Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma hrebenovka polskie tatry

Diskusná téma hrebenovka polskie tatry

planujem to prejst nasledovne: den1 - prichod na strbske asi o 9:00, smer rysy, morske oko, ist na chatu za ptto po modrej blizsie k hrebenu (neviem ako sa vola) den2 - vystup na hreben, prechod a prichod na morske oko, prespat na ptto den3 - navrat po zelenej okolo hincovho plesa na strbske pleso. Teda stihat sa to da len za tri dni (po svetle). Absolvoval to takto niekto, da sa stihat hlavne v ten prvy den?

Bluehen

milo... ta linka kstst.sk je uplne super dik

Mifo78

bluehen: nie som si celkom isty, ci vies do coho ides. Orlia Prt (to je ten hreben Polskych Tatier ako ty hovoris) je najtazsia znacena trasa v celych Tatrach. Ani Priecne sedlo, ani Sedielko ani Rohace sa jej ani zdaleka nevyrovnaju. Skus pozriet toto aby si bol aspon trosku v obraze: kstst.sk/…/spriev.htm A ako ti uz poradil vrana, najlepsie bude si to vsetko podrobne prezriet na hikeplaneri. Ja ti posielam na ukazku link na trasu samotnej Orlej Prte: mapy.hiking.sk/?hpid=DTjGz

Vrana

Krzyzne (to je to sedlo pod Woloszynom) - Kozi Wierch, je +/- polovica Orlej Perce. Standartne sa chodi OP z Chaty 5 Stawow za jeden den a trva cca 10 hodin. Menej zdatny turisti to maju rozlozene na 2 dni. Prvy den prejdu Zawrat - Kozi Wierch. Druhy den Kozi Wierch - Krzyzne.

Povinny smer postupu je Zawrat - Kozi Wierch! Kozi Wierch - Krzyzne myslim uz iba odporucany.

Ta zlta co ide podla teba dole na Morskie oko, v skutocnosti ide este 400 m vyskovych hore na Szpiglasova Przelecz a az potom dole na Morske oko.

Ulahcim ti rozmyslanie, kedze tu mame hikeplanner:
v pripade, ze prejdes OP po Kozi Wierch, lebo na Zawrat v tom smere aj tak nemozes, to mas na peknych 14 hodin len po Mengusovske sedlo, odtial dole na Strbske pleso rataj dalsie 4 hodiny. Takze ano da sa to stihnut za jeden den, ak mas na mysli 24 hodin.

Bluehen

cize este raz, swinicu nechcem ist (ked som pisal nemal som mapu), len po zltej z chaty pri 5 stawoch vystupit na sedlo pri wielky woloczyn, potom na zapad B.Turnia, Granat, B.Straznica, Kozi Wierch, po zltej dolu az k morskemu oku. V tom smere to je mozne? (sori na mape nevidim zawrat). Je zostup z Kozieho W. obtiaznejsi ako z rysov?
O.i. asi vsade na chate skasiruju plnu cenu ak su obsadeni, raz mi chatar na rysoch tento trik vysvetlil ze inac by nepredali postele keby pytali za pristelok menej :)

Peter61

bluehen 15,48 :
a co budes robit v zvysny cas poobede ?

Knor

Ale ved som pisal podla Tvojho planu. Ziadny jeden den, mas tam prespanie pri Morskom Oku. Ako pise Jozo, nenapadlo ma ze planujes Orlu perc naopak. Je jednosmerna a nechces predsa polku dna stat a vyhybat sa protiiducim davom, nehladiac na to, ze po polskej casti Tatier sa bezne prechadza horska sluzba a umravnuje neukaznencov :-) . Ten povodny plan bol +- OK, no mysli na to, ze ked pojdes na tie chaty nablind, moze sa Ti stat ze Ta nechaju spat na schodoch (nemyslim na medziposchodi) a skasiruju Ta ako keby si spal na posteli. Videl som na vlastne oci.

Jozos1

tazko radit, ked ani nevies napisat, co chces ist. priklanal by som sa k rade ako pise salatin.
pises, ze zostup pri svinici. To chces ist Orliu v smere z Kozieho na Zawrat? Okrem toho, ze to je proti oficialnemu smeru (jednosmerny chodnik), tak je to v zostupe z Kozieho vecsinou po severe, sneh a namraza na zostupe to este stazia a su tam useky bez retazi. Vo vystupe je to predsa len lahsie. Isiel si uz zelenu z Czarneho stawu do Hincoveho sedla? Je to zase sever (mozna SV), sneh a namraza ti to zase mozu skomplikovat, dokonca i znemoznit.
No a Rysy sa v zime lyzuju do PL. A moze to byt i lahsie ako zostupovat po namraze dolu v oktobri, takze na mesiac sa moc nespoliehaj ale na konkretne podmienky.
Inak moze sa este oteplit a bez snehu a namrazy krasna tura. prvy den len tak odbuka 10hod, druhy den trosku viac. Treti den prechadzka. Ale zalezi od podmienok, co sa mozu vyrazne menit a nie od mesiaca. Takuto turu by som odporucal na stabilne a dobre podmienky (pre skuseneho)

Mifo78

Prechod Orlej Prte + cez Rysy naspat na Strbske pleso by som bol rad, ak by som to stihol za dva dni. Podla mna za jeden den nerealne.

Bluehen

cize od chaty pri piatich stawoch, vystup na hreben prechod hrebena, zostupenie pri swinici, morskie oko, prechod hranicneho hrebena, strbske pleso sa ma dat prejst za jeden den?
namraza by nemala byt problem ked neprsi, bezne sa chodi na rysy v oktobri a tie su vyssia nm

Peter61

Chces ist v tomto obdobi ?
momnetlne je namraza uz okolo 2000 mnm.

Knor

Podla mna je to jasne. Tym hrebenom sa mysli Orlia Perc. To co pises prvy den som siel naopak a bolo to v pohode, no Strbske Pleso je o 300 m nizsie ako chata pri piatich stawoch Polskich. Ty to vsak pojdes na zaciatok, prvy den, tak snad OK. Druhy den je OK, Orlia Prt sa da stihnut za den aj s tym navratom po modrej (po zltej by to uz bolo asi privela). Aj ten navrat cez hranicny hreben je OK, hoci tej oblasti sa ja nejaky cas este budem vyhybat.

Salatin

Neber to v zlom, ale nikam nechoď. Najprv si poriadne naštuduj sprievodcov, mapy, orientáciu v teréne atď. a vyber sa napr. na krásnu túru vedúcu do Zadných Meďodolov. Ak si vyberieš niečo extra náročné a v prípade zlého počasia sa doslova zasekneš kdesi na reťaziach, hory sa ti zhnusia na celý život....

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov