Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Tichá a Koprová dolina bez zásahů proti lýkožroutovi

Rc1

tarazed pod tazbou v NP z dovodu ochrany si predstavujem mozno tak maximalne odkornenie v pripade situacie podobnej tej kalamitnej. aj to je podla odbornikov dost otazne. skor mozno pre ochranu hospodarskych lesov v okoli ako np samotneho. ale to su zasa tie iste uz spominane veci stale dokolecka.

Tarazed

rc1 nemozem celkom s tebou suhlasit, pretoze ja si myslim, ze z celej tej myslienky narodneho parku vyplyva, ze by to mala byt zona, kde je ochrana prirody prvoradym, priam posvatnym ucelom. Teda cele uzemie by malo byt bezzasahove a drobne upravy by sa robili iba ohladom bezpecnosti na turistickych chodnikoch, ako je odstranenie povalanych stromov z ciest, pripadne stavieb, ci chorych stromov, ktore ohrozuju nejake stavby.

Skutocne na tazbu su na slovensku polnohospodarske lesy a je ich dost. Samozrejme tiez by sa to dalo robit setrnejsie a nie zatvovym sposobom, skor by bolo fajn keby sa to robilo napr systemom preriedovania ze by sa nevytali vsetky stromy. Tie nestate by sa oznacili a keby dorastli nove stromy tak tie stare by sa zasa stinali a takto dookola. Ale hovorim o polnohospodarskom lese. No a ked pani nemaju co rubat ze siahaju uz na narodne parky, tak nech idu kradnut drevo do rakuska jak cigani kludne!!! Rakusania a dalsie alpske narody si svoje lesy chrania a kupuju drevo od sprostych chamtivych slovakov!

Lubo

Drzim palce. V KE mate drevenice kade tade :-) a aj pekne nasvietene :-).

Milan_ke

Lubo: no mal som na mysli konkretne drevenicu (lebo to je moj sen/ciel) a zatial mam vytypovanych dvoch zhotovitelov a obaja tvrdia, ze pouzivaju drevo zo slovenskych stromov. To len tak na okraj.

Lubo

Milan_ke,
skus na drevodom zohnat KVH hranoly od slovenskeho spracovatela zo slovenskej suroviny. Nemozne. Pridanu hodnotu tvoria (mozno aj z nasej suroviny) v Cechach a Rakusku. Rovnako drevovlaknita izolacia sa u nas uz nevyraba (Hofatex BB skrachoval), takze sa vozi z Polska, kde ju vyraba nemecka firma Steico. Podobne je to s nabytkarskym priemyslom. Jedine papierne sa tu ako-tak drzia a to je sakra malo a sakra nizska pridana hodnota.
Takze nie, nehumpluje sa slovenska priroda, aby meli lidi co zrat. Vytazi sa a odvezie sa ako surovina do CR, AT, IT, ... Velmi smutne.

Rc1

no ono to netesi vacsinou ani majitelov zaplavenych pivnic ci spodnych podlazi domov v dolinach pod tymi holorubmi. ale co narobia ked oni o tom vacsinou nerozhoduju.

Milan_ke

rc1 ano to suhlasim. preto som napisal, ze som ze uplne bezzasahove pasma, co sa narodnych aprkov tyka.

Len ono tie holoruby vidiet aj mimo parkov. co ma tiez netesi.

Rc1

milan lenze narodny park nie je primarne urceny k tazbe a predaju dreva. v narodnom parku by mala byt tazba iba z dovodu ochrany samotneho parku. ak chces prvotriedne drevo treba zajst za poctivymi lesnikmi ktori hospodaria nie v narodnom parku ale v hospodarskom lese. tam ma zasa prednost drevo a biznis s nim pred ochranou. aj ked aj tam su urcite pravidla z dovbodu zachovania nejakej ochrany prostredia ale aj tak sa zvacsa nedodrziavaju. ale to v tejto otazke jedno. v kazdom pripade ak ma byt narodny park narodnym parkom drevo z neho by malo zostat vzdy v lese, ci uz ide o prvu druhu triedu alebo imbalo

Milan_ke

Libor: ona ta minca ma vzdy dve strany... ked si niekto trebars stavia (drevo)dom, chce prvotriedne drevo. A co mu povedia na gatri: "viete, my berieme len od poctivych lesnikov, takze mame len chore a inak nevhodne stromy..." ?

A to som sam za zachovanie co najvacsej bezzasahovej zony. Ono by to chcelo najst nejaku zaltu strednu cestu, aby boli aj lesnici spokojni, aj ochranari. lenze to nase Slovensko je tak male, ze sa to tusim neda...

PaliT

Možno že ťažiari prešli do lesníctva z poľnohospodárstva. Tam vezmeš kombajn a ideš...

Libor Ďurček

V sobotu ráno o 8.30 na STV 2 vysielali príspevok o lesníckych náučných chodníkoch. Jeden z lesníkov tam povedal, že najšetrnejší a najlepší spôsob spôsob ťažby dreva je tzv. výberový spôsob, t.j. z porastu sa vypília len choré alebo inak nevhodné stromy, resp. vždy len niektoré jedince. Tak vznikajú malé čistinky na ktorých začnú rásť ďalšie malé stromy. Sám však povedal, že takýmto spôsobom sa ťaží drevo len na 8% lesných plôch. Takže vlastne lesníci sami nedodržiavajú tie najvhodnejšie postupy pre ťažbu dreva. Výberový spôsob ťažby neprináša ihneď veľké výnosy, ale z lesa sa dá ťažiť dlhú dobu. Efektivita je z dlhodobého pohľadu vyššie ako z holorubov. Podľa mňa sa holoruby robia preto, lebo lesníci (a nielen lesníci ale aj ministerstvo, ťažiari a pod.) sú prémiovaní za okamžité zisky a po nás potopa.

Rc1

jaroB mnoho ludi si mysli ze les tvoria iba stromy a ani si neuvedomuju ze les je nieco uplne ine. navyse ak niekto povazuje cast tatier s povalanymi a uschnutymi stromami za mrtvy les asi by mal navstivit lekara. ale nie toho spominaneho gynekologa ale ocneho pripadne orl. lebo v tom lese s popadanymi rozkladajucimi sa stromami je mozno viac zivota ako tam bolo pred tym ako tie stromy popadali.
alexander aj v poloninach by ich bolo mozno viac keby ich tam mal kto prikrmovat. kto uz pozoroval dlhsie medvedov vie ze su strasne lenivi a preco by mali niekde v poloninach nahanat vevericky ked na liptove ich kralovsky prikrmuju niekedy aj varenymi dobrotami

PaliT

Ach jaj, keď si spomeniem na tú sobotňajšiu prednášku nemenovaného experta na medvede z nemenovaného národného parku - s akou pokorou predkladal v teréne získané dáta, ktoré v podstate úplne vyvracajú rôzne vehementné tvrdenia laikov - zverejnené aj v tomto vlákne, tak mi je chvíľami smiešno a chvíľami smutno.

Najsmutnejšie je poznanie, že ani riaditeľ nejakého národného parku tam takmer o ničom nerozhoduje, väčšinu času trávi písaním stanovísk, ktoré pre dotyčné úrady nie sú záväzné a všelijaké tie hospodárske činnosti a zámery si tam hocikto presadí, ak má na to príslušné páky...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum