBA5

Kde si sa dozvedel o takejto informacii? CHSP mala ist po historickych miestach SNP - pomniky pamatniky. V podstate sa, ale postavila na kostre starej Stefanikovej cesty z 30 rokov. Akurat od sedla Besnik sa pustila po inej trase do Kosic. A potom obisla Kosice a pokracovala okolo Presova az na Duklu. Casom sa zmenila cast trasy od Klaku na trasu po pohori Ziar a napojenia na Kremnicke hory. Archiv znackarov KST v BA by mohol napovedat viac.

Motorkár

Ja si tiež pamätám, že cesta SNP viedla inou trasou. A to z Kľaku cez Vrícko a Vríckou dolinou cez Kláštor pod Znievom, Blatnicu a Gaderskou dolinou na Kráľovu studňu, takže obchádzala celé pohoria Žiar a Kremnické vrchy.

MisoB

Vetroplach81, nezamieňaš si SNP-čku a medzinárodnú E8, ktoré sú na Slovensku viac-menej zhodné, ale práve v uvedenej oblasti sa ich priebeh odlišuje?

PaliT

V ktorom roku mala nastať tá zmena? Práve pozerám do mojich máp z roku 1985, ale aj v nich už išla trasa cez Trenčín do Bielych Karpát.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma