Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Výber turistickej obuvi - Široká noha pri prstoch

Diskusná téma Výber turistickej obuvi - Široká noha pri prstoch

Ahojte, zakladám túto tému lebo som už zúfalý. Môj problém je spomenutý v nadpise, mám zdá sa, veľmi širokú nohu. Hľadal som topánku vysokú B/C (tažšie túry) aj nízku A (lahšie túry). S membránou (gore-tex alebo event, ostatnému moc neverím a po skúsenostiach s eventom, už asi ani tomu, čítajte nižšie), celokoženné (snažil som sa vyhnúť akejkoľvek látke v spojení s kožou, problém ale je, že väčšina najmä nízkych topánok má len kožu v spojení s látkou). A oba typy topánok vo veľkosti 43 alebo 44. V topánkach nosím tenkú alebo stredne hrubú ponožku, hrubú som v nich snáď ani nemal a to celoročne (momentálne Icebreaker merino). Hneď na úvod, aké topánky som mal: Vysoké:

  1. Lowa Tibet GTX - po par túrach museli ísť na bazos.sk a novému majiteľovi. Zo začiatku sa zdalo, že sedí, prax v teréne ale ukázala opak.
  2. Meindl Island GTX wide (široká) - testované v hudy. Prvý test v predajni ukázal, že topánky sadnú ako uliate. O pár mesiacov neskôr druhý test v predajni ukázal, že aj táto topánka mi príliš stláčala nohu v oblasti prstov a tiež by ma otlačila. (o rozchádzaní nemôže byť reč. Toopánky musia sedieť už v predajni a gumenný pás okolo topánky zabráni takmer akémukoľvek roztiahnutiu).
  3. Žiadna iná topánka sa ani trošku nepribližovala k šírke Meindl Island GTX Wide.

Nízke:

  1. Merrell Chameleon Wrap Leather - fantastická topánka bez membrány ktorá sa mi krásne prispôsobila nohe, nič netlačilo, všetko bolo ako má. Jediná vada pre mňa bola práve to, že boli bez membrány. Tak po riadnom obnosení, polepení a znovu obnosení topánok, prišlo na ich výmenu. Hľadal som niečo podobné, kľudne aj to isté ale s membránou (áno trošku som bol membránami posadnutý, to preto, že nejaký čas som vlastnil vysokú topánku značky Rossignol s Gore-texom a membrána plnila svoju úlohu dlho (neboli často nosené), až kým začali neznesiteľne tlačiť - zrejme ešte rástla noha)...a tak som kúpil
  2. Teva Riva Leather eVent - najpohodlnejšia topánka akú som kedy mal. Design neriešim ale páčil sa mi veľmi. Prvé kroky v hudy boli ako kroky do neba. O eVente som si toho veľa načítal a tak som sa rozhodol do toho ísť. Prvé sklamanie prišlo s prvou rosou. Topánky zatiekli po pár týždňoch. Stále boli ako papučky na nohách, no už mokré papučky a to je nežiadúce najmä keď je tam membrána ktorá tomu má zabrániť. Reklamácia bola úspešná, výrobca sa k tomu do 30 dní ani nevyjadril (navyše môj domáci test s lavórom s vodou dokázal, že som sa nemýlil) a tak som si domyslel, že topánka bola asi zle ušitá v oblasti membrány. Za vrátené peniaze som kúpil rovnakú topánku. Kupená v Apríli (Duben) 2014 a vrátená včera na reklamáciu, teda 25.9.2014. Dôvod? Topánky znova zatiekli!!!!!
  3. Po vrátení som obehal celú Bratislavu (Hudy, Trekland, A3 sport, Baťa, Oudoorguide...), poskúšal všetky možné, mne známe aj menej známe značky. Nič mi nesadlo na šírku a ak sadlo bola to topánka veľkosti 45 a vyššie ale v takom prípade som už mal príliš veľa miesta pred prstami na nohe a to je celé zle.

Takže. Čítam fóra, ale veľmi málo ľudí píše o širokých nohách v oblasti prstov. Teva splnila moje očakávania ohľadom tohto problému, no sklamala zatiaľ v membráne. Lowa Tibet GTX (určite aj Meindl Island GTX by na tom bol rovnako) splnili očakávania v membráne, ale sklamali v šírke kopyta v oblasti prstov. Dočítal som sa, že firma Viking robí dosť široké topánky práve v oblasti prstov, ale nenašiel som obchod ktorý by ich na Slovensku (v Čechách?) ponúkal. Jedine čo som našiel je web http://www.dohory.sk ktorý má zopár modelov a ešte som ich nekontaktoval, či je možné zohnať model ktorý som našiel na stránke výrobcu a či je možné si topánky niekde na predajni (ak majú) vyskúšať. Posledná vec o ktorej som sa dozvedel a k čomu sa začínam prikláňať je dať si topánky ušiť na mieru napríklad tu: http://www.makaraobuv.sk

Moje otázky:

  1. Membrána či bez membrány?
  2. Ak membrána či bez membrány: tak celokoža alebo koža/textil.
  3. Ktorý výrobca v roku 2014/2015 šije najširšie topánky v oblasti prstov?
  4. Ak koženné bez membrány - ušiť na mieru či hladať v obchodoch a eshopoch? (tu ma zaujimajú skôr praktické skúsenosti s na mieru šitými topánkami, najmä ich vodeodolnosť a vode priepustnosť)

Ak vás ešte niečo napadne, kľudne dopíšte. Slovenská republika je bohužiaľ obchodnému bohu za chrbtom, takže veľa značiek sa sem k nám nedostane. Tak ak viete aj o linkoch na obchody, kamenné shopy kde daný model ktorí sem napíšete majú, neváhajte ho sem pripojiť. Budem vďačný za každý koment. Ďakujem. PS: Chcem chodiť do prírody a nemám v čom :(

Saaleem

No mne sa pacia tie klasiky kozenne. Pozeral som aj ja na tie Hanwag Tatra II wide alebo Alaska wide. Len ci by mi nevyhovovali aj nejake s klasickou sirkou. Nohu mam jak kacica, postupne sa rozsiruje a najvacsiu sirku mam medzi zaciatkom malicka a zaciatkom palca (tych 12cm) Prsty normalne od palca sa zmensujuce. Este si neviem celkom predstavit hladat tie topanky v obchodoch. Mam obavu, ze to nebude med lizat najst tie co sa mi pacia a este aby mali aj cislo. Viete poradit aj nejake obchody s velkym vyberom znaciek ako Lowa, Planika, Hanwag, BOSP, pripdne nemate skusenost alebo vedomost o BOSP Ural pro? Aj tie sa mi pacia ale ta sirka neviem neviem.

Peter61

saaalem :
-bez vyskúšania ani ťuk

  • aká veľkosť ? čím väčšie topánky, tým by mala byť aj šírka troška väčšia. Ja fičím na MTN Trainer 43, cca 10 cm šírka nohy, nič zvláštne
    Druhá vec je, aký tvar nohy /dĺžka prstov.
  • po omrzlinách r.2008 som potreboval širšie, z ťažších som používal Scarpa Escape, ale to tiež nie je extrašírka
  • nie je to moja šálka piva, ale Hanwag robí wide :
    hanwag.com/…/?q=wide&ms=…
Kiwwi

Vyskúšaj Montura Yaru, Salewa MNT Trainer, Planina alebo niektoré modely Scarpa.

Saaleem

Ahojte, tiez mam problem so sirkou nohou (12cm) Viete mi odporucit nejaku obuc na ktoru sa mam zamerat a je velka sanca ze mi bude pohodlna? Pripadne poradit nejake obchody na zapadnom Slovensku. Mam sa zamerat len na wide verzie v mojom pripade alebo su z vassich skusenosti sirsie aj klasicke. Dakujem za rady. Naj by bolo objednat z netu ale bojim sa toho, ze mi to nesadne. V obchodoch je zase mensi vyber a zvlast wide verzii + aby sadlo cislo. Patova situacia. Mala by to byt kozena topanka s goretex a vibram. Momentalne mam nizke Adidas na styl terrex, len uz ich mam dlhsie a nie som si isty ci su to presne oni. Pripadne BOSP Ural pro- ma niekto skusenost ci je sirsia? Dakujem za kazdu radu.

Peter61

Ak tie Meindly maju dobry zvrsok, neskusala si vymenit podrazku ?

Žužu

Ahoj.
Ja mám ten istý problém. Pred necelými tromi rokmi som náhodou natrafila na topánky Meindl Comfort fit, ktoré sú celokožené. Je pravdou, že sú, resp. v mojom prípade boli v kategórii B/C. Podrážka nie je Vibram, a tak sa mi ich podarilo za 2,5 roka schodiť. To však nič nemení na tom, že mi sadli ako uliate a aj keď som si v ten konkrétny deň nechcela žiadne topánky kúpiť, po ich vyskúšaní som si ich jednoducho musela zobrať. Našla som ich na nete aj teraz, ale v dvoch prevedeniach. Jedno je viac prešívané, no ja mám skúsenosť s tým menej, len v oblasti nad podrážkou a pri šnurovaní. Skús ich vyhľadať niekde v Bratislave a vyskúšaj ich. Ja som za tú dobu, čo som ich mala, nikdy neoľutovala, že nie sú úplne na vysoké kopce a majú mäkkšiu podrážku, ale zvládla som v nich aj Orliu prť. Po ich dôkladnej impregnácii vydržali aj nejaké tie dažde. Na nete som sa dočítala aj o topánkach HanWag, typ Bunion, ktoré sú určené pre ľudí s haluxom - vybočeným palcom. Vyskúšaj aj tie. Prajem Ti šťastnú ruku pri výbere.

Honza12356

mam podobny problem a zatim nejlepsi volba byla bota aku conero..

Olsi

Vikingy majú v OC Galéria Lamač, je tam iba jeden outdoor obchod. Na nohe som ich nemal, takže k šírke sa neviem vyjadriť.

Lubo

Hanwag ma specialnu seriu Bunion pre ludi s haluxovym palcom, takze v prednej casti su rozsirene. Model Tatra by sa ti na tvoj popis hodil. Mozno by stalo za vyskusanie. Link:
hanwag.com/…/hallux

Gugol

Sucitim, mam podobny problem. Teda v skutocnosti nie problem, pretoze tie nase nohy su vlastne spravne tvarovane - noha ktora nie je zdeformovana topankou, by mala byt najsirsia v oblasti prstov.
Mne dobre sedia topanky Keen, su sirsie a maju lepsi tvar okolo prstov. Ale neviem ako su na tom s membranami, lebo ja praveze membrany radsej nechcem a pripadne premoknutie mi nevadi.
Namiesto topanok do Ackoveho terenu v teplejsom pocasi mam fivefingers a nic lepsie som v zivote na nohach nemal. Nekupoval som ich z presvedcenia, ale z recesie, no prekvapili a to velmi prijemne! Premoknu sice okamzite, ale nejako to v nich nevadi. Pouzivam ich v podstate kamkolvek od hrania v potoku s detmi po tatransku magistralu (to je pre mna ich strop, verim ze nejaky manik by v tom dal aj horsie veci). Turistika v lesnom terene je v nich ovela prijemnejsia a dokonca sa lepsie spravaju na blate. Kupil som ich na jar a tento rok som trekove tenisky uz nepouzil a vibramy tiez velmi casto sedeli v skrini, zato 5F sa pouzivali intenzivne.

Ferofero

...tiež mám podobný problém zo širokou nohou, no vyriešilo sa to kupením LOWA RANGER - sedia mi perfektne, koža+ goretex, nepremokavosť výborná. Navyše som ich kupoval ako posledný kus v BA zlacnené z 209 na 130e, takže asi najlepší nákup topánok v živote :D predtým som mal Asolo Tribe, ale skončili na bazoši kvoli otlačeným prstom (proste topanka nesadla)

Tarazed

Zdravim kamarat. No uprimne sucitim s tebou, lebo ja vediem s topankami tiez velky boj. Najlepsie mi zatial sadli kanady, ktore boli celekozenne tak sa casom prisposobili presne na nohu :D Ale tak na nejaku zimnu turistiku by som ich neradil, aj ked dnes sa daju uz zohnat mozno aj nejake s membranami, viem, ze mnimalne zimne su celkom fajn aj zateplene :) Okrem nich som po ich vynoseni kupil Hanwagy Alaska, tam bol ten problem co mas ty, lenze mna tlacili v oblasti klbov prstov, konkretne malicka len na jednej nohe. Postupne som si ale ne ne mierne zvykol, aj ked ten gumovy lem samozrejme nepustil, ale neviazem si ich velmi silno a naucil som sa ich viazat aby ma po case tlacili co najmenej. Naposledy som v nich isiel trojdnovu turu bez utrpenia :) Z dovodu toho tlacenia som sa vsak bal omrzlin v zime, tak som si este na zimu kupil horolezecke boty Asolo 6B GV. Maju vsak textiliu na povrchu- nejaka zmes kevlar+nylon. Isiel som s tym aj cez potok a nic neprepustalo, lebo na zaciatku som tomu velmi neveril, ale udajne by to malo mat pdobne vlastnosti jak koza ak nie lepsie, kedze to netreba impregnovat a hej spomenul som si, ze ta tkanina sa vola Schoeller Kerprotec. Existuje vsak aj kozena verzia Asolo Alta via. Sam vyrobca mi vsak odporucil na moje zimne ucely tieto textilne. V tychto topankach ma konecne netlaci malicek, aj ked mi zatial deru patu poriadne, no zatial som ich mal na nohe len trikrat a chcem skusit aj siroke naplaste a snad vychodim to polstrovanie vo vnutri :) Takze ak si neskusal asolo, mozno tento model by ti sadol, kedze ma taky rozsireny predok. No ked pises ze ani tie najsirsie na trhu ti nesadli, tak neviem :/

Este by som ti mozno poradil, skusi zaniest boty, ktore mas a ktore ti aspon v obchode sadli, ale potom zacali tlacit, ku obuvnikovi ;) Ten ti ich dokaze roztiahnut na konkretnom mieste i ked by tam bola guma, len mu ich musis nechat par dni. Bol som tak informovany, ze existuje taka moznost ohladom tych mojich hanwagov a ze vobec tam nevadi ten gumeny okop... Vela stastia teda! :)

PaliT

Mám podobnú nohu a navyše zhruba pol čísla rozdielnu veľkosť chodidiel. Výber topánok je na Nobelovu cenu...
Tie Raveny nižšie môžu byť dobrý tip. Používam ich a nedám na ne dopustiť. Na ľahšie túry Salewa Mountain Trainer - dobrá vychytávka je dvojvrstvová vložka, keď chceš v zime hrubšie ponožky, jednu vrstvu vyberieš.

Prípadne skúsiť klasické Popradky od Makaru, kedysi som mal podobné a až na vyššiu hmotnosť to boli výborné topánky. Výhodou môže byť, že ich ušije na mieru.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum