Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Súboj s hlucháňom pod Reisalpe

Diskusná téma K článku: Súboj s hlucháňom pod Reisalpe

Turistika má svoje čaro vždy. Keď vám nevyjde počasie, tak v horách nebude okrem vás nikto. To znamená, že bude väčšia šanca stretnúť v lese divú zver. Aj keď zvieratá môžu byť občas poriadne dotieravé, ako som zažil začiatkom februára pod Reisalpe v Gutensteinských Alpách (Gutensteiner Alpen).

Daulagiri

Hlucháňa som videl zatiaľ na Slovensku 2 krát, ale vždy to boli len pár sekundové prelety bez možnosti fotenia. Toto v dobrom závidím :-)

Vladimir Popluhar

Zdenči - súhlasím na 100% s Martinom o tom, že ludia majú spoznávať všetko isť tam, kam sa im zachce. Ak mi náhodou vyjde môj članok, tiež to bude tak trochu o tom, ale z opačnej-rakúskej strany :-)

Knor

Pre Haendel: V Rakusku sa hluchane dokonca lovia, vid jagd-royal.com/…/countrydetai… ale iba v maji.
Pre Zdenciho: Su oblasti Slovenska, kde sa nedorozumiem ani tak dobre ako v Rakusku. Tak preco by som mal povazovat tie oblasti za "svoju vlast" a Rakusko nie? Hranice si vytycili mocipani aby si urcili kde kto z nich bude kralovat. Mna zaujimat nemusia.

Haendel

Hlucháň je velmi plaché zvíře, ale v toku hodně hodně "zblbne". Ještě víc než takový jelen. Ale i tak: takhle narazit na hlucháně je myslím opravdu veliké štěstí, byla to fakt klika. Jinak hlucháň je na Slovensku kriticky ohroženým zvířetem.
a jejich počty klesají. Odhadují se pouze na několik stovek kusů..

Knor

Zdravim. Mohol byt chory, nepytal som sa ho na zdravotny stav :-). V kazdom pripade, v Rakusku som posledne videl tych hluchanov akosi privela. Nad Nikolsdorfom (Osttirol) na mna spravili tri nalet, potom na jesen sa okolo nas prechadzal hluchan pri chate pod Otscherom, teraz tento, akoby tam boli premnozene. Pritom u nas som hluchana este nevidel.
Tomi, tiez som tuto jesen siel z Lilienfeldu az na Hinteralm, bolo to uz po napadnuti prveho snehu. Ebenwald nepoznam, pozrem si to. V tejto oblasti sa oplati inspirovat strankami Roberta Rosenkranza :-).

Motorkár

Pred dvomi rokmi takto na jar chodil nadržaný tetrov pomedzi autá na parkovisku na Martinských holiach a dobiedzal do ľudí, moc prítulne nevyzeral, skôr z neho išiel strach a ľudia sa pred ním museli schovávať v autách.

Zdenči

Mal by som sa konečne aj ja vybrať spoznávať tie rakúske hory...ale čo keď aj na Slovensku je ešte stále toľko miest, ktoré som ešte nenavštívil a určite stoja za to...

Peter61

Ak tam chybalo to "brusenie", tak to nie je tokanie, ale ide o agresivne individuum.
Btw. dr.Saniga pise, ze hluchane maju tok podla kalendara, nie podla pocasia/teplot.

Tomi

Táto časť Rakúska je veľmi pekná. Ja som na jeseň vychádzal z mestečka Lilienfeld hore na Muckenkogel (dá sa aj lanovkou). Tu vidieť za pekného počasia mnoho kláštorov a dómov v okolí:
bergnews.com/…/muckenkogel-kl…
Ďalej krásnou planinou Hinteralm a nahor na Reisalpe, z ktorého sú naozaj pekné výhľady. Spomínaný Kleinzeller Hinteralm bol v jesennom šate nádherný, výstup na skalnatý Hochstaff som nestihol.
Odporúčam prejsť aj cez planinu Ebenwald - sú to lúky a políčka s usadlosťami vo výške cez 1000 m.

PaliT

To by som si veru pozrel. Pomaly sa blíži sezóna pozorovania hlucháňov, poznám chlapíka, čo chodí na hrebeň NT, keď začína zliezať sneh a vtedy je to vraj najlepšie.

Lolisha

My sme hluchana videli v Kanade, vysiel z lesa tesne vedla nas...bol celkom plachy, boli sme radi, ze sme ho stihli nafotit...stale v pohybe, rychlo sa schoval.

Na takehoto bojovneho sme nenatrafili :)

Peter61

Nemuselo to byt tokanie, mohol to byt agresivny jedinec. Alebo chory.
Pred par rokmi jeden kohut chodil na Hagoch okolo bytoviek v ustave, dokonca si sadal na balkon v ustave. trvalo to par mesiacov, potom som sa sprostredkovane dozvedel, ze bol chory ( uhynul).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma