Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prosiecka a Kvačianska dolina

Diskusná téma K článku: Prosiecka a Kvačianska dolina

Prechod dvomi susednými dolinami Chočských vrchov medzi Liptovom a Oravou patrí k slovenskej turistickej klasike. Trasa vedie rozmanitou slovenskou prírodou s pestrou geologickou minulosťou. Náučný chodník so sedemnástimi panelmi, historické mlyny na Oblazoch, vyhliadka Malý Roháč a široké výhľady do okolitej krajiny ešte umocňujú turistický zážitok.

Vrana

informacie z terenu k Prosecnemu

V sobotu som sa pokusil prejst zelenu znacku Lipt. Anna - Pravnac - Lomne - Svorad - Procecne - Velke Borove. Navrat naokolo cez Malatinu a Bukovinu.

Usek Pravnac - Lomne - Svorad je priechodny, len orientacne horsi, zostup Lomne - Malatinska roven je velky problem trafit. Svorad - Prosecne je uzavrety pre kalamitu ale lahko priechodny po Prosecne hreben. Dalej na vrchol Prosecne je to tiez este OK, trosku sa prelieza, podlieza.

Z Prosecneho dole na Borovianku je to Mordor, rychlo som statil znacku a vyplulo ma to na novu rozoranu lesnu cestu. Prisiel lejak a tym snaha o najdenie chodnika skoncila, zostupil som lesom niekam na Sihlu a do Boroveho.

V dosledku novych lesnych ciest a tazby dreva je vystup na Prosecne mozny len v dobrom pocasi inak sa tam budete brodit po clenky v blate. A treba ratat s dlhsimi casmi. Na ceduli v Lipt. Anne 6 h, hike planner dava 6:50, mne to trvalo vdaka bludeniu a hladaniu chodnika 7:30 h.

MisoB

Máš pravdu, vo vytlačenej forme tie upozornenia nenájdeš. Sú len na obrazovke vo výsledkoch vyhľadávania Hikeplannera (rozpis v pravom paneli mapy).

Substance242

14.8. som si z hikeplannera vytlačil toto, ak tam bolo info o uzávere tak som si ho nevšimol. 1drv.ms/b/s!AtQUjKw4ol2tkiquM6jz0Uxcp6W4 Čo sa týka macov, cestou dolu som, konečne pochopiac že chodník sa nepoužíva, radšej robil trošku väčší hluk (občasné písknutie či zvolanie "už idém!" alebo "vidím ťa!). A na záver ešte foto na Zonerame a ostávam s pozdravom. :-) zonerama.com/…/1946745

Pocestna07

Prosečné je fakt nepriechodné, ale inak je to pekný kopček, len pozor na medvede (nechcem plašiť, ale taká je moja skúsenosť)

MisoB

Nevravím o uzávere (taká asi oficiálne ani nie je), ale vo výsledkoch z Hikeplannera - tam je upozornenie.

Jjano

Mišo, mne tam žiadnu uzáveru neukazuje. Cez Prosečné mi ukazuje plynulú zelenú značku.

MisoB

Keby si si to bol naplánoval pomocou tunajšej mapy, videl by si upozornenie na nepriechodnoť cez Prosečné.

Vlado2

Súhlasím s Karolom, Prosečné je krásny kopec, aj keď s veľmi obmedzeným výhľadom, avšak s krásnym lesom ( aspoň tak som to zažil ja ) a celá trasa Prosiecka dolina - Prosečné - Kvačianska dolina je veľmi hodnotná a pútavá, zrejme kvôli prevýšeniu nie veľmi využívaná, ale samozrejme musí byť priechodná.

KarolM

Pred pár dňami pri vstupe do Prosieckej doliny sme pri parkovaní dostali informačný leták, kde bolo jasne vyznačené, že Prosečné je teraz neschodné. Túto informáciu nám povedala aj slečna pri vstupe na parkovisko. Ak to nebolo vyznačené v teréne, to je veľká chyba! Inak Prosečné je krásny kopec a ak sa bude dať určite stojí za to!)

Substance242

Hmm, sranda, dnes som išiel Veľké Borové - smer Kvačianska - zelená Prosečné a pokračovať dolu - Prosiecka dolina - Kvačianska dolina - Veľké Borové. Taký bol plán, ale už fakt len kúsok pred vrcholom som to musel vzdať a otočiť nazad, nedá sa tam prejsť a info nikde nebola, smerovník veselo svieti, mám aj foto dôkaz. :-) Mal som to pochopiť hneď ako som NEVIDEL kde začína zelená značka na odbočke, hovoril som si že asi tam nikto nechodí lebo kto tam príde tak si len prejde niektorú dolinu, ale vďaka mapy.cz appke som sa vždy zorientoval. :-) Svorad nemá smerovník vôbec, tento spôsob oznamovania tiež veľmi neuznávam, kto vie kam má ísť tak ide. Všetko v poriadku, ale už tam nepôjdem, ten kopec aj tak nestojí za nič. ;-)

Jozok

Už som sa na to pýtal v inej téme, ale opýtam sa to opätovne aj tu:
Nevie mi niekto poradiť ako je to s priechodnosťou úseku Huty - Oblazy? Hikeplanner tam hlási nepriechodnosť kvôli polomu v roku 2014. Je to stále aktuálne alebo je tento úsek už schodný? Vďaka za odpoveď!

Rdbb

Na Kobylinách síce trošku so sklzom, ale už pred kolaudáciou, popri úspechu v grante jednej nadácii snáď zabrali aj donátorské sms: liptov.sme.sk/…/kvacianska-do…

Iste zásadne lepšie než mnohé vyhliadkové veže pre vyhliadkové veže.

Janabilesova

Pekny clanok. Toto leto sme navstivili mlyny, rada som si precitala o zvysku. Dakujem.

BorisK

Výborný článok aj po stránke štylistickej, ktorý mi spolu s fotkami obnovil spomienky na naše časté návštevy týchto krásnych dolín v mladých rokoch. Vďaka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum