Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Jarné vypaľovanie trávy

Diskusná téma Jarné vypaľovanie trávy

Ako vnímate fenomén jarného vypaľovania trávy? Patrí to do našej krajiny alebo je to zlo.

Martin Štefko

Zákon NR SR č. 314/2001 Z. z., posledná zmena č. 199/2009,
z 2. júla 2001 „O ochrane pred požiarmi“.

§ 14: Povinnosti fyzických osôb
(2) Fyzická osoba nesmie:
a) fajčiť alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru,
b) vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov,
c) zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu,

§ 61: Priestupky
(1) Okresné riaditeľstvo môže za priestupok na úseku ochrany pred požiarmi uložiť
a) pokarhanie,
b) pokutu podľa odsekov 2 až 4.

4) Pokarhanie alebo pokutu do 331 eur možno uložiť fyzickej osobe, ktorá sa dopustí priestupku na úseku ochrany pred požiarmi tým, že:
a) poruší príkazy alebo zákazy týkajúce sa manipulácie s otvoreným ohňom na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru alebo poruší zákaz fajčenia, alebo svojím konaním spôsobí vznik požiaru,
f) vypaľuje porasty bylín, kríkov a stromov alebo zakladá oheň v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu,

Merhorn

A nerobilo sa vypalovanie v minulosti na miestach zarastov z predoslych rokov kde chceli nasi predkovia rozsirit pastviny? Vypalovanie tak ako sa robi babkami dnes je asi hlupost.
Peto, do istej miery je to pre kazdy typ krajiny zrejme aj pozitivny z casti jav - poziar. Ale urcite nesie so sebou aj negativa. Napr, taka sekvoja ak sa nepletiem je vyslovene zavisla od poziaru aby sa mohla napr. siska roztvorit a uvolnit semiacko, resp. nakolko rastie sekvoja v porastoch aj spolu s duglaskou, ktora je vyrazne tienomilnejsia, resp. rezistentnejsia voci zatieneniu tak sekvoji tym, ze poziarom strati konkurenciu, ktora zhorela, moze slobodne rast a starym sekvojam sa pre silnu borku nic nestane.
Poziare vznikali vzdy, tzn. je to prirodzeny jav v krajine a teda aj krajina sa utvarala s vplyom poziarov, cize predpokladal by som aj pozitiva z poziarov plynuce. Ale toto asi ee.
Vsak ked poziarnici tvrdia ze ee aj na Hnojarine tak zrejme nie.

Peter61

sme.sk/…/spalovanie-travy-kaz…

Oheň pri vysokej teplote poškodzuje povrchovú vrstvu pôdy, spaľuje organizmy rastlín a živočíchy, ktorým sa nepodarí zo zasiahnutej plochy utiecť,“ tvrdí Ján Novák zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Ohne ničia zvieratám nory a umiera hmyz, najmä opeľovači rastlín ako čmeliaky, osy, samotárske včely alebo mravce. Z cicavcov nestihne pred ohňom utiecť jež alebo drobné zemné cicavce, dodal Novák.

Peter61

milan, v Afrike etc. to takto bezi starocia, takze ta selekcia fauny a flory ohnom uz davno prebehla. U nas nie. Skusme sa kuknut v juli od T.Polianky nahor, ci po 10 r. od poziaru bude este stale viac ruzovofialovej vpravo, alebo ci sa to zarovnalo. Pritom kyprina je v podstate burina. Ako boli/ su ohrozene konkretne vzacne druhy, necham na botanikov.
A co sa tyka kontrolovaneho (zakonom povoleneho) spalovania napr. zbytkov po tazbe dreva: setrim si klavesnicu.

Milan_ke

co sa tyka tej afriky, bolo to v nejako prirodopisnom dokumente, ze to napomaha rastu cerstvej novej travy, ktore je nasledne stavnatou potravou pre zver. teda prirodzeny cyklus prirody.

Kvapnem trochu oleja na zeravy plech: nemyslim si, ze biotopy v afrike su natolko odlisne od tych nasich. Vacsie zvierata pred tym hravo ujdu, co sa tyka hmyzej populacie, to nejake lokalne vypalovanie travy neovplyvni. Osobne si myslim, ze to tej zemi asi prospeje.
Problem je v neukontrolovatelnosti celeho procesu.

Peter61

pohodajazz , troska laicky zabotanizujem:
su biotopy v Afrike a pod., ktore su roky formovane periodicky sa opakujucime poziarmi v stepi a pod.
U nas staci, ak prejde poziar a zmeni sa botanicke zlozenie.
Napr. nad Cestou Slobody rastlo po poziari viac kypriny uzkolistej ( ruzovofialova "rubarka") od.T.Polianky na V, ako to bolo smerom na Z, kde nehorelo.

Peter61

Vladeno:
dakedy davno som od mikroskopu na 2.poschodi obcas v "sezone" hodil ockom, ci okolo nedymi.
mapy.hiking.sk/?x=21.23332…
V areali sme mali aj sennik. Iba S vietor "nebyl krutý". Ako prepytujem technik PO som obcas nechal vyslat nasu poziarnu hliadku s lopatami a pod. Zo dva razy sme to nechali na profikov.
Co ma udivilo, to bolo uprimne nadsenie babiek vypalovaciek z prilahleho Sidliska III. , ktore podpalovali pre radost svojich vnucat.

Vladeno

Vypaľovanie trávy, okrem toho, že poškodzuje životné prostredie, je aj protizákonné. Vypaľovaním porastov dochádza k porušeniu zákona 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi.
Právnická osoba a fyzická osoba- podnikateľ nesmie, ak tento zákon neustanovuje inak vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov,
zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu, spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve bez predchádzajúceho písomného súhlasu okresného riaditeľstva,

Fyzická osoba nesmie fajčiť alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu

Sankcie
Okresné riaditeľstvo HaZZ môže uložiť pokutu do 16 596 eur právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe, ktorá poruší povinnosť ustanovenú v tomto zákone tým, že:
j) vypaľuje porasty bylín, kríkov a stromov alebo zakladá oheň v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu alebo spaľuje horľavé látky na voľnom priestranstve bez písomného súhlasu okresného riaditeľstva.

Okresné riaditeľstvo HaZZ môže uložiť pokarhanie alebo pokutu do 331 eur možno uložiť fyzickej osobe, ktorá sa dopustí priestupku na úseku ochrany pred požiarmi tým, že:
e) nedodrží zásady protipožiarnej bezpečnosti pri činnostiach spojených so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru alebo v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru,
j) vypaľuje porasty bylín, kríkov a stromov alebo zakladá oheň v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu.

Vladeno

Vypaľovanie porastov, atď. , atď. , je striktne zakázané Petrom dolespomenutým zákonom... Nebudem ho citovať celý, len... OR HaZZ môže uložiť fyzickej osobe pokutu do výšky 331€ , resp. v blokovom konaní 33€. Právnickej osobe, resp. podnikajúcej fyzickej osobe pokutu do výšky 16596€...

Peter61

pohodajazz, je to zlo , o.i. aj zakázané zákonom o PO etc.

@all : viete dačo nové k zákonu NR SR č. 314/2001 Zb. z. o požiarnej ochrane, ktorý zakazuje vypaľovanie porastov ?

Janovarga

odpoveď je asi taká,
že áno, je to zlo, ale bohužiaľ patrí to do našej krajiny..a ešte pár rokov potrvá..

Vladeno

Jak človek, turista, i hasič som jednoznačne proti.

Knor

Pali a Peter: Ano, popol je dobre hnojivo a moze to zlepsit rast mladej travy. Ale povedzte mi, naco hnojit travu tam, kde sa nevyuziva? Totiz keby sa vyuzivala, tak by ju pokosili a nebolo by dalsi rok co vypalovat. Teda este raz, naco je to vobec dobre?

Peter61
  1. strela uja Gugla :
    " v I. polroku 2012 horelo pri vypaľovaní trávy a suchých porastov až 4174 krát, spôsobená škoda bola vyčíslená na 649 825 € a pri požiaroch boli usmrtené 2 osoby a 4 zranené."
    enviroportal.sk/…/vypalovanie…
Peter61

Martin :
socialna poistovna usetri na vyplate starobnych dochodkov. Vacsinov to robia bona fide seniori :-(

Lubo : myslim, ze si totalne vedla. Ludska blbost im dava tolko roboty... Spolu s HZS su najuzitocnejsi v ramci MV.

PaliT :
je to povera a lenivost odstranovat staru travu a naletove dreviny mechanicky.
Ten masaker fauny a riziko poziarov !

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov