Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyšší vrch Veľkej Fatry

Diskusná téma K článku: Najvyšší vrch Veľkej Fatry

V r. 2013 som sa na hiking.sk dostal k staršej debate o najvyššom vrchu Veľkej Fatry. Viacerým sa zdalo, že tzv. „Južný Ostredok“ (asi 0,3 km JV od Ostredku) je najvyšší. Môžem to potvrdiť, na lesníckych porastových mapách aj na Základnej mape 1:10 000 má tento bezmenný vrch výšku 1595 m, čo je o 3 m viac, ako má Ostredok. 14.2.2014 som si to aj osobne overil – z Ostredku Matru (Kékes 1014 m) neodfotíte. Zato v opačnom smere z najvyššieho vrchu odfotíte Moravskoslezské Beskydy (Lysú horu 1323 m). Správa Národného parku Veľká Fatra, ktorej sa to tiež týka, na môj podnet v r. 2014 požiadala Úrad geodézie, kartografie a katastra SR o štandardizáciu názvu najvyššieho vrchu Veľkej Fatry.

Peter61

V teréne je množstvo starých nečitateľných značiek, nesprávne časové a výškové údaje etc. Ako radový člen sa divím, že značkári míňajú čas, energiu a peniaze na takéto zbytočnosti.

Zaycev

ale ak ste zrusili ostredok uplne tak ste zle spravili lebo je na google maps , cize najrozumnejsie by bolo jednoducho premenovat ostredok 1592m na stary ostredok

google.com/…/data=!3m4!1e1!3m2!1sFYTo4bql_XJfxkzLAdVndA!2e0?hl=en

Zaycev

pustolovcie to nazvali lesni robotnici podla historickych nazvov frckova , cize je jasne ze pustalovcia bolo nieco ine. treba k tomu vymysliet krajsie meno nejake sucasne kedze ste az teraz objavili ze je to najvyssi vrch velkej fatry - napriklad vrch eu alebo nieco podobne

MilanS

Na upresnenie: tolerancia meraní výšky vykonaných presným GPS je +/-7 cm.
Názov turistického smerovníka na starom (teraz už bezmennom) Ostredku bude "Ostredok, rázc. 1593m", keďže tam odbočuje zelená značka.

Pencurák

Podľa mňa je to najrozumnejšie riešenie.Jednoznačný súhlas.

MilanS

PaliT - v 2. vojenskom mapovaní bolo dosť zjavných chýb, ktoré v 3. odstránili. Podľa mňa Ostredok bol pôvodne záhon, na ktorom si valasi z odľahlého salaša nad Drobkovom (pri zelenej značke vo výške 1111 m, už ho vypálili) pestovali zeleninu na varenie. A až po vzniku geodézie názov priradili k vrcholu 1592 m nad ním.

Veľmi ma zaujal postreh o pustolovščine. V prekladači som si z Balkánu vygúglil že:

  • slovinsky,chorvátsky aj srbsky "pustolovec" = dobrodruh
  • makedónsky "pustol" = divokosť
    -bulharsky "pustal" = opustené
    Zaujímavé - viac hláv, viac rozumu!
K2

Som zvedavá ako to s tým názvom nakoniec dopadne.

Zaujali ma tuto v článku tie úvahy o možnom pôvode toho názvu Pustolovčia. Mne ten názov pripomína jedno slovinské slovo - pustolovščina (po slovensky dobrodružštvo). Ktovie, možno tie dve slová majú spoločný základ v nejakom praslovanskom, resp. staroslovanskom jazyku (ale nie som jazykovedec, tak v týchto veciach sa až tak nevyznám).

Knor

Bol som tam pred tyzdnom. Teraz je to tak, ze si tam mozete odfotit prazdny stlpik. Jeden veleduolezity $#%! z neho totiz odstranil tabulku.

PaliT

Druhý vojenský kartografický prieskum 1806 - 1869, v mape je názov "Pustoloce Alpe" presne na mieste najvyššieho vrcholu. Lenže v tej mape je pod menom Na Frtško označený chrbát v smere dnešnej zelenej značky na Drobkov a dnešný Frčkov je tam označený ako Ostredok Alpe.
mapire.eu/…/?bbox=2119598.794…

MisoB

K článku je pripojená fotografia spomenutého kameňa (autor foto Milan Stuchlý).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma