Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chaty na Rači – Kalinový vrch – Oščadnica

Diskusná téma K článku: Chaty na Rači – Kalinový vrch – Oščadnica

Oščadnica je obec ležiaca pod najvyšším vrcholom regiónu Kysúc – Veľkou Račou (1236 m). Je východiskovým bodom niekoľkých turistických a cykloturistických trás a zimným lyžiarskym strediskom. Ale aké sú v jej okolí podmienky pre bežkovanie? To sme sa v rámci jedného víkendu rozhodli zistiť. Keď nás kamarát zavolal jeden víkend na Kysuce, okrem lyží sme sa rozhodli zobrať si tiež bežky.

Rc1

greenheart nedaj sa odradit. vzdy sa najde niekto, kto ti ofrfle vsetko. dolezite je, ze 99% ludi, ktorych sa to tyka maju z toho radost. konecne sa veci hybu aj na kysuciach. a vzdy to tak bolo, ze nie je vsetko zadarmo. aj nova cyklomagistrala nebola zadarmo a aj ked mnohi frflu, ze kto a ako sa na tom nabalil, pre nas je dolezite, ze tam ta nova magistrala je. lebo ak by sme mali nad tym iba frflat, nikdy by sa nic nespravilo. a to iste sa tyka aj race.

GreenHeart

Píšem ako autor promoinformacii o podmienkach na bežecké lyžovanie na Kysuciach, ktoré som v dobrej viere posunul ďalej aj na portál nabezky.sk
Chápem pocity ktoré tu vyjadril edy29. No rád by som vyjasnil celú situáciu a možno aj nedorozumenie. Toto nie je Rakúsko, ani Škandinávia, toto nie ja ani Sparta. Toto je Slovensko a špeciálne Kysuce. A Kysuce sú tvrdé a kruté youtu.be/e7sapA36szE! Ten kto príde na Kysuce musí byť pripravený na všetko. Na náhlu zmenu počasia a aj podmienok. Kysucká Lyžiarska Magistrála sa nachádza v pohorí Kysuckých Beskýd. A Kysucké Beskydy sú poriadne hory! Kto sa na to nepripraví, tak to pocíti až na mieste. Som predsedom miestneho športového klubu a snažíme sa aj o rozvoj bežeckého lyžovania. Už sa tu písalo že magistrála sa dlho neupravovala, no situácia sa zmenila a zlepšila. Je ešte veľa veci ktoré sa musia zlepšiť a čaká nás ešte veľa práce aby sa to aj podarilo. V roku 2013 sme organizovali Zimný zraz turistov bežkárov, ktorých počet prevyšoval 1000 učastníkov. Všetci boli veľmi spokojný a nikto sa na nič nesťažoval, pridávam referencie; kstsl.sk/…/47-zimny-zraz-kst
turistiturzovka.com/index.php…
kstzvl2012.estranky.sk/…/47.-… mohol by som ešte pokračovať, no je toho naozaj veľa. Takže týmto chcem naznačiť, že Kysuce sú bežkárskym rajom. No ak sa podmienky zhoršia a pridá sa k tomu fenomén ťažby dreva na Kysuciach, je to naozaj problém. Toto musíme naozaj zmeniť! Trasa je čerstvo značená turistickým bežkarskym značením v novembri 2014, sám som sa na ňom podieľal. Stopa sa robí starou lavínou so stopovačom v strednej časti aj preto aby sa nestratila po prípadnom prejdení traktorom alebo LKV. Bežkujem už 10 rokov a myslím si, že na Slovensku sa to zlepšuje aj keď dosť pomaly na rozdiel napr. s ČR. Naozaj ma mrzí ak som spôsobil svojou činnosťou negatívny zážitok, no to som nechcel.

Rc1

ono vzdy zalezi, ci na to ides z vedeckeho resp. filozofickeho hladiska, alebo ides na to podla intuicie, ci vlastneho zvazenia :-)

Rc1

co sa tyka samotnej race (vrcholu), to je teren skor na skialpy ak na bezky. ale casto tam stretavam aj bezkarov. a pady a podobne srandy k tomu uz tak nejako skoro vzdy patria :-)

Edy29

Dusan, touto vetou "namiesto strednej časti dráhy mohli frézovať radšej bližšie ku okraju a pri zjazdoch ju nefrézovať" si z velkej casti vystihol co som sa snazil povedat. Dakujem. Na javorniky sa chystam, snad buducu sezonu. Teraz mam este dialnicnu nalepku do rakuska, kde sezona konci zatial 22.3. Svoje dojmy z javornikov dam asi na nabezky.sk$ret na hiking.sk su sami "turisti" ktori si hlavne vychutnavaju prirodu a nerobia sport a ktori mi dali najavo, ze ma tu ani nechcu...

Rast

Netreba sa toho bat, ten zjazd nie je nijako nemozny a vzdy sa da nejako zastavit, zavisi samozrejme od podmienok. V cerstvom snehu sa pojde lepsie ako v rozjazdenom a zmrznutom. Je lepsie pouzit BC bezky s pevnou obuvou. Da sa ale aj na normalnych bezkach. Nie je to ziaden extrem. Co sa tyka Velkej Fatry, tak plati to iste, ale treba skor BC bezky, i ked sa to kedysi chodilo na normalnych. Treba ale pocitat s tym, ze hrebenove partie su casto alebo vacsinou vyfukane na tvrdu ladovu dosku, takze pre obycajne bezky to moc nie je. Ale na BC sa da. Neda sa to ale vobec porovnavat s bezkovanim v upravenej stope, je to v podstate uplne iny typ sportu. Takze nebat sa toho a skusit, nie je to nic hrozne a stoji to za to. Na zaciatok si treba vybrat dobre pocasie :-)

Dušan Šrenkel

Pozerám, že sa tu rozprúdila zaujímavá diskusia. Aj keď som jeden príspevok tu už dal, ešte pridám nejaký ten svoj ďalší pohľad. Je pravdou, že trasa je na bežky celkom náročná, hlavne ak chce človek pokračovať na Veľkú Raču. Tam mi výstup a zjazd na bežkách pomaly otvorí vstupnú bránu do Veľkej Fatry a Martinských holí, čo však v mojom prípade ešte roky nebude. Tým pádom je náročná aj na snehové podmienky,t. j. dobrý sneh. Zamrznutý terén aspoň podľa mňa je na bežky, najmä zjazdy vždy problém. Keď pozerám fotky, tak tú stopu namiesto strednej časti dráhy mohli frézovať radšej bližšie ku okraju a pri zjazdoch ju nefrézovať. Prv sa táto trasa neupravovala, ak nepočítam krátke okruhy okolo chát na Rači a na väčšine úsekov bolo potrebné stopu prešlapávať, takže to bola vyslovene lyžiarska turistika.
Pre edy29: Ak pôjdeš náhodou pre zmenu niekedy na Beskydsko-javornícku bežeckú magistrálu v Javorníkoch, napíš tu pre porovnanie niekde svoje dojmy.

Edy29

postimg.org/…/9bca7d05
tu je profil trati, nalavo je dedovka - kalinovy vrch - oscadnica pila
druhe je dedovka - velka raca - dedovka - asi kalinovy vrch.

Pavel451

Některé trasy pro běžky jsou trochu náročnější, ale nejsou špatné. Záleží i na podmínkách jaké zrovna panují. Jedna taková ještě trochu extrémnější je např. tady - pustevny.cz/…/bezecke-trati , jedná se o trasu 5f převýšení asi 400m 11 km, hore a pak dole. Trasa je velice pěkná, ale když zamrzne, je náročná. Jinak se jezdí u nás i Veřovický Velký Javorník do Veřovic, hore pěšky , dole běžky anebo jak kdo chce. 4,5km délka, převýšení asi 400m. Ale o víkendech to bývá kličkování mezi lidmi a rozšlapaná cesta. Zažili jsme tam i popadané stromy, kdy jsme se museli skrčit aby to člověk podjel. Je ale fakt, že poslední dobou se jezdí čím dál tím méně. Teď už je tam i rozhlédna, která přilákala ještě více lidí. A to už na běžky moc není. Skol.

Ixo

za seba mozem povedat, ze mne su nejake frezovane stopy a ich sklon a celkovo teren ukradnute, na to do prirody a na bezky nechodim, ostatni to ale mozu mat inak. Necakam od nikoho ze mi bude frezovat stopu a ze mi ju bude dokonca znacit, alebo o nej informovat, ja sa dokonca na tie stopy ani nedivam a ani si o nich nic necitam, chodim kade ma napadne, nech je to aj kolmo lesom bud hore alebo dole.

Rc1

edy raz som na jednom vycviku kde ucili bezkovat deti cca okolo 10 rokov videl ako ich ucua na bezkach spustat sa a koordinovat pohyby na lyziarskom ujazdenom svahu. lektorka tvrdila, ze pokial niekto nedokaze na bezkach bezpecne zist po zjazdovke, nebal by sa pustat do vacsich bezkarskych trati, hlavne ak ide do neznameho terenu... :-)

Edy29

jo a Danka pise len o sposobe od bobovej drahy do oscadnice a nie opacne. pri ceste z dola hore, sme sa z miestnymi kysuckymi bezkarmi zhodli ze bud:

  1. treba pouzit specialny grip vosk ktory sa uz ale neda kupit, za socializmu stal 10halierov kus a nikto ho v ten den nemal, alebo
  2. si to vyslapat cele pesi s bezkami na chrbe, alebo
  3. si pozicat tulenie pasy na skialpinizmus.
    bezne šupinove turisticke bezky ci bezne vosky nepomozu vyslapat na bezkach tuto trat, mozno tak za urcitych podmienok a kvality snehu niektore casti trate.
Edy29

pre tych co sa do tejto diskusie zapajaju neskor, davam do pozornosti podstatu na ktoru upozornujem a to snazim sa spresnit Dankin clanok. 1 a 2 km okruh su v poriadku. 3 a 5 km okruh su velmi narocne az nevhodne. je to tam o hubu. na vyfrezovanej trati potrebujete backcountry bezky s ocelovymi hranami a to i na konci sezony za miernejsich podmienok ked je stopa prejazdena a sneh makky (nehovoriac o cerstvo vyfrezovanej a primrznutej trati). toto je podla mna slovensky unikat. verejne dostupne informacie o obtiaznosti su zavadzajuce. podmienky sa menia zasadne podla pocasia, treba sa pripravit na vsetko aj na viacej pešibusu nez lyzovania. tot vsjo z mojej strany co tu chcem povedat na margo spresnenia Dankinho clanku. chcel som pomoct inym co by tam chceli niekedy ist byt lepsie pripraveni ako my co sme tam boli 14teho a 15teho februara 2015.

Edy29

nie ado.4 nedalo sa im povedla a uz vobec nie pluhovat. dakujem za nazor, ale skusal som to ako prvu vec co ma napadla.

Edy29

uz sa tu spomenulo panoramaloipe. cislo 9,12 a 13 su cierne trate, teda narocne (marcel nech si vsimne aj tu nadmorsku vysku a chybajuce osidlenie, teda prirodu). tu je ich profil:
loipeninfo.at/default.asp?id=…
loipeninfo.at/default.asp?id=…
loipeninfo.at/default.asp?id=…
loipeninfo.at/…/Übersichtskar…
na webstranke kysuckej magistraly
regionkysuce.sk/…/160-kysucka…
sa pise o trati 1 a 2 o ktorych sa tu bavime ako mierne ci stredne narocnych tratiach. ostatne privlatky nemaju. sklon je pritom extremnejsi ako pri tychto hard tratiach v rakusku....ked som sa vratil domov z tych kysuc, hladal som ako prve na internete klasifikaciu obtiaznosti bezkarskych stop. na slovensku asi nic take zial nemame/nenasiel som, kazda krajina to ma vraj po svojom a to co sa uvadza su ocividne bludy. ak sa ma bezkovanie na slovensku rozvijat, tak nech sa najprv spravi aj klasifikacia trati a prijme aj narodna norma na sirku trati a pod. pre informaciu, obtiaznost sa prisudzuje podla sklonu trate. potom sa mozno nebude slapat s bezkami kilometre po vyfrezovanej stope.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum