Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Mlyny Oblazy

Diskusná téma Mlyny Oblazy

Ahojte, chcela by som sa poradit. Chystame sa na turu do Kvacianskej a prosieckej doliny- hlavny ciel Mlyny Oblazy. Mame 3 rocneho synceka, budeme byvat v obci Huty. Ktoru trasu mi radite? Budeme mat aj krosna pre maleho ale chceli by sme aby co najviac preslapal. DAkujem moc!

Duhan

Prosečné - aktuálny stav 16.5.2015
Chodník na Prosečné od Svoradu je priechodný, ale stále zatvorený. Zvážnica je rozrytá, ale dá sa ísť povedľa a stúpajúci traverz na hrebeň je krásne prerezaný. Dá sa ísť až na vrchol s kruhovým výhľadom, už s kruhovým :-).
Pokračovanie ďalej do sedla neodporúčam! Dá sa prejsť s preliezaním, podliezaním a obchádzaním, ale len fyzicky a orientačne zdatným (na vlastnú zodpovednosť).
Opačným smerom už vôbec neodporúčam (stúpanie cez kalamitný úsek - ee)!!!
Zo sedla som pokračoval po ceste asi 300-400 m a rezol som to dole cez rúbanisko na lúku.

Ixo

Cela Prosiecka dol sa da s dietatom aj v krosne, je lepsie ked ste 2, aby ste si ked tak pomohli a dieta podali. Ja som tak bol a bolo to v pohode. Presli sme to cez Raztoku dole cez rebrik do Kvacianskej doliny, potom hore na Prosecne a Prosieckou dolinou dole. Ked uz budete tam, tak chodte este na Susavu, co je pomerne malo znama rozhladna nad Velkym Borovym a je to vyznacene. Super miesto.

Peto z BB

Chodník od Svoradu cez Prosečné až na Veľké Borové je tiež ťažko priechodný. Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy. Zdroj: hzs.sk/…/vystrahy

Az ste niekto boli v ostatne dni "klasicky okruh" Prosiecka-Kvacianska bez vyslapu na Prosecne, vopred vdaka za info o stave chodnika.

Rdbb

Z Hút na Oblazy najľahšie po Č a potom vpravo po spev. c. priamo k mlynom. Pri hl. ceste (i zast. busu) je prír. park. plocha s info tabuľou (ak náhodou tam nebudú skládkovať či manipulovať s vyťaženým drevom). Z Oblazov sa vyplatí vyšľapať necelý km strmší úsek starej cesty v kaňone Borovianky po M a zdola hneď v zač. stúpania vpravo odbočiť k 50 m vzd. Ráztockému vdp. Do kaňona nad ním (mimo TZT) tiež aspoň na prvých 100 m, no rebrík už schátraný, tak aspoň odvážnejší bez dieťaťa si odskočiť (pokračovanie do Jób. Ráztoky však vyššie bolo na jeseň veľa popadaných stromov, ťažko priechodné).

Od V. Borového (M) by sa autom dalo po spevnenej c. až k cintorínu mapy.hiking.sk/?x=19.52568… čo je najbližšie, ak sa vydáte i do Borovianky, len cesta je rozbitejšia a strmá.

Z Oblazov potom ešte aspoň na novú vyhliadku Roháč: mapy.hiking.sk/?x=19.54584…
od Oblazov strmší chodník (M), návrat pohodlnejšou spev. cestou (Č) smer Huty alebo opačne.

Pre Prosiecku zhora cez Svorad p M (autom možno až k maštaliam). No zostup cez V. Straz je rebríkami náročnejší (dieťa na koňa?), ale najatraktívnejší z doliny, potom tiež teraz na jar sa vyplatí vystúpať kúsok k vdp. Červené piesky (v suchých letách len kvapká, i keď aj teraz je sucho dosť).
Spodná, tiež atraktívna časť doliny - Vráta, ak budete cestovať autom, tak odskočiť si len na prvý necelý km od Prosieka (platené park. v sezóne a cez víkendy). Ak nebude po veľkej prívalovej vode, len jeden úsek obtiažnejší (reťaze).

Z ďalších túlačiek iste na vyhliadku nad V. Borové aspoň ku Veži (nádh. pohľad na Z. Tatry a Choč. v. s chalúpkami pod), no tiež na rozhľadňu na vrchole blízkej Súšavy. Nad cestou je Strom roka 2004, krásna rozložitá borovica lesná (je ich viac takých v chotári, nerúbali sa pre zabránenie tu problémovým zosuvom pôdy): mapy.hiking.sk/?x=19.50463…
Samotné V. Borové je najvďačnejšie i pre priaznivcov ľud. architektúry. Tiež pekné vyhliadky sú z lúk na úseku Č popod Súšavu cez Grúň.

Už náročnejšie na Prosečné (1372 m), výhľady viac len smerom na Liptov a N. Tatry, najľahšie zo Svoradu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov