Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Francúzske ľadovce a ich kryštály

Diskusná téma K článku: Francúzske ľadovce a ich kryštály

Odjakživa ľudia verili v skamenený ľad. Nález prvých kryštálov kremeňa a jeho odrôd, záhned a ametystov, ale i akvamarínov vo vysokohorských oblastiach vzbudzoval záujem ľudí odpradávna. Ich šťastní nálezcovia po mnoho storočí verili zaužívanej hypotéze, že ide o skamenený ľad. Záhada je vyriešená. Nová doba prináša nové vedomosti. Je to oxid kremíka, to však na kráse kryštálov neuberá.

Vlado z NZ

pekné , inšpiratívne. Keď je to tak ako píšeš, že by aj tak boli zničené tak je to v pohode. Pripomína mi to hľadanie pokladov)čo je u nás tiež zakázané a napr. v Británii povolené.... Mal som kamarátov geológov čo boli hľadať minerály na sibíri a našli dosť, ale neviem či je to tsm povolené:-)

MisoB

Peter, v článku je veta "Vo Francúzsku je to povolene, zbierať si môže každý." ... čo viac očakávaš?

Peter61

Andrej, dovolujem si zopakovat otazku z dopoludnia:
je tento zber krystalov povoleny ?

Lubo

Podla nas je to zaujimavy clanok, ktory ukazuje trosku odlisny ciel chodenia po horach a urcite do nasho obsahu patri. Pochybujem, ze by sa teraz z citatelov hufne stavali zberatelia mineralov. Budeme radi, ked sa takychto clankov u nas objavi viac, turisti si tak rozsiria obzory.

P.S. Moralizovanie o zodpovednosti redakcie za "celosvetovy mier" a kadrovanie obsahu do fora nepatri. Ak si s nami o tom chcete pohovorit, nech sa paci, nasu emailovu adresu poznate alebo si dohodnime pivo, ci spolocnu turu.

Knor

Pridavam sa k "jjanovi". Na tejto stranke nas spaja turistika, nie lovenie mineralov, alebo hub, alebo nebodaj zveri. Tento clanok sem nepatri. Radsej ste mohli napisat, ako ste sli na ten Mont Blanc, to by ma zaujimalo viac. Mate zaujimave hobby, no rovnako zaujimave hobby je zbieranie znamok.

Adrian

Vďaka za názor, milujem prírodu a verte mi ja som prvý kt. odsudzuje brakovanie nálezísk, (mnohokrát som sa s tým stretol) práve preto si ja s každej lokality odnesiem 2-3 kvalitné kusy. Brakovanie vyzerá trochu inak, kryštály sekajú mechanizmami a zvážajú si ich na džípoch.
Na ľadovcoch panujú extrémne podmienky, ľadovec sa odtiahne od skalnej steny, otvorí sa puklina s kryštálmi, natečie tam voda a po ďalšej zime môže už byť s kryštálov štrk. Tak ako príroda ten kryštál stvorila (v miliónoch rokov), tak ho i zničí (za pár mesiacov až rokov), len oveľa rýchlejšie, je na ľuďoch aby vystihli vhodný okamih v časopriestore a zachovali túto krásu. Áno ten kryštál je v súkromnej zbierke, konkrétne mojej, ale je to horšie ako keby bol zničený? Budeme postupovať v zmysle hesla Nemám ja nech nemá nik iný? Veď u mňa je len dočasu, nebude to navždy, len pár rokov, max. desiatok, moja expirácia sa blíži. Oproti tomu kameňu je môj život mihnutie oka. A jeho krása navždy ostane zachovaná pre ľudstvo, ešte dlho po mne i prachu z mojich kostí.
Takže čo sa mňa týka mňa znesiem veľa , ale neviem či aspoň redaktor by si nezaslúžil ospravedlnenie za tie silné slová. Popremýšľajte o tom.
Váš názor si ale vážim, cením a vedzte že mnohé kryštály z mojej zbierky už skončili vo verejných múzeách(múzeum medi, Špania dolina, mineralogický klub UVLF) časom to bude možno i ten veľký, ktovie....

PaliT

Trošku som pogooglil a zdá sa, že na francúzskej strane je to legálne.

Zaujímavý, trochu nezvyčajný článok o aktivite, ktorá je u nás málo známa (na rakúskej televízii som videl dokument, toto robia aj vo východných Alpách).

Nepochopil som celkom, v čom bol problém s tým nafúknutým obalom - pri zmene tlaku s nadmorskou výškou je to predsa bežné. Či?

Alexander

Zamladi som tiež zbieral minerály, a tak ma článok potešil.
Aj by ma lákalo to skúsiť tam, tiež som o tom rozmýšľal, ale času niet. A ak by ho bolo, predsa by som dal prednosť asi niečomu inému.
Roza florit je vlastne čo - kremeň, fluorit alebo niečo iné?

Jjano

Na jednej strane pekný článok a pekný zážitok. Cítim z toho naozaj čistý vzťah k turistike, aj keď článok vlastne nie je primárne o turistike.

Na druhej strane ja osobne nesúhlasím so zberom a odnosom minerálov. Čo najviac, ako sa dá, vyznávam heslo Take only pictures, leave only footprints.

V tomto nie som teoretik, v mladosti som bol vášnivým zberateľom minerálov. A práve preto viem, ako vyzerajú vydrancované mineralogické lokality, navždy poznačené ľudským sebectvom.

Myslím, nielen autor, ale aj redakcia sa zaradením tohto článku pohybujú na hranici etiky.

Ale odhliadnuc od toho sa mi článok páči svojou atmosférou. Nepripravované narýchlo organizované akcie bývajú často tie najkrajšie :-)

Peter61

Pekny ulovok.
Z druhej strany kopca tiez vystavka krystalov tusim na P.Hellbronner a v terene sa male krystaliky "povaluju" aj na chodniku.
Btw. boli tam tabule s upozorneniami, ze zbierat a exportovat je zakazane. Na francuzskej strane je to povolene ? Napamatam sa presne, ci tam v I boli aj nejake upresnenia obmedzeni ohladom druhu a pod.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum