Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa zbaliť na zimnú vysokohorskú túru

Diskusná téma K článku: Ako sa zbaliť na zimnú vysokohorskú túru

Balenie batohu je často veda. Raz nám niečo chýba, inokedy vláčime zbytočnosti. Hoci k najlepšiemu spôsobu balenia sa každý dopracuje po rokoch sám, na základe podnetu z redakcie HIKING.SK som sa rozhodol uverejniť obsah svojho batohu, ktorý som si zobral na zimnú vysokohorskú túru koncom decembra 2015.

Peter61

Kazda lavinova lopatka sa da zlomit. O tych plastovych do auta ani nehovorim.
Kupili sme lavinove lopatky v zeleziarstve za 15 € ( kopia BCA by PRC). Uz nam 3 listy polamali a na nacvik zahrabavania tam teraz prisrubujeme drevene rucky na fest.

Tato od Fiskars je celkom sik, pred x rokmi som na nu kukal s despektom. Ked som ju videl u THS, kupili sme tiez
fiskars.sk/…/131520-Lopatka-d…

.ph

Lopata je starsi model BD Transfer 3 a velkost je 22x28cm a dlzka nasady 42(60)cm. AK chces lopatu,tak jedine hlinnik. Plastove sa lamu. Nejeden zapaleny kopac uz polamal plastovu lopatu na lavinovom kurze. A niektori experti uz zlomili aj hlinnikovu.

Miroslav K.

Bikemartin, ďakujem.
Je to relevantná informácia.
Som si to pozrel, a napríklad hudáči označujú všetky lopaty za lavínové. Aj tie menšie, s menším objemom listu ako napr. BD Lynx alebo Pieps Tour, predávanú v rámci lavínového setu.

Bikemartin

ak to chceš na činnosti ako píšeš, stačí ti menšia. Narobíš sa viac, ale nejde o život. Ak to má byť súčasť lavínovej výbavy, tak určite väčšia.

Miroslav K.

Ano, je to lavínová lopata...Pravdepodobne Deploy alebo starý Transfer, len neviem aká veľkosť. Rozmery vedieť nepotrebujem, tie si nájdem. Neviem, či si mám kúpiť väčšiu alebo menšiu. Tá na obrázku by bola podľa porovnania k ostatným veciam OK. Do obchodu lopaty obdivovať ísť nemienim, bo to mám od ruky. Chcem lopatu, na plošinu pre stan, prípadne núdzový záhrab, ako poistku pri túrach.

Miroslav K.

Neviete, ze aka velkost je ta lopata BD? A vobec, aka lopata je vhodnejsia na tury do zimnych hor, je v tom az taky zasadny rozdiel? Diki.

Lubo

Bikemartin,
vdaka za postreh, prispevok som presunul do prislusnej temy.

.ph

Pali: pouzivam Jetbil Zip, je to v podstate to iste, ale trochu lahsie (jetboil.com/…/Zip-Cooking-Sys…).

Chybicka pri vypoctoch (28/01/16 13:57). Zabudol som na plyn. Jetboil Zip + 100g plynu + lexanova flasa + 1l vody (cca 1,7kg).

Peter61

PaliT, na vysokych horach vsetci a furt piju snehovu/ladovu vodu, mineralie doplnaju v potravinach , ev. v iontakoch.
.ph to ma pekne spocitane :
5 litrov napoja vazi 1,5 kg
10 litrov napoja vazi 1,7 kg ( jedna kartusa navrch)

Yetee

Taký varič, je síce tažší ako uteráčik :) ale v horách s ním prežiješ predsa len trocha dlhšie. Najľahšie príznaky dehydratácie slabosť, únava,bolesti bolesti hlavy, zvýšená telesná teplota sa vraj prejavujú už pri strate 1% vody. (80 kg = 0,8l). Pri strate 2% vraj klesne výkonnosť už o 20%. Zdá sa, že to sú všetko príznaky, ktorým sa je žiadúce, aj vo všeobecnosti, radšej vyhnúť a pri VHT túre zvlášť.
Vody nikdy nie je dosť.

.ph

Pali mas pravdu, voda zo snehu je demineralizovana a pri dlhodobom uzivani moze uskodit. Ak si vsak na ture pripravis par litrov vody zo snehu, tak sa ti nic nestane. Mimochodom, rozne firmy predavaju osmozu do domacnosti a ludia ani netusia ze piju destilovanu vodu. Ja ten Jetboil nosim kvoli tomu, ze to s litrom vody v lexane vazi ako termoska s vodou a v pripade pruseru si s tym vyrobim teplu vodu alebo zdroj tela na celu noc.

Pri lavinach je to ako pisal Peter. Chodec zatazuje snehovu vrstvu omnoho viac ako lyziar, preto je tam vacsia sanca na odtrh laviny. Dnes je to vo svete standard ako prilba na bicykel, akurat to u nas este vela ludi ignoruje lebo je to drahe. Pali, hoci mam lavinovu vybavu, tiez sa snazim spravat tak, aby som sa do laviny nedostal.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum