Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Bystra-Kamenista dolina

Diskusná téma Bystra-Kamenista dolina

Dobry den na plstrane turistickamapa.sk som si vsimol ze kamenista a bystra dolina su uzavrete koli odstranovaniu veternej kalamity . Chcelby som s avas opytat ci mi vie niekto kto presiel v minulych dnoch tuto trasu povedat ci je aspon jedna z dolin priechodna. diky za info

Tomare

Prosím, je priechodná Bystrá dolina? Na stránke HZS je výstraha na strhnuté mosty.

Monghi

Velke podakovanie a uznanie vsetkym, ktori sa zasluzili o spriechodnenie Kamenistej doliny... je to opat luxus!!!

Tarazed

No, esteze su tu ludia, ktori to pre nas daju doporiadku :) Dakujeme! :)

P.G.

Zabudol som napísať, že tá novobudovaná lavica cez potok Bystrá je na magistrále medzi Podbanským a Račkovou dolinou.....

P.G.

Kamenistá dolina je kompletne dokončená - všetko je prepílené a mostíky opravené alebo urobené nové. Urbárnici odviedli naozaj kvalitnú prácu, patrí im veľká vďaka. Jediným problémom ostáva iba blato na lesnej ceste, po ktorej vedie TZCH na začiatku za Podbanským a to kvôli približovaniu dreva, pretože tu ešte stále prebieha spracovanie kalamity. S tým sa ale teraz nedá nič robiť, to sa upraví po čase samo. Už začali robiť aj novú lavicu cez potok Bystrá - to je momentálne úplne posledná turistická prekážka po kalamite na celom území medzi Podbanským a Račkovou dolinou (nie je ale problém prejsť na druhú stranu). Všetky zainteresované urbáre odviedli pri obnove chodníkov veľmi dobrú prácu a ak by som mohol nejako chrakterizovať kvalitu ich práce, tak výrazom: "Radosť po tom chodiť..."

Monghi

chcel som povodne polozit otazku, ako je to s aktualnou priechodnostou Kamenistej... a nezostava mi vlastne nic ine, len povedat jedno velke DAKUJEM za informacie, ktore som tu nasiel... hlavne tebe, P.G. :) Tak opat hura do Pysneho sedla! :)

P.G.

"Kľúčová" lavica cez Jalovecký potok na konci Jaloveckej doliny na Rázcestí pod Lyscom (kde sa Jalovecká dolina rozvetvuje do bočných dolín) je už hotová a tým sa končí problém, ktorý trápil turistov celé leto, ako sa dostať cez Jalovecký potok a pokračovať ďalej hore na hrebeň....

RadoB

Ahojte,

dnes v nedeľu 19. 10. som sa vracal z Baranca cez Žiarske sedlo do Jamníckej doliny. V doline sa stále pracuje - lanovka bola v prevádzke aj v nedeľu. Dole na rázcestí je tabuľa o prácach do 15. 10. okrem nedele - to ale očividne neplatí... Podľa slov robotníka to lanovka Vavrišovskému urbáru. Okrem asi kilometrového rozbitého úseku cesty pod lanovkou je dolina v pohode priechodná.

P.G.

Pozor, zmena: V Jaloveckej doline už je nová lavica na križovatke s magistrálou v ústí doliny. A tak už chýba iba tá "strategická" lavica na Rázcestí pod Lyscom na jej koci. Ako som napísal, kto sa neodváži preskákať (prebrodiť) potok, od odpočívadla treba pokračovať hore smerom do Bobroveckej doliny, po prvej novej lávke cez Bobrovecký potok treba prejsť na druhú stranu a vrátiť sa zasa dole - je tam vraj vychodený chodníček a toto zdržanie je cca desaťminútové. S novou lavicou cez Jalovecký potok by tak mala byť Tatranská magistrála priechodná od Jaloveckej doliny až po Podbanské, ale nie je. Okrem chýbajúcej lavice cez potok Bystrá (pod Bystrou dolinou), o ktorej som písal, je tu ešte jeden problém, ktorý sa nikde neuvádza vo výstrahách a na ktorý ma upozornil kolega. Ide o úsek s ešte stále nespracovanou kalamitou na chodníku a to na trase medzi Žiarskou a Trnoveckou dolinou(lokalita Jakubovany - Studená dolina). Konkrétne ide o úsek v lokalite Detrichovské medzi chatou Baranec ("Textilácka chata") a veľkým rúbaniskom, za ktorým je ústie Trnoveckej doliny a rázcestník s modrou značkou z Jakubovian na Holý vrch a Baranec.

P.G.

V Žiarskej a Jaloveckej doline som dlhšie nebol, ale pre normálneho, aspoň trošku skúsenejšieho turistu tam nie je žiadny problém. V Žiarskej som bol poslednýkrát na "Čistých horách" v So 27.9.2014 a vtedy turisti chodili a autá ubytovaných jazdili po tej novovybudovanej zvážnici Urbáru Veterná Poruba na pravej strane potoka medzi prvým a druhým mostom v doline (na začiatku tejto zvážnice sú chatky Zora a Zoja). Bolo to preto, lebo na ľavej strane bola lanovka, ktorá vyťahovala drevo z úbočia Ráztoky. Preto sa aj nedá chodiť po tzv. Starej ceste - to bolo vtedy asi jediné obmedzenie v Žiarskej doline. Ak sa nemýlim, kolega pred týždňom hovoril, že Jalovecká dolina so svojimi odnožami by už mala byť všade hotová, chýbali iba 2 rozhodujúce lavice cez Jalovecký potok - na začiatku doliny na križivatke žltej značky s magistrálou a na konci Jaloveckej na Rázcestí pod Lyscom, kde sa rozvetvuje do Bobroveckej, Hlbokej a Parichovosta. Nie je ale problém to preskákať po kameňoch, alebo prebrodiť, alebo od odpočívadla na rázcestí s chývajúcou lavicou podísť po ľavej strane Bobroveckého potoka trošku vyššie ku prvej lávke cez potok (alebo to preskákať po skalách - ten potok je tam už menší) a po druhej strane potoka sa po chodníku vrátiť zasa dole. Ešte to ale prezistím u kolegu a vložím sem presnejšiu informáciu.

MisoB

Vďaka Paľo, chápem a takto to stačí. Ešte, nevieš aká je situácia v Žiarskej a Jaloveckej doline?

P.G.

Nie, uzávery zrušené nie sú. K tomu sa mi ale ťažko vyjadruje. Chápte to tak, že sa tu vyjadrujem ako súkromná osoba (taký istý turista ako aj vy) a nie ako hovorca nejakej organizácie. Som ale pri zdroji informícií a ak viem poradiť, rád ľuďom pomôžem. Bojím sa ale dávať takéto vyjadrenia, ktoré odo mňna požaduješ MisoB, aby moje slová náhodou niekto nezneužil a neprisúdil im iný význam, ako majú. V podstate ide o to, že uzávery si vybavili urbárski lesníci na Obvodnom lesnom úrade v LM kvôli tomu, aby mali kľud na prácu a aby boli právne krytí, ak by sa tam náhodou nejakému motajúcemu sa turistovi niečo stalo. S ochranou prírody a ochranármi to preto nemalo nič spoločné. V podstate sa tam aj tak podľa možností celé leto chodilo, len to bolo neoficiálne a na vlastné nebezpečenstvo. Lesní robotníci a lesníci sa vadili s ľuďmi iba na samom začiatku, keď sa robilo priamo na chodníku a naozaj tam zavadzali. Potom už na to nebol žiaden dôvod. Aj preto som ja osobne už na začiatku leta provizórne sprístupnil Bystrú a Kamenistú dolinu opílením konárov a nikomu nevadilo, že sa tam celé leto chodilo - podotýkam ale, že na vlastné nebezpečenstvo !!! Takže späť k tvojej otázke - Urbár Pribylina už aj odstránil zákazové tabuľky zo žltej značky do Bystrej doliny a z ich úseku magistrály, Urbár Východná zatiaľ text rozhodnutia Obvodného lesného úradu umiestnený na stromoch na vstupe do Kamenistej doliny a na magistrále za Podbanským síce ešte nezvesil, ale to možno iba preto, lebo ich lesníci majú stále roboty vyše hlavy s kalamitou a jednoducho si na to nenašli čas. Čo sa týka Račkovej a Jamníckej doliny, tam som teraz nebol, informáciu, že je tam všetko hotové vrátane Otrhancov, som mal od kolegu. Tam je ale stále ten istý problém, o ktorom som tu už viackrát písal. V dolinách sú lanovky, laná vedú ponad značkovanú cestu a pri neopatrnosti hrozí ťažký úraz alebo smrť turistu neočakávaným švihnutím lana. Preto treba počkať na pokyn obsluhy, že môžete prejsť popod laná. Myslím si, že z tohto dôvodu tam zákaz stále platí. Ľudia sú totiž rôzni, často nezodpovední blázni a nikto nemá chuť vláčiť sa potom po súdoch. To je ale len môj súkromný, neoficiálny názor vyplývajúci zo životných skúseností. Aj ja som v minulosti robil dosť dlho lesníka.

MisoB

Paľo, takže sú zrušené aj uzávery vyhlásené kvôli odstraňovaniu kalamity?

P.G.

Bystrá dolina je už kompletne prepílená a sú tam urobené 3 nové mostíky namiesto pôvodných na trase medzi Hrdovom a odpočívadlom na križovatke s magistálou. Nový mostík namiesto pôvodného je aj pri vyústení žľabu Malé Bystré do Bystrej doliny. Starý mostík cez potok Bystrá povyše starého odpočívadla v strede doliny upravili tak, aby sa dalo dobre prejsť na druhú stranu. Jediným problémom Bystrej doliny sú tak dlhé úseky blata ako dôsledok približovania dreva LKT po ceste a zvyšky konárov po ťažbe.
Kamenistá dolina je už takmer kompletne prepílená, už chýba len 1 deň roboty na konci sústredenej kalamity v strede doliny, ale nie je nijaký problém to prejsť. Lavicu cez Kamenistý potok na modrej značke takisto opravili. Aj tu je jediným problémom blato a konáre po ťažbe a to hlavne v úseku od Podbanského po odpočívadlo v ústí doliny. Magistrála v úseku Podbanské - Bystrá dolina je už kompletne prepílená. Cez Kamenistý potok je vybudovaná nová, parádna lavica. Chýba zatiaľ lavica cez potok Bystrá, ale sú tam spadnuté 2 hrubé stromy cez potok a nie je problém po nich prejsť na druhú stranu. Chodník je miestami priam exkluzívne upravený - naširoko prepílený, vyzametaný, povyžíňaný. Prepílený je aj úsek medzi Bystrou dolinou a ATC Račkova, všetky staré, pohnité, malé mostíky boli obnovené. Takže celý úsek magistály od Podbanského až po Račkovu dolinu je pre peších schodný,ale na bicykli na viacerých miestach nezjazdný. Problémom je blato na ceste po ťažbe a to hl. medzi Podbanským a Kamenistým potokom a potom najmä úsek medzi vyústením žľabov Krivuľa a Potok pod Ježovou (chatová oblasť pod Suchým hrádkom) a Kejdákom (to je ten veľký kravín povyše Komenského domu, tak je uvedený aj na tur. mape)- tento úsek je tak rozjazdený vývoznými súpravami a harvestormi, že je aj veľmi ťažko schodný. Hotový je chodník na Otrhance z rázcestia Jamníckej a Račkovej doliny, prepílené sú aj Račkova a Jamnícka dolina. To je všetko, čo momentálne viem, keďže som to celý týždeň chodil kontrolovať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov