Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Strelníky – Ľubietovský Vepor – Ľubietová

Diskusná téma K článku: Strelníky – Ľubietovský Vepor – Ľubietová

Keď odbočíte z Pohronia v Lučatíne smerom na juh, cesta úzkou Ľubietovskou dolinou vás privedie do rovnomennej obce a neskôr sa vyškriabe na plošinu s obcou Strelníky do nadmorskej výšky 650 m. Juh a východ krajiny obkolesujú severné výbežky Poľany. Bočné hrebene, vedúce od kaldery vyhasnutého vulkánu, končia nad obcou. Najvýraznejší sa však ťahá severnejšie, v ústrety Veporským vrchom. Podobne ako Klenovský Vepor, ktorý dal susedným vrchom meno, aj dominanta severnej časti Poľany nesie archaický názov prasaťa – Ľubietovský Vepor.

Svatopluk Štěpánek

M.Suchy: azda toto nehrozí.
Aj keď Tim Horton's v Brezne či B.B. či Zvolene by zlý nebol. Taký triple-choc nie je na zahodenie.
U mňa aj tak vedú muránske buchty a Mihálikova pekáreň v B.B.

Ľubietová má krásne a svojím spôsobom naddimenzované námestie.

M Suchy

Uz sa vsetci tesime na Tim Hortons v Ludrovej a drive through Starbucks na Chate pri Zelenom Plese.

Lubo

V Lubietovej je skvelé miesto s burgrami, kúsok od centra kde sa zvykne parkovať.

Skriatok

Ahoj! Je tam (aspon tam pred troma tyzdnami bol), ale od zelenej znacky smerom na Vepor je vyznaceny pramen cervenými sípkami (minuly rok tam este tie sípky neboli) na drevenych kolikoch.
Je to od znacky tak 200m-ov. Na pitie to viacej odporúcam. V dennom svetle sa tie sípky nedajú minút.

Svatopluk Štěpánek

Je ešte za Strelníkmi váľov ? 3.5. 1992 mňa zachránil. Umyl som sa, napil, celkovo sa uviedol do ako-tako použitelného stavu po 3 dňoch vonku. Šiel som Č. Skala - Studňa - s. Machniarka - s. pod Vartou - K. Vepor - Kysuca - Lom n.R - Biele Vody - Báťková - Vrchslatina - Kopce - s. Jasenová - Bukovina - Strelníky. Troška nelogická trasa, spolu 120 km a ten váľov ma zachránil, že som do Strelník prišiel ako človek a nie ako troska.

Baranček

Je dobre vidieť na ňu z chodníka,nemôžeš ju minúť,je dobre viditeľná.

Lukášj

Ďakujem. Je vidieť z chodníka, alebo ju treba nejak extra hľadať?

Baranček

Mohla by to byť táto,je na takej čistinke-lúčke po pravej strane pod chodníkom,keď ideš po červenej TZ smerom na Ľubietovský Vepor.

Lukášj

Poprosím o radu. Dočítal som sa, že v oblasti Hájneho grúňa pod L.Veporom by mala byť poľovnícka chata s krytou verandou a s prameňom. Je to tak, lebo nikde na mape nie je zobrazená, ani ju som ju nevedel nijak inak nájsť?

Samkoh

Ja mám opačnú skúsenosť: ešte, keď modrá viedla po starom, niekoľkokrát sme si cestou na lubietovsky vepor skratili cestu sucasnou modrou, a ani sme si poriadne nevšimli,odkial tá červená od jasenovej prišla, len zrazu pred nami červená.značka. Zato odbocka starej modrej od skratky na hrb na lúke bola neprehliadnutelna. Len to tam v okolí bukoviny bývalo plné znakov pasenia dobytka.

Andy220

Tuto trasu mam prechodenu niekolkokrat. Vyhlad z hrbu a vepra je impozantny.Nie je nic viac ako niekedy v jeseni pri zapade slnka.Pri vystupe na hrb sa clovek poriadne spoti. SKoda,ze chata pod hrbom ma majitela ako je. Bola by to prijemna zastavka na pochode.Dalej pod veprom je nadherna luka,ktora je v auguste uzastna. Este nikdy som taku nevidel. Potom clovek zbehne dolinou az do Lubietovej. Tuto trasu odporcujem, milujem ju.

Daulagiri

Peter je odtiaľ možno aj 200 stupňový výhľad (od Kremnických vrchov po Klenovský Vepor), ozaj skvelé miesto. Netreba tam liezť, trochu sa tam schádza a treba sa predrať cez konáre.

Peter Straka

Daulagiri, škoda, že si nenafotil panorámu! Je z tej skaly kruhový rozhľad? Na andezitové bloky sa celkom dobre lezie, ale už sa na to veľmi necítim:)

Zdenči

Mal som tú česť spoznať tieto končiny toto leto. Šlapať tú asfaltku do Šajby vôbec nezávidím

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum