Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Voľné psy na turistickej značke

Diskusná téma Voľné psy na turistickej značke

Ahojte, zaujíma či môžu byť voľne pustené psy na družstve kadiaľ vedie turistická značka. Teraz cez víkend sme prišli na Nevoľné (dedinka pri Kremnici) a chceli sme pokračovať po žltej smer Trojica. No na družstve boli voľne pustené asi štyri psy a z toho jeden celkom agresivný, ktorý cvakol kamoša do členku. Pred jednou z budov bolo auto, ale nikoho sa nám nepodarilo zavolať. Družstvo sa ani nedá nejako rozumne obísť, jedine ísť cez. Díky.

Vlado 2

Voľné psy na chodníku sú neriešiteľný problém. Z mojich skúseností sú pre turistu nepríjemné najmä psy okolo stád oviec alebo kráv, čo je osobne moja nočná mora, najmä keď vidím ako sa pastier dobre zabáva... Osobitnou kapitolou sú psy v areáloch družstiev, so všeliakým oplotením.
Ja nosím zo sebou pre prípad takéhoto stretnutia vo vrecku zopár kociek kockového cukru, čo by malo aspoň dočasne zmierniť agresivitu psa a umožniť mi vzdialiť sa z teritória, ktoré si prirodzene chráni...

Peter61

Toto vsetko od vcera 20:13 su zaujimave prispevky, ale pre pacineta momentalne podruzne veci.
podstatne je:

  • kedy sa stal incident
  • ci viete identifikovat psa, majitela/drzitela a teda zabezpecit 3 klinicke vysetrenia zvierata.
    Ak nie je mozne zviera vysetrit, tak sa pacient zaockuje okamzite.
    Ak ano, tak sa pacient neockuje ihned , ale caka sa na vysledok tretieho vysetrenia.

Strucne povedane, ze ak bikemartin este nevidel v mikroskope to Lost Vages aj napr. zo vzorky z Nevoľného ( = vysledok vysetrenia zo streleneho/uhynuteho zvierata pozitivne ), neznamena, ze tam besnota nemoze byt. Ibaze pripad c.13 zatial nenasli
svssr.sk/…/choroby_besnota.asp

Remy

a.farkas2508

chov psov ciastocne upravuje zakon 282/2002, kde su ciastocne vymedzene urcite pojmy, v § 4 je upravene vodenie psa a v § 7 priestupky na useku drzania psov a sankcie, za ich porusenie.

Dalsie podrobnosti je povinna upravit obec VZN.

Teda musis zistit, v katastri ktorej obce boli tie psy, resp. odial usli a potom si poszriet prislusne VZN aby si vedel, co vsetko ich drzitel porusil.

Alebo jednoducho to oznam najblizsej policii, oni su povinni konat ex offo..

PaliT

Minule som videl ako svoj pozemok bráni stredoázijský ovčiak. Napriek upozorneniam vošiel cez bránu cudzí, vcelku statný chlap, situáciu zhoršilo aj to, že z neho razil alkohol. 55kg sučka potrebovala asi jeden a pol sekundy na to, aby ho zložila k zemi, ležala na ňom a držala ho stiskom tesákov v zátylku. Keby mu chcela vážne ublížiť či zabiť, už by bolo po ňom. Našťastie majiteľ hneď zasiahol, ale aj tak to spravilo až sedem štychov. V tomto prípade by nepomohol žiadny papek a zrejme ani útočný nôž. Toho psa by zastavila asi len guľka veľkej ráže rovno do hlavy. Nedajte sa popliesť zdanlivou ťarbavosťou takého plemena, táto slečna už doniesla pred vchod dve kuny, jednu lasicu a jednu líšku. Vidieť ju loviť je ohromujúci zážitok.

Osobne som zástanca práva na razantnú obranu jasne definovaného majetku - dom, byt, oplotený pozemok, ale takto silný pes nemôže behať voľne na miestach, kam by mohol prísť nič netušiaci človek.

Bikemartin

boro, neviem ako kedysi, ale dnes nie je problém stretnúť na lazoch, družstvách a pod. plemená ako kaukazský ovčiak, alebo turkmen alabai - proti nim je akýkoľvek papek asi ako dirigentská palička.

Peter61, si predstav, že 6 rokov čumíš do tmy v mikroskope a tu zrazu preparát vysvietený jak Las Vegas v noci. Bolo že to ´pozdvižení´ ;-)

Vrana

bud ty zozeries psa alebo pes teba :)

Boro

Ale veď preboha nebláznite. Na horách vždy boli a budú volné psy, ktoré sú vždy tak trochu problémom. Veď si pozrite príbehy z Rumunských hôr. Alebo príbehy pútnikov okolo salašov či cigánskych osád a pod. Ak sa k takej lokalite blížite, tak si ulomte riadny papek a do druhej ruky poriadny kameň a nebojte sa udrieť ako prvý. A ak máte so sebou spray, tak ho použite. Mali by ste vidieť, ako tie potvory upalujú dočerta, ak ich mierne umravíte. Zabudnite na policajtov, tí sa na vás vyse.... Na horách musíte byť predátor a nie nejaký posratý humanista.

Roman99999

hlavně psa musí mít majitel zabezpečeného (kotec,plot,řetěz atd..), což v tomto případě určitě neměl. a pokud ho nemá zabezpečeného tak všechny problémy a léčebné výlohy jdou na jeho hlavu.

A.farkas2508

@knor: Odpoveď ma zaujíma preto, že by som rád tade šiel nabudúce bez podobného zážitku.

Peter61

No, Pali, mas recht.
Chalani maju teraz problem, ako zabezpecit identifikaciu a vysetrenie psa. Besnota za r.2015 je sice na 100 km od Nevoľného
svssr.sk/…/choroby_besnota.asp
ale s tym by som sa nesral a siel sa ockovat ako pri pohryzeni neznamym zvieratom. Clenok je celkom dobre inervovany, takze tam sa velmi neda spekulovat o tom, ze by sa clovek pri pohryzeni infikovanym zvieratom neinfikoval.
vyber si
atlascloveka.upol.cz/…/c10609…

Knor

A ako Ti pomoze odpoved? Ak chcete vymahat bolestne pre kamarata to predsa mozete aj tak, sli ste po znacke. Pokojne moze byt majitel v prave (mozno uz komunikoval so znackarmi ktori nie a nie prist preznacit trasu - nevies) ale ani nemusi (zistila by si ze sa u nas zakon porusuje - to je cosi nove?). Ja by som to (ako uz neraz v podobnych pripadoch) obisiel a pustil z hlavy.

PaliT

Zavolať políciu, inak sa majiteľ psov nikdy nenaučí móresu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum