Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kam do albanskych/ciernohorskych hor?

Diskusná téma Kam do albanskych/ciernohorskych hor?

Ahojte! Chceme ist s partackou koncom aprila do Albanska a Ciernej HOry. Chceme aj na hory niekam vybehnut. Poradil by niekto kam do hor sa oplati ist? Nieco stopom/busom dostupne a zatazovo lahsie az stredne narocne (doma zdatni turisti, ale nie vysokohorski) Ako je to tam asi zo snehom? Je to juh ale asi na vrchoch este bude, nie? Nejake info o chodnikoch, znaceniach? Vdaka!

Rdbb

Môžem len ČH lokalitou všetkým známeho Durmitoru a blíz. kaňonu Tary. Navštívené v rozmedzí 25 r. 3x, na jeseň však, len ešte v juhoslov. ére v pol. júna, vtedy zrovna tam bolo dosť snehu ešte. Jednak výška Tatier (aj keď južne), no čo pamätám od domácich lyž. sezóna býva niekedy i do zač. mája a snehu niektoré roky na metre, čo u nás také úhrny nie sú. Stačí vyhľadať nejaké web kamery, iste tam sú, jazdí tam lyžovať i veľa cudzincov (pre domácich v Žabljaku hlav. sezónou je tiež zimná). Ale zrejme dá sa čosi nenáročné v nižších výškach, napr. jazerá v okolí Žabljaku.
Busy jazdia viackrát za deň z Podgorice či aj zo stredísk od mora (no tu práve hlavne v letnej sezóne), cesta čosi cez 2 a pol hod. Podgorica: busterminal.me/timetable Pri viac osobách dá sa za slušnú cenu i taxi (aj "čierne", len trošku adrenalín v kvalite HW a SW - vodiča :-), len treba nekompromisne zjednávať cenu i na polivici z prvej ponuky :-).
Značenie trás ala Alpy, Pyreneje alebo býv. Juhoslávia. Podobne chodníky, tie od Žabljaku komfortné, no mnohé vyššie dosť na intuíciu (a i hlavne za vlhka nebezpečné), keď chodník sa na vápencovej skale stráca, ale niektoré trasy však dobre vyznačené - iste v okolí chát (zase v okolí Tary horšie). S odstupom rokov však značné zlepšenie infraštruktúry, pri 1. návšteve to bolo pustejšie (teraz aj s poplatkom vstupného rangerom NP).
Mapu som posledne mal stiahnutú z netu (zabljak-montenegro.com/…/maps…) (keď tú printovú z čias SFRJ som požičal a cestu naspäť nenašla a že mapa :-). Zrejme i tento server predpokladám má aj toto pohorie niekým obšírne popisované.

Potom čo viem len z vyprávania, zaujímavé je pobrežné pohoria, ktoré aj zrovna už v tom termíne zrejme netrpia na sneh zo zimy. Lovčen (Kotor-Budva), tam som bol koncom 80-tych r. stopom tesne pod vrchol top hory s rozsiahlym nejakým ich národným pomníkom (šlo sa aj dlhším peším tunelom a po schodoch). A tiež medzi Barom a Skadarským jaz - to tiež istotne nevynechať - nádherné!, hlavne jeho úzky meandrovitý SZ výbežok do hôr, tu sme mali šťastie na taxikára, ktorý más zaviedol na peknú vyhliadku nie ďaleko od hlav. cesty do Podgorice. No jazdí sa tam i na výletných loďkách (vtedy sme nemali na to čas).

Roman99999

pokud jste tam ještě nebyly, tak bych určitě doporučoval dolinu grbaja v černé hoře.Má dobrou dostupnost z bijelo polje a podle mně je asi jedna z nejpěknějších v prokletijich.

Ade.e

Dik. Myslel som si, len som chcel potvrdenie. Tak potom nieco ine, nizsie polozene?

FunTTomas

ade.e: veľké snehové polia sú na balkánskych horách ešte aj v júni, takže počítaj, že na prelome apríla a mája budú vysoké horské polohy takmer celé pod snehom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum