Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jesenná dvojdňovka v okolí Fabovej hole

Diskusná téma K článku: Jesenná dvojdňovka v okolí Fabovej hole

Milujem jeseň. Hlavne jej farby, babie leto a azúrovú oblohu. A milujem prázdne hory a lesy. Muránska planina a Veporské vrchy sú v tomto období raj. Také malé útočisko pre ľudí, ktorým lezie stres a hluk mesta hore krkom. Na najvyšší vrch NP Muránska planina – Fabovu hoľu som však ešte nikdy nešiel. Preto bol uplynulú jeseň plán jasný.

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Baksay,
Ozajstnými znalcami týchto krajov sú JaroB či FunTomas.
Možem iba povedať, že vlani v lete bola táto trasa, okrem malého úseku, okolo 1/2 hodiny na východ od Fabovej hoľe, naprosto v pohode, bez akýchkoľvek potiaží.
Ak idete na Stolicu, je možno lepšie ísť z Veľkej lúky na sedlo Javorinka po modrej. Červená aj modrá sú zväčša po asfalte, ale červená ide po regulárnej hradskej s autobusmi a autami, navyše na červenej stratíš zopár výškových metrov pri zostupe na M. Hutu.
Ospravedlňujem sa skutočným znalcom.

Baksay

Chcel by som sa spytat ohladne priechodnosti tras od sedla Zbojska az po Muransku Hutu, resp. cervenu rudnu magistralu ? Nesiel to teraz niekedy niekto ?

JaroB

Knor, ako sa dá teraz na Fabovej zablúdiť? Veď je tam vyrezaná ulička z ktorej sa nedá stratiť :-)

Knor

Parada, bolo super. Jak naucny chodnik zbojnika Jakuba Surovca, tak Fabova hola. V Certovej doline bolo vody neurekom, asi 100 metrov som musel ist naboso s topankami v rukach. Aj Fabova hola je teraz atraktivna. Ked zabludite (ako ja), tak mozete chodit po kmenoch stromov a preliezat to tam ... srandy kopec :-D .

Daulagiri

Parádna jesenná túrička v zaujímavom kraji. Toľko spomienok sa mi vybavilo. Pamätám si samoty Ždiarik, Kučelach aj Krátke, dva silvestre strávené na Gazdovskom dvore a nádherný smrekový prales na Fabovej holi. Som rád že som to tam ešte stihol keď to tam bolo ešte málo dotknuté a poznané.
Ale tento článok je peknou pozvánkou na opätovnú návštevu.

Pafi

Krásne čítanie, mali ste pohodovú atmošku, veru bolo krásne vonku v ten čas!!
Fotky krásne!

Knor

Vdaka, to si vytlacim. Ale trochu mi je luto ze ten naucny chodnik nejde na opacnu stranu doliny.

Phalike

@knor: Naucny chodnik je vyznaceny ako okruh, zhruba nejako takto: mapy.hiking.sk/?trasa=4Fmc0
@k2: Medzicasom prebehla pomerne vyrazna rekonstrukcia statnej cesty v danom useku a samotny naucny chodnik v mieste krizovania nie je pokial viem vyznaceny, ale v podstate staci ist stale dolu popri potoku a pod zeleznicnym viaduktom uz clovek natrafi na znacenie.

Knor

Tomas, prekvapuje ma kam si dal to ukazovatko. Myslel som, ze ten chodnik ide na opacnu stranu doliny (do rezervacie). Nie je niekde jeho mapa? Snazil som sa najst ju na Internete aj podla mena, ale neuspesne a k clanku na hikingu z roku 2012 trasa na mape nie je prilozena.

K2

Tym naucnym chodnikom Jakuba Surovca sme sli pred takmer 4 rokmi - zo sedla Zbojska smerom k tej drevenej soche zbojnika, cez Remetisko a hore Certovou dolinou naspat. Suhlasim, ze to spominane miesto, kde sa chodnik krizuje s cestou, bolo dost zvlastne vyznacene. Totiz clovek vysiel z lesa na tu cestu, a tam na opacnej strane na zvodidlach bola namalovana sipka ukazujuca kolmo dole, ze tam by mal pokracovat chodnik. Nejake to tam bolo moc zarastene, tak sme radsej sli kusok dalej po ceste, a potom sme zisli dole k potoku strmym svahom, na ktorom bol strk a strasne sa to smykalo. Nakoniec sme zistili, ako to asi mohlo byt myslene - pod cestou je obrovska rura, cez ktoru tecie potok, a asi ten naucny chodnik vedie cez nu. Ale je mozne, ze nevedie nikde, ak "zmizol" pod cestou, a nebola spravena ziadna nahradna trasa. Keby som "posluchla" tu sipku, preliezla cez tie zvodidla a pokracovala dalej, tak to skonci padom z asi trojmetrovej vysky do potoka. Neviem, ci sa odvtedty nieco vylepsilo v znaceni na tomto kritickom mieste.

FunTTomas

martin: problematické je miesto križovania NCH s novou rozšírenou štátnou cestou mapy.hiking.sk/?x=19.85385…, tam pôvodný chodník bol prekrytý novým násypom cesty a mostnej konštrukcie. Ale je to krátky úsek.

Phalike

Certova dolina je v pohode priechodna. Cim viac padnutych stromov tym lepsi pocit nedotknutej divociny ;)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum