Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Malý Ľadový a Ľadový štít

Vrana

Pravidla su jasne. Ak si ich dodrzal, potom si v prave. Pokutu v ziadnom pripade naplatit. Podat oficialnu staznost na dotycneho vymahaca pokut.

MaM

Dlouho se řeší případy, kdy byly pokuty třeba na Velické próbě (s tím souhlasím na výstupu, ne na sestupu), že Krčmár třeba není horolezecká... Když to někdo dává pod každý odkaz, tak mě to zajímá, kolik a jak se to v praxi řeší (pokuta:pripluv 2007 outdoorforum.cz/viewtopic.php….

Peter61

MaM :

  • zákon o ochrane prírody zakazuje pohyb mimo znacky, horolezectvo etc. v NP , teda 3.st ochrany etc.

  • NP TANAPu udeluje na tieto cinnosti vynimky . presnejsie v prilohe 4 a 8 ( vyssie ako II.st, o dlzke sa nic nepise). Btw. NP TANAPU sa mal manit uz pred 10 rokmi, ale zatial zostava vyhlaska Krajskeho uradu Presovc. 1/1999

  • pri clankoch, tykajucich sa tzv. "VHT", redakcia ( Lubo je sef) dava IMHO toto upozornenie, aby sa s nou nenatahovali ochranari ( ŠOPR, IŽP) a pod.

  • nikto tu z teba nerobi debila, iba ked ty chces upresnenia k danemu stavu ( ktory tu nikoho netesi), tak si to trochu upresnujeme

Vrana

"když se všude TANAP ohrazuje délkou úseků" tak to mi je novinka. Poprosim linky na web stranky nech som v obraze.

V Tatrach sa aj bouldruje vid napr. james.sk/articles.asp?portal_…

a nebolo to vramci THT prvy krat. Vznikaju kvazi skalkarske kratke cesty (vid. Vecny dazd, nejaky balvan je odisteny tusim aj v MSD).

MaM

Ano, ale já nepsal II+, ale 2+ (jakože více než II, třeba II až III)... Jde o pochopení textu, ne o slovíčkaření, co kdo víme (V USA se při přepisu do UIAA 5,1 uvádělo jako III+, jestli tu mám být za debila, tak OK - ale držeme se podstaty). Pořád ale nechápu, jak dlouhý musí být úsek třeba VII UIAA, aby ochranář MUSEL RESPEKTOVAT ČHS, James..., když se všude TANAP ohrazuje délkou úseků. Puškáš uváděl část tras, dneska jsou i jiné, a stejně literatura asi nebude "zákonem".

Peter61

Vrana, iba jedna technikacka pozvanka:
pri klasifikacii UIAA sa znamienka -/+ davaju az od IV.

Vrana

De iure ti staci byt clenom horolezeckej organizacie a ist Ladove stity po hrebeni (je urcite za 2). Potom je vsetko v poriadku.

Hranie sa na znamienka +/- ma zmysel od vyssich stupnov, nie pri 2,3,4.

MaM

To Lubo, no mi jde o to, že kdyby šli 2+ třeba jen 2 metry, tak by tam to upozornění být nemělo... Podle mezinárodních pokynů svazů se obtížnost přece udává podle nejtěžšího místa bez ohledu na výšku, nevím, jak si to někde může de fatco vykládat jinak. O vůdcích si myslím své, hodně z nich nedodržuje základní horolezecké pravidla (moje zkušenost), takže se k nim neuvážu. Neúspěšné debatě se strážci se vyhýbám, proto by mě zajímalo, jak je to podložené. Pořád si myslím, že se všichni mají držet litery zákona: Ladový jít min. za 2+ coby reg. horolezec, ale až mi pak někdo řekne, že 50 m je málo...?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum