Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Baranim sedlom k zelenemu plesu

Diskusná téma Baranim sedlom k zelenemu plesu

Uz to mam za sebou /neuspesne/... asi hodinu som stravil hladanim ako zist tie vodopady na konci zmrzlej doliny. Nasiel som retaze cca 5 ks, po lavej strane jedneho z tych vodopadov, dostal som sa na strmy masiv, neostavalo nic ine len nazbierat posledne sily vratit sa a znovu prejst sedlo /jeho prechod radsej bez diskusie/. Ide trasa ako ukazuju na ta3.szm.sk, alebo si niekto robi srandu?

Vrana

traverzoval si po retaziach popod Cierny stit do Malej Zmrzlej doliny ?

Bluehen

ups jasne su to tie druhe skoda drzal som sa moc smerom k ciernemu stitu a skoncil pri vedlajsom vodopade

Peter61

Fľaška = Dlhý vdp. na mape. Skoro vždy je v ňom voda, aj keď sa dole ponára do sute.

Na mape sú 2 alebo 3, vzdialené od seba cca 40-50 m, ten Dlhý je ten napravo (pohľad od čaty) smerom ku Čiernemu štítu. Pilier začína vpravo od potoka.
Štvrtý vodopád za plesom je cca 300 m vpravo, pod Malou Zmrzlou d.

Vrana

2 bluehen: netusim kade si isel, ale ziadnym vodopadom sa neschadza ani nezlanuje. Ani bocnym zlabom po trave a kosodrevine.

Skus to nabuduce v smere od Zeleneho plesa. Pojdes po lavej strane potocika, ked sa priblizis k Flaske, prekrocis potok doprava a po pilieri ponad Flasku pojdes stale hore. Retaze chybaju len dole, ale skala je dostatocne osuchana na to aby si vedel ze si dobre. Nic tazke to nie je.

Alebo to chod zima/jar ked je vo Flaske aj hore v sedle hromada snehu a potom ides pekne zlabom a ziadne retaze nepotrebujes,

Peter61

Axel, segmentácia v tento smutný deň pobavila.

honza286 : viď § 2a až 2d v zákone o HZS, o.i. aj ustanovujú NAHV

Peto z BB

Suhlas so Sonou (19:13), s tym rozdielom, ze s rizikom ze tu budem ukamenovany :) menim prve dve slova "Asi predpokladaju" za "Asi maju take alibi". Na druhej strane som ale nazachytil to, ze by do Baranieho sedla mieril nejaky nadpriemer zachrannych akcii HZS, ktory by mal podnecovat HZS k instalacii novych istiacich pomocok. Plus pre ten teren asi plati iny pravny stav ako napr. pre Lomnicak, ktory je miestom vykonu prace meteorologov aj kaviarnikov :)

Sona

Asi predpokladaju, ze horolezci ich nepotrebuju a vodcovia s klientami a VHT instruktori s turistami tiez nie, rovnako ako opravne osoby typu statna ochrana prirody. Ze sa tam chodi vo velkom "nacierno" beznymi turistami, sa sice vie, ale oficialne sa to akoze nevie, asi aby sa to nebralo, ze sa to toleruje.

Bluehen

zist ten vodopad bez istenia sa mozno da, ale riziko je prilis velke vzhladom na mokre a zvetrale skaly, a clovek ani nevie ci je spravne. Bol som v tom ze tie retaze maju horolezci ktori zliezaju vodopady. mne napr. pripadal schodnejsi ten vedlajsi zlab, po zideni 10m visiac na vselijakej trave a kosoidrevine som to nastastie vzdal. najhorsie na tom vsetkom je ze o ukradnutych retaziach nikde ani zmienky, napr. taky tanap ci hzs maju zasraty web vselicim, ale upozornit na chybajuce retaze ich nenapadne.

Peto z BB

Ad Axel: retaze su velka pomoc aj pre E. deti, a F. dospeli so zdrav. hendikepom (tam patrim aj ja, po nevydarenej operacii stehenneho svalu, plus par inych zdr. prob.).

Baranie sedlo je unikatne v tom, ze je to zrejme jedina realna moznost, ako sa pri prechode Tatier vyhnut **emu Skalnatemu plesu. Obzvlast pre E. a F. by sa tam retaze zisli.

Pokial ide o zhadzovanie retazi, tak vsetky moje zdroje sa zhodli na "Rajtar a/alebo jeho ludia" - ale bavili sme sa vzdy len o zhodeni retazi z byvalej TZT na Gerlach.

Pinciotti

Nahodou - ked som tam siel prvy raz, tak som netrafil zaciatok retazi /od spodu/ a prvu tretinu som volako alterntivne zozadu obisiel. Holt - v horach je najtazsie prezit prve sezony :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum