Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma zimný spacák Alpy, Mont Blanc

Diskusná téma zimný spacák Alpy, Mont Blanc

Ahojte, chystám sa do zimných hôr a vyberám spacák. Jeden som vlastne už objednala, teraz mi došiel ale neviem, či ho nemám vrátiť. Jeden spacák už mám, je to tento: http://www.hudysport.sk/spacaky/rock-empire-arktida,205-tmavo-modra-modra.html teploty má -3, -9, -28. Spala som s ním v lete na horách, keď bolo vonku okolo +10. Teraz v januári idem na taký zimný kurz do Álp, budeme spať vonku v záhrabe, teplota môže byť -10 alebo aj nižšia. Objednala som si tento http://www.huskysk.sk/spacak-extreme-anapurna-28-c-d4403.html teploty má -12, -19, -28. Mal by byť teplejší, ale ten do -3 je hrubší, tak neviem, či tento môže byť teplejší keď je tenší? Okrem toho je väčší a ťažší. Tento rok sa chystám aj na Mont Blanc, tak mi musí stačiť aj tam. Ja som inak dosť zimomravá, takže preferujem skôr teplejšie. A aby bol skôr ľahší. Ale tie ľahké sú páperové, tie zas nemôžu navlhnúť, ja som ešte nikdy v zime v snehu vonku nespala. Keď budem spať v záhrabe, navlhne mi? Karimatku mám takú obyčajnú, mám si radšej kúpiť nejakú lepšiu, čo sa nafukuje? Vďaka.

PaliT

Peter61: Nie, je to fakt. Mimochodom, aj väčšia svalová hmota mužov je faktor, lebo bazálny metabolizmus svalovej hmoty tiež produkuje teplo (to je dôvod, prečo ženy aj ťažšie chudnú). Fyziologicky sú ženy častejšie ten typ organizmu, ktorý stiahne krv do trupu a odpojí končatiny, prekrvenie kože a pod. Nájdeš na internete aj v literatúre...

Netýka sa to každej ženy a každého muža, ale je to vcelku overený fakt a zodpovedá to aj môjmu pozorovaniu.

Peter61

PaliT, troska zovseobecnujes/zavadzas.
Zeny maju menej fyzickej sily, ale menej fyzickych rezerv (na horach) maju deti a seniori.

Katka_t

Remy, veru pocasie nam nevyslo. Ako v ten prvy den bolo este fajne, ked sme slapali, boli pekne. Na vecer sa to ale zhorsilo, bol dost silny vietor. No a na druhy den v sobotu bolo pocasie uplne hrozne, fujavica, chumelica, narazovy vietor. Ako so mnou ten vietor dost hadzal. Ten den sme dosli na Winterraum na chatu a hoci sme mali mat program, nikam sa neslo a nic sa nerobilo. V nedelu bolo zase pekne.

PaliT

Baby bývajú zimomravé. Ak má také žieňa studený nos a labky, neprodukuje v extrémitách teplo a potom nemá čím spacák vykúriť. Drkotať zubami bude aj v najdrahšom spacáku na svete. Pomôže akurát tak zohriať vodu na variči, preliať do dobre zatvorenej hliníkovej fľaše a vložiť ako vykurovanie k nohám.

Také baby poznám, mám jednu podobnú doma...

Remy

Ja ze si uz niekde zamrzla :)
Do spacaku nie je dobre ist skrehnuty. Tazko sa vytapa. Lepsie trosku pobehat alebo poskakat okolo a tak zalahnut.
V ten vikend som bol nedaleko na Schneebergu a bol silny vietor, bolo niekedy problem ustat.
Cize asi ste mali fajnove zimne podmienky :)

Katka_t

Tak je to zas nejaka skusenost, ktora ma niekam posunula :) Musim chodit casto do sauny, aby som sa viac otuzila a lepsie znasala zimu. Najblizsie (o dva tyzdne) sa chystam na zimny vystup na Gerlach s horskym vodcom. Dufam, ze nam vyjde pocasie.

MichaelS

S ohledem na to, že V1200 má psaný komfort -10 a limit -18 a ty jsi holka, které bývají obecně zimomřivější(a ty to navíc o sobě píšeš), to vcelku odpovídá očekávanému. Myslím, že v Husky by to byla krutější noc:-).

Katka_t

Takze skusenosti so spacakom, ked som do neho vliezla, myslela som, ze zamrznem, bola mi hrozna zima. Postupne som si ho ale zohriala a nakoniec som zaspala. Bola som ale komplet oblecena, aj s paperovou bundou. Rano som sa zobudila a bolo mi prijemne. Vonku vecer bolo min. -15, neviem kolko bolo v zahrabe, ale teplejsie. Jo, a mala som len jeden spacak, mala som maly batoh a ten druhy sa mi uz proste nezmestil.

Remy

Katka:
karimatku siroku 4,5 cm? jedine zeby hrubu :)
U karimatky je podstatny tepelny odpor a nie jej hrubka.
Tie velke nafukovacie postele maju aj 20 cm a napriek tomu by ti na nej bola zima :)
Pozeraj na nieco okolo R 4 a viac, tj. napr. thermarest prolite plus women, alebo nafukovacie neoair xlite women, all season alebo ak sa buchnes po vrecku tak x-therm.
Vlozku nekupuj, spacak ti staci. prinajhorsom prioblecies bundu.

Inak pozeram, ze v noci zo soboty na nedelu bude veterno :)

Katka_t

Ešte pred pár dňami hlásili na tieto dve noci -17, takže toto je príjemná zmena. To som mala obavy, ale teraz som v kľude.

Katka_t

Mala by som si asi najať nosiča :) Ten spacák je ľahký, horšie sú tie ťažšie veci ako mačky, snežnice, varič a tak. Na tom kurze našťastie nebudeme veľa šľapať, tak si to vyskúšam. Budeme sa šmýkať z kopca a také radovánky :) Pozerám, že nám bude priať počasie, prvú noc -10 a druhú krásnych -5.

MichaelS

Počkat, do toho V1200 chceš dát ještě ten druhý péřák od mamky? Psala jsi Alpy nebo Himaláje nad 6000 mnm:-)?

A když na tu výbavu koukám, to máte pronajatý vrtulník na vynášku, nebo to bude mít partner za trest:-)?

Katka_t

Mám ešte jeden spacák čo mi požičala mama, je tiež z peria, úplne ľahučký, teploty má +10 high komfort a -10 extrem. Ja myslím, že keď vložím jeden do druhého tak mi bude jak v bavlnke. Je to síce Husky, ale to už nevadí. A karimatky mám dve, jednu nafukovaciu, širokú asi 2,5 cm a jednu klasickú. Predavač odporúčal nafukovaciu karimatku širokú aspoň 4,5 cm, ale povedal, že keď mám tieto dve, tak to bude v poho. Vložku do spacáku som nekúpila, nemali fleecovú, len nejaké polyesterové, úplne tenučké a tie stáli 45 eur alebo 60 eur. Za kúsok tenkej látky mi tá cena prišla hrozne premrštená.

Katka_t

No pred troma dňami hlásili na obe noci keď tam budem -17, teraz hlásia už len -10. Ja myslím, že to bude v pohode. Dám potom vedieť jak som to prežila :)

Remy

Katka
Dobra volba :) kludne potom nspis ako sa spalo.
Inak tie 1200 su vonku len chvilu, by ma zaujimali postrehy potom

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov