Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Ránko na Baníkove

Diskusná téma K fotke: Ránko na Baníkove

Baranec a Príslop nad Žiarskou dolinou. Nepamätám si kedy som zažil na horách ráno tak skúpe na pekné svetlo. Opar vo dne aj v noci. Na Žiarskej chate teplomer ukazoval o pol druhej ráno 16°C. Na Príslope to už bolo vo výške 2142 m.n.m chladnejšie ... konečne. Túru od Príslopu po Tri kopy sme sa snažili prejsť ráno a doobeda aby sme sa vyhli teplu a ľuďom.

UNCLE LACO

Vlado, v poho toto si treba pripomínať! Blížim sa neomylne ku 50-ke a neviem čo by som asi robil byť na kopách v búrke nalepený na reťazi! Xi xi.

Vladimir50

UNCLE LACO, súhlasím, len už mám v mojom veku pocit, že ma na horách už nič neprekvapí... a tu ho máš... tak som sa pri zmienke o vysokých teplotách trochu rozkecal.

UNCLE LACO

Vladimir50, to je len ďalší dôkaz do série - na horách sa počasie mení veľmi rýchlo.

Vladimir50

Cez víkend bolo mimoriadne teplo aj v Alpách. Včera sme vyrazili na Oetscher (1893) okolo deviatej ráno. Na oblohe boli oblaky typu "riasy" a prekvapilo ma ako boli relatívne nízko. Bolo mimoriadne teplo tak sme makali, aby nás nechytila po obede búrka z tepla. Keď sme vystúpili na hrebeň do výšky nad cca 1 600 metrov zistili sme, že hodne fúka juhozápadný teplý vietor. Ten odohnal riasy a napriek veľkému teplu bola všade naokolo jasná obloha, akurát mimoriadny zvláštny vrstevnatý opar - taký som ešte nevidel. Pobudli sme možno aj viac ako hodinku na vrchole a keď sme sa vracali, nečakane sa zmenil vietor, ale bol stále teplý a mraky žiadne. Sadli sme na pivko v chate (tak cca 1 400 metrov mnm). Všimol som si, že na oblohe pribudli prvé mráčky, dopil som pivo - možno päť minút mi to trvalo, pozrel som na oblohu a neveril som čo tam vidím - mraky za tú krátku chvíľu narástli na viac ako dvojnásobok. Mierne znepokojený som objednal ďalšiu rundu a keď sme ju dopili, uvedomil som si, že sedíme v dajakom divnom tieni - klasický búrkový mrak. Ten sa stále zväčšoval ale dažďu sme unikli. Ešte som však nezažil takú prudkú zmenu - pribúdanie oblačnosti, boli to klasické búrkové mraky z tepla a vznikali neuveriteľne rýchlo.

UNCLE LACO

Aj zahrmelo a zapršalo, ale to sme už sedeli na Žiarskej chate ... :-) Taký bol aj zámysel!

Dušan Šrenkel

To ste dobre spravili, že ste išli hneď za rána. Chytiť frontu na Troch Kopách a Baníkove nie je nič príjemné.

Monghi

veru, rovnako tomu bolo za svitania na Kosodrevine pod Chopkom a neskor v Krizskom sedle. Ale aj tak bolo uzasne! :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky