Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krkonoše – od boudy k boudě

Diskusná téma K článku: Krkonoše – od boudy k boudě

Pod slovkom „bouda“ si predstavujem menšiu, útulnú, horskú chatu, kde horí oheň v krbe, kde prichýlia z túry unavených turistov, kde panuje krásna atmosféra, ktorú tvoria ľudia milujúci hory. Ponúka sa možnosť ísť sa o tom presvedčiť. A tak neváham. Ide sa do Pece pod Sněžkou v Krkonošiach.

Zdenči

Krkonoše sú jedným z mojich zatiaľ ešte nesplnených turistických snov. Škoda, že som tam tento rok nemohol byť s vami...ale veď nie je všetkým dňom koniec...

MichaelS

Já tedy fakt nevím jak to děláte, ale s výjimkou těžce profláklé...a dle mého soudu nepříliš hezké...Sněžky, se mi asi nějakým zázrakem ty davy v Krkonoších vyhýbají. A to teď beru letní top sezónu, tedy prázdniny. Si to snad budu brát osobně:-))). Jistě, ne že by tam člověk nepotkal živáčka, ale nějaká vyložená masovka to opravdu není. To už jsem zažil větší šrumec na Šumavě, ale ne díky pěšákům. Jen kolistů tam bylo až běda.

Zima je samozřejmě větší maso, zejména o víkendech, ale i to především na sjezdovkách a pod nimi(Pec+Špindl). Jenže to se nedá nic dělat, Poláci to na rozdíl od nás mají do Alp daleko ... a lyžovat stejně moc neumí:-).

Svatopluk Štěpánek

Knor, Vy ste ma odhalili, ja naozaj obĺubujem ĺudoprazdne kraje ! Pre mňa začína turistika na Slovensku na juh od Váhu, takže tým hadom sa vyhnem. A srovnanie Č.R. ( nech nezabudneme na bratov Moravanov ) so Slovenskom je podľa mňa presné.

Rc1

k2 tak potom to je jasne. uz viem preco to asi ja nechapem. uz ako decko som radsej lozil po stromoch ako po preliezkach ci hupackach :-)

K2

pre rc1: no jasne ze ich to pritahuje, ved to su preliezky pre dospelych :)

Rc1

knor tie haldy sa tam zbieraju prave kvoli tym retaziam a umelym pomockam a mnoho ludi tam chodi hlavne preto ze tam tie retaze ci ine pomocky su.
pre mna zaujimave byva co sa mi uz viack krat stalo ze na nejakej trase su dve alebo viac alternativ kde jedna je lahsia bez pomocok a vedla nej je technicky tazsia s retazou alebo lanom ci drotom a vacsina ludi si vyberie tu alternativu s retazou ci lanom. aj za tu cenu ze tam budu cakat v sore. a videl som to aj v alpach. jednoducho tie pomocky nejako ludi pritahuju neprisiel som zatial na to preco.

Knor

Pre Svata. Zatial najvacsie davy ludi na turistickom chodniku (na chodniku, nie na mieste s ruinou, zamkom, ci vyhladom) som videl tento rok na prelome augusta a septembra (predlzeny vikend) na trase z Volovca cez Ostry Rohac a Placlive. Take hady ludi (zvacsa cakajucich na volnu retaz) som v horach este nevidel. Ak je Vasou prioritou malo ludi na pritazlivych miestach, tak zamierite do Rakuska.
Podla mna pri porovnani Slovenska a Ciech je najvacsi rozdiel v tom, ze zatial co na Slovensku sa mozete kochat prirodou, pripadne ludovou architekturou, v Cechach a na Morave to viete spojit (ako pesi turista) aj s navstevou pristupnych zamkov, kastielov, klastorov atd a trasu mozete planovat tak, ze pojdete kazdy den cez dedinu, kde mate moznost nakupit.

Svatopluk Štěpánek

Pre knor, Haendel, rdbb
a merhorn, k slovenským
a českým horám.
Nie som nejaky veršotepec
či rapsód, ale aj tak dávam prednosť slovenským horám, z jednoho prostého dovodu - a to sú zväčša davy ludí na príťažlivých miestach v Č.R.. Dobré sú Šumava, Jeseníky, Beskydy a niektoré miesta Českomoravskej vrchoviny a pre turistiku s dětmi Lednicko-valtický areál.

Merhorn

aj mne sa ceske hory pacia,az na tie davy...
no chapem knora a v podstate s nim aj suhlasim do istej miery, ale nie uplne;)

Adina

Pali, tiez toho v cechach poznam malo. Snezka a studnicna hora su krasne. Mna zaskocilo mnozstvo asfaltiek , ktore su tu. Tieto miesta su ako stvorene pre kocikove turistikovanie. Vela takychto turistov sme tu stretli. Som velmi rada, ze som na snezke bola. Kazda navsteva inych hor ako tych nasich ma obohacuje. Je to o poznani a zhodnoteni toho, co doma mame.

Honza286

As ony davy v Krkonoších - mimo značky se nesmí chodit jen v I.zóně (nejpřísněji chráněná, v podstatě vrcholové partie nad horní hranicí lesa) - tam je značených cest neurekom...Tato I.zóna KRNAP-u má plochu cca 4500 ha, ve zbylých částech se až na několik málo maloplošných území smí chodit zcela volně značka neznačka (dohromady cca 31 000 ha) bumážka nebumážka. A mimo značky v těch volně přístupných částech opravdu davy lidí nechodí. V podstatě bez lidí jsou ale i značené trasy na východ od Pomezní boudy...Samozřejmě na Sněžce bude hodně lidí prakticky kdykoli - je to daň lanovkám (z české strany až na vrchol, z polské končí na vrcholu Kopa cca 2 km od vrcholu Sněžky, kdy si lanovkou člověk ušetří nějakých 600 výškových metrů stoupání z celkových necelých 900 - v podstatě porovnatelné s V. Kriváněm na Malé Fatře.

PaliT

Okrem jedného pobytu v Jizerských horách (desivé boli škody po kyslých dažďoch) som sa do tých českých príliš nedostal. V tomto článku ma prekvapili fotky, najmä Studničnej hory, tieto kopce vyzerajú byť impozantnejšie, ako som sa pôvodne domnieval, tak teda ďakujem za osvetu. :)

Rdbb

Haendel: existujú obdobia, keď som v Krkonošiach skro nestretol človeka i na inak frekv. trasách. To platí i pre často si tu sťažujúcich na vys. návštevnosť nejakej oblasti na SVK ako Vys. Tatry apod. Jednak obdobie v roku (a často vďačnejšie na ako to top v návštevnosti) a taktiež i doba dňa, či výber lokality. Tak i napr. po Karlovom moste nejdem, keď sa nedá pre dav a biznis gýčov, ale keď vie poskytnúť samotu či práve inšpirujúce stretnutia.
A samotná preferencia je vždy podľa gusta každého, tak ako niekto radšej karpatské lesy, niekto vyššie pohoria s aplín. pásmom. Mne sa v Krkonošiach osobne páči tá symbióza človeka a hôr, ktorá bola do čias Sudet a dá sa ešte postrehnúť v tamojšej krajine, keď napr. na Šumave už len hrabanie v archíve.
BTW KRNAP je na tom s odborným prístupom k parku omnoho lepšie než stagnujúce myslenie v TANAP-e. Progres v KRNAPe za posl. 1/4 storočie markantný. Zrovna v spomínaných lesoch sú prístupom k prirodzenej skladbe druhovej, vekovej či zmladzovaniu iste omnoho blžšie k samotnej prírode...
A o tom porovnaní výnimočnosti slov. prírody tiež je to len podľa subj. gusta. Mňa naopak práve spoznávanie Európy ukľudnilo v tom, že Slovensko nie je nijak výnimočné, ako sa snažia neustále nahovoriť nejakí výhradní tunajší veršotepci. Ono primárne by to malo byť vždy o ľuďoch, a nie o kvietkoch či vtáčikoch alebo "dychvyrážajúcich" :-) krivkách obláčikov či čohosi podobného za tou našou dedinou...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma