Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Severnou časťou Levočských vrchov

Diskusná téma K článku: Severnou časťou Levočských vrchov

Roky som sa díval na Levočské vrchy len na mape alebo z hrebeňov okolitých hôr. Akonáhle tam pribudla nová značka, hneď som tam utekal, pretože v tak rozsiahlom pohorí je každé nové miesto zaujímavé. Čakať však na preznačkovanie ciest po celom pohorí by bolo asi čakanie na Godota, a tak sme sa spolu s pomerne veľkou partiou rozhodli preskúmať zákutia tohto pohoria mimo značiek.

Rdbb

V ten deň som bol pri východe slnka na hl. hrebeni, no najsevernejšie po Malý Václavák. Prekvapil ma typický dym spaľovania haluzoviny už ráno pred 7. h., no bol doline Ľubice, požiar bol zrejme severnejšie o dolinu či dve pod Ihlou (presnú lokalitu požiaru neviem).

Čo som bol pár krát na hrebeni mimo víkend, zakaždým som podobné spaľovania videl. Ak má aj v hospodárskom lese ostávať cca 40 % drevnej hmoty na mieste pre zachovanie biologickej diverzity, tak na druhej strane môžu byť skládky haluzoviny riskantnými pre vznik požiaru. Ale tými sú len primárne pre problémový veľkoplošný holorub obdobne pre spôsob prevedenia (odpady, znečistenie atd).

Na margo, v tejto lokalite ešte pred 40-50 rokmi bola dosť frekventovaná strelnica (neskôr už sa tam cvičilo málo), takže isté riziko z nevybuchnutej munície tiež existuje. I keď pred ukončením VVP bolo skontrolované územie s garanciou povrchovej hĺbky 20 cm, nakoniec je známy prípad spred presne 4 rokov - zrovna pri spaľovaní haluzoviny v rámci dotovaných sanačných prác. Odvtedy haluzovinu len ukladali v pásoch. Tým sú ostatne tunajšie lokality vizuálne typické, keď už les zmizol. Zjavne podľa medializozvaného i zhorenisko nebolo lesom, len rúbaniskom. Btw ma pobavili komentáre v médiách o silnom vetre, ten tam nebol celý týždeň (podobne ako zrejme na väčšine územia Svlovenska), jedine tak len z teplného prúdenia samotného požiaru.

Rdbb

"s" týchto končín nie taká akútna potreba mať vyznačené trasy, orientačne s mapou sú Levočské vrchy nenáročné. Osobitne pre početné holoruby.

Daulagiri

Nádhera, tento kraj ma začal zaujímať po tom ako ho otvorili. Túžim sa tadiaľ prejsť ešte kým to tam vyznačia, ale ktovie či to stíham.
A preto som si veľmi rád prečítal článok s týchto končín, kde sa treba spoliehať zatiaľ len na svoje orientačné schopnosti. Ako vidieť stále sú tam krásne miesta a lesy. Veľká časť trasy je totožná s tou akú mám vyhliadnutú ( Čiernohuzec, Jankovec, Čierna hora, Banisko, Repisko). Vďaka za ukážku čo ma tam čaká.

Rdbb

Aktualizácia: v pondelok predpoludním policajti s prešovskou ŠPZ zastavovali na rácz. v Blažov. Doline (do Škapovej). I patrične miestne "hutoreli" o zákaze vjazdu, no pustili po vysvetlení, že osádka auta má LV v danom priestore. Jazda smerovaná dolinou Torysy z T. Potoka na N. Repaše. I tu sú od tichopotockej hájenky a opačne pod N. Repašami stále zákazové značky pri oboch závorách na hranici býv. VVP. Btw tie som 25 r. nezažil zatvorené (len raz-dva krát v prvých rokoch na hájenke - otvorili na požiadanie, keď aj poznali, že smerujeme k miestnym do T. Potoka).

Bikemartin

vrchar, v SB okrese niet značkára? (KST Lipany, KST Sabinov)

Vrchar

Cervenu znacku som pred par rokmi realizoval zo znackarmi od Bachurni cez Nizni Slavkov do Ticheho Potoka. Vtedy som len tajne snival ze perspetivne by sa dala potiahnut cez centranu cast Levocskeho pohoria, presne ako ste isli aj vy. Teraz ked VO Javorina je minulostou, snad sa dozijem aj jej pokracovania a to z Ticheho potoka pokracovat hore dolinou Lukacovec a oklo Kadlubka na hreben Ciernej hory a hrebenovku tahat cez Kuliguru, Siminy, Cernohuzec, Pisocnu, Jankovec, Vaclavak, a dalej je niekolko moznosti smerom do Levoce.Kedze som Tichopotocan, alokalitu poznam ako vlastnu dlan, rad sa pripojim do realizacie alebo aspon do diskusie. Pokusil som sa oslovit aj znackarov levocanov, ale ti maju nazor ze znacka je po ceste kade sa chodi na odpust do Levoce, lenze je to juzny tah, a ja snivam spristupnit pre turistov centralnu cast.

Peter61

rdbb
mal som na mysli, ze obykle teple pocasie= ticha ruja.
Zatial nehrozi, pocut ich paradne.

Mato_d

Parádna túra aj čítanie z končín, kde sa nechodí podľa značiek :)
Trošku som to tam pobehal 7-8 rokov dozadu (Václavák, Jankovec, Čiernohuzec, Čierna hora), ale podľa fotiek je vidieť, že príroda dostala riadne zabrať. Hoci ani vtedy to nebola žiadna idyla.

Čo sa týka debaty o rampách a zákazoch - súčasný stav je taký, že tie "hlavné" cesty, zjazdné pre bežné osobné autá, sú majetkom štátu a keďže ide o lesné cesty, platí tam zákaz vjazdu. To zvykne kontrolovať lesná stráž. Riskovať pri návrate z túry niekedy večer, kedy môže byť zatvorených aj viacero rámp po ceste nie je veľmi rozumné. Rampy sú zároveň aspoň akou-takou ochranou pre peších a cykloturistov počas ich pohybu v Levočákoch (nie je nič lepšie než keď ticho preruší rachot zadymeného offroadu bez značiek:)
Radšej by som si starostlivo naplánoval túru s autom odstaveným niekde v dedine alebo doline, než sa bál, či neostanem v tme vymknutý ďaleko od domu, možno aj bez signálu a na mieste, ktoré vlastne ani celkom dobre nepoznám.

Axel

Ak nemam cely den, ak sa potrebujem aj niekam vratit, ak sa chcem zdrzat niekde vnutri,...
Tu nejde o ochranu prirody, tam desiatky rokov bacuju kdejaki odkundesi. Su tam asfaltove cesty stavane na vojenske vozidla, na bumazku za 2 piva tam moze jazdit (a hromadne jazdi) kdekto a tak nevidim dovod, aby nemohol aj ten, co nema kamarata v doline alebo chut na poldnovy nastup dolinou.
Aj tak je to o tom, ze ti slusni tam nemozu a ti bez chrbtice na to kaslu a idu.

Gagigo

Nuž ja neviem, ale ak som peši turista, potom do lesa predsa nejdem autom a tak ani nespekulujem či sú alebo nie sú tam nejaké rampy. Aj s tým časom je to relatívne. Napr. trasa z Ulože do Niznych Ruzbach sa dá urobiť za jeden deň. A teda iné trasy podobne.

Rdbb

MatusM: Práve tých ozbrojených som tam stretol v rôz. roč. obdobiach o víkende omnoho viacej, iste v lov. sezóne viac. Rampu som zamknutú nevidel, a smer na hrebeň neboli od východu (stav t.r. jar). Uvidím za pár týždňov...

P61: Pytliaci lovia celý rok, nie len napr. pre jeleniu medzi 16.aug. - 16.jan. ...ďalšia hyperbola "neotepli"?

Peter61

Matus - ciste od klavesnice - je jelenia ruja a sezona lovu , takze kym sa vyrazne neotepli, pohyb bude a zvysena kontrola kvoli pytliakom

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma