Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Nocľah v okolí Jarabej skaly/Rabia skala

Diskusná téma Nocľah v okolí Jarabej skaly/Rabia skala

Ahojte, chcel by som sa informovať ohľadne možnosti prespania v okolí Jarabej skaly/Rabia skala. Smerom od vrchu Čelo je na mape na poľskej strane značená útulňa.Nachádza sa tam aj v skutočnosti?Nikde sa mi nedarí nájsť niečo bližšie. Ďakujem veľmi pekne.

Jusk11

Minule leto sme isli trasu Nova Sedlica - Kremenec - utulna pod Cietrtazou (1.den) a druhy den sme zisli naspat do Novej Sedlice. Ked sme prisli pri utulnu, tak sme si hned na polskej strane vsimli novy pristresok a nakolko utulna nebola v dobrom stave, rozhodli sme sa, ze prespime prave pri tomto novom pristresku. Bolo nas asi 10 ludi. Niekto rozlozil stany, niekto si rozbalil karimatku na laviciach v pristresku. Potom sme si vsimli, ze naproti cez luku je odstavena stvorkolka, boli to polski strazcovia parku. Ohen sme uz mali rozlozeny a zastavili sa aj u nas. Opytali sa, ci sme slovaci a ci tu planujeme prespat. Jedine co nam povedali, aby sme rano zanechali za sebou poriadok. Ponukli sme ich klobaskami, nieco sme sa ich poopytovali a nakoniec pred zotmenim odisli.
Aj ked v pristresku je napisany poriadok, ako sa spravat a je tam aj uvedeny zakaz stanovania, urcite ked sa budete spravat ako normalny ludia, nik vas odtial nevyhodi, ani vam neda pokutu. Voda je na SVK strane vo svahu pod utulnou.
Cize nemajte ziadne obavy a kludne si rozlozte stany aj pri tomto pristresku.

Knor

Ano, ale ved pisem ze to bolo davno. Pisem to vsak preto, ze sa ma ten polsky pohraniciar snazil presvedcit, ze ma pravomoci ako policajt a pokutovat ma moze. Nato som argumentoval, ze stanujem na Slovensku (asi 1 meter) a netaborim, iba bivakujem, co sa u nas moze :-? (strielal som naslepo). Inak, vtedy na nasej strane este nebola ChKO, cosi take bolo iba z polskej strany. A teraz pozeram, u nas je tam kdesi dokonca rezervacia, cize dnes by som na tom mieste urcite nestanoval (siel by som kusok dalej :-) ).

Vrana

sopsr.sk/…/NPor_NP_POL.pdf

  1. Vyhradené miesta na bivakovanie alebo stanovanie na území národného parku
    a) Nová Sedlica - Sedlo pod Čierťažou (parcela KN č.1096/1 v k.ú. Nová Sedlica)
    b) Stakčín - Ruské Sedlo (parcela KN č.16/2 v k.ú. Ruské)

Ale ruku na srdce, kolko ludi sa po tom hrebeni pohybuje ? Neverim, ze na Slovenskej strane da niekto pokutu za bivacik mimo vyhradeneho miesta.

Sumi

Asi 1,5km od Ruského sedla na poľskej strane máš tur.chatu Roztoki Gorne.Spali sme tam pri tomto prechode a je to úplne v pohode.Vedľa chaty sa dá kľudne postaviť stan.Je tam na to vyhradené miesto.Odtiaľ to do Novej Sedlice za deň dáte.

Jjano

Pokiaľ si normálny "legálny" človek, tak pohraničiarovi je dosť jedno, či tam stanuješ alebo nie, ten tam stráži iné veci, ten ti pokutu za porušenie zákona o ochrane prírody dávať nebude ...

Knor

Pozrel som sa do poznamok. Pred mnohymi rokmi som tam stanoval kdesi na Rypoch priamo na hranici a rano ma o 7:30 zobudil polsky pohraniciar na motorke. Takze by som odporucal zasit sa par metrov od hranice, byt ticho, stan stavat co najneskor a co najskor vyrazat. (Riadil som sa tym dalsie dni a okrem polskej kravy kdesi nad Duklou, ktora ignorovala hranicu a motala sa po lese na Slovensku ma nenasiel nik.)

Lubcooo

Ďakujem za všetky informácie aj keď našu situáciu to žiaľ nerieši. Plánujeme totiž trasu Nová Sedlica-Osadné (za 2 dni)a fakt netuším kde prespať. Kedže útulne niet,ideálne by bolo prespať pod hrebeňom v stane niekde medzi Pľašou a Kruhliakom, ale samozrejme kvôli zákazu to asi tiež neprichádza do úvahy.(hrozí aj niečo iné ako pokuta?) Zvolíme asi niečo iné:(

.ph

Bieszcadsky park narodowy sa riadi navstevnym poriadkom, tak ako Poloniny a v obidvoch sa uvadza, ze nocovanie v narodnom parku je dovolene iba na vyhradenych miestach.

Na obszarze Bieszczadzkiego Parku Narodowego zabrania się: biwakowania, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych przez dyrektora parku
narodowego.

Tu je mapka taborisk - bdpn.pl/…/mapka.jpg

Tie pristresky medzi ktore patri aj ten pod Riabou skalou a pod Ciertazou su znacene modrym trojuholnikom (deszczochron) a nie su urcene na nocovanie, ale iba ako ochrana proti dazdu pri ture.

V Bieszczadoch su na nocovanie vyhradene tieto miesta - pola namiotowe, kampingi i miejsca noclegowe (cize taboriska, kepingy, chaty + penziony v dolinach).

Tu je navstevny poriadok BPN - bdpn.pl/…/regulamin2015v2.pdf

Mimochodom, za nocovanie na vyhradenych miestach sa v BPN plati.

FunTTomas

Palo: 10 rokov, takže to vysvetľuje, prečo sa nemohol dopátrať útulne, keď už nestojí. Ak neopravia búdky v Ruskom sedle a pod Čierťažou, tak nakoniec ostalú len zakázané poľské prístrešky... :-(

.ph

tomas - neviem kedy si tam bol naposledy, ale ten stary sennik je uz davno zburany a je tam len ten pristresok bez stien. Vyzera ako ten pod Ciertazou (dalsie pristresky v polsku - bdpn.pl/…/tablica2.jpg)

FunTTomas

Lubcooo: objekt, na ktorý sa pýtaš je starý senník, ktorý leží tesne za hranicou na poľskej strane a je to len ako núdzovka. V stenách sú značné medzery a chýba rovná podlaha či prična alebo lavica. Je tam len krivá zem.

Sumi

Myslím že nič bližšie ako útulňa pred Čierťažou tam nie je.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov