Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma kyselina mliečna

Diskusná téma kyselina mliečna

Ahojte, prosim poradte, čo je dobre na svaly .. niečo mam s kyselinou mliečnou .. neviem či nedostatok či nadbytok..len ma velmi bolia svaly na nohách pri väčšej záťaži -hlavne stehna a lýtka..niekedy až krčovité bolesti ..robim aj vysokohorsku turistiku a nechcem prestať . DAKUJEM za každú radu . R

Eric

Este doplnim, aby nemusela chodit/behat s nejakym tepomerom, da sa fungovat aj s jednoduchym testom - popri chodeni/behani rozpravat. Pokial sa da rozpravat cele vety bez prerusovania, tak je to dobra aerobna zona. Akonahle sa to neda, uz je to moc.

Rast

pokial mas krce, tak pomaly a postupne zvysuj aerobny trening, to znamena v skratke to, aby si nesla na kyslikovy dlh (napr. ked zastavis po namahe, tak by si nemala byt zadychana, ale normalne fungujes, je to priblizne, ale staci to.). Da sa to odhadovat aj podla maximalnej srdcovej frekvencie, to su tabulky podla veku a pohlavia, ale to si myslim, ze je uz zbytocne, clovek to citi. Tymto sposobom trenovat a normalne sa stravovat, mozno skusit magnezium. Inak by som nevymyslal rozne nezmyselne teorie o doplnkoch stravy, energetickych tycinkach a podobne, to by som nechal uz ludom, co sa venuju behu po horach a potrebuju ucelne a rychlo doplnovat energiu tak, aby ich to moc nezatazilo a mohli si odbehnut ten svoj maraton. Lebo ked sa zle naje, tak skonci... :-)

Rast

Tak neviem, ale toto su pekne blaboly tu...
Laktat vznika v svale pri anaerobnom metabolizme, ktory vznika z roznych dovodov, u mladeho a zdraveho je to najcastejsie velky vykon a vznika kyslikovy dlh. Pri anaerobnom metabilizme sa cukry spaluju inak a metabilicky nevyhodne, preto vznika laktat. Co to ma spolocne s mliekom, to naozaj neviem, asi len ten nazov. Co je to prekyslenie? Pokial je myslene to, ze vznika laktat, tak plati odstavec vyssie. Biochemicke procesy su zlozitejsie a vtesnat ich do nejakych pseudorad moc nejde.
Ake metabolicke poruchy ustia do krcov? Ake doplnky vyzivy sa nedoporucuju? CO za krvne testy maju byt v akej kvalite? Ako to nici vnutorne organy? Plno nejasnych formulacii, pozliepanych uplne nezmyselne...

Matiseq

Vela expertov na sport a vyzivu je tu tak nebudem horsi :D takto by som v skratke :)

Krce ?

  1. demineralizacia ? - Vincentka/Fatra/Sol ...
  2. chlad ? - byt v teple a suchu (ano aj z chladu som uz mal hovadske krce)
  3. prekyslenie ? nejest podla moznosti prilis jednoduche cukry a tiez potraviny co sa velmi tazko travia (pri jednom treningu klusacom som si raz dal onu tolko reklamovanu R*W ticinku a regulerne som medzi ramzou a certoviciu skoncil) proste mat odsledovane co funguje a co nie

Laktat ?

  1. Trenovanost, maval som aj ja sem tam svalvoky za 3-4 roky trenovania a behania po horach som sa dostal do stadia ze si svalovku jednoducho spravit neviem. (teraz uz zas degenerujem v kancli ale to je ina rozpravka)
  2. Potraviny podporujuce jeho tvorbu vynechat, tu ma napada len mlieko a podobne veci, trochu sa do biochemie vyznam ale nie az tak aby som vedel posudit a presne vymedzit co viac ci menej jest a tiez je to znacne indivindi.
  3. Genetika/Principialna metabolicka porucha spracovania laktatu ? Poznam cloveka co zije a zasvatil zivot outdooru napriek tomu mava svalovku stale po kazdej sebemensej zatazi a stale trpi na to. Tu ostava sa stym proste vyrovnat. ;(
  • samozrejme kombinacie tychto faktorov a zdravie hlavnych vnutornych organov pecen/zaludok/.... ked niektory znich zacne krivat moze to sposobit po case metabolicke poruchy ktore vyustia do krcov. (vsetobecne koli tomuto by som neodporucal podla vlastnych skusenosti uzivat doplnky vyzivy (mam na mysli rozne prasky) pretoze mozu(/velmi pravdepodobne budu (kedze na ich spravne pouzitie su nevyhnutne krvne testy mat ich v pozadovanej kvalite atd ....))vytvarat velmi silny chemicky disbalanc a z dlhodobeho hladiska nicit vnutorne organy - naprava v tomto pripade je znacne problematicka a velmi dlhodoba) je lepsie nechat organizmus postupne sa adaptovat do maximalne moznej miery, vytrvalost(a s tym spojene spracovanie laktatu) je vytrvalost preto ze vyzaduje cas v zatazi (idealne kazdy den) a to hlavne pri treningu ..
Raymond

Myslím, že máš len slabú kondičku, mala by si behať do kopca :-). Ak si v poriadku, máš riadny prísun tekutín a zodpovedajúci fyzický fond, ťažko možeš prežívať stavy aké popisuješ. Takže choď k lekárovi a pestuj šport viac ak oraz za rok v Tatrách :-).

Yetee

Svalová horúčka je prejavom adaptácie svalstva na fyzickú záťaž. Svalová horúčka s kyselinou mliečnou nijako nesúvisí. Patrí to skôr do rubriky populárnych omylov :) Zodpovedné sú za ňu tenučké svalové mikrovlákna vo svaloch, ktoré sa pri námahe pretrhnú.
Viac na:
dia.hnonline.sk/…/529991-sval…
ad.1) možno nie si až taká vysokohorská turistka ako si o sebe myslíš :)
ad.2) silne podceňuješ vplyv a možnosť dehydratácie :) Tá sa prejavuje u každého človeka trochu inak. Veľmi závisí od pohlavia, váhy a veku.
ad.3) je za tým nejaké iné ochorenie a v tom prípade je lepšie hľadať radu u svojho lekára ako na hikingu:)

Boro

POZOR CHYBA V RECEPTURE.V recepture na dehydratačnu sol som nesprávne uviedol množstvo Potasium chloride. Správne množstvo je 1,5 g. Údaj 27.9 g je súčet všetkých zložiek , tzv.Netto wt.

Boro

Pridaj soli do jedla. A ak už nechceš soliť normálnou soľou, nechaj si urobiť v lekárni, alebo u niekoho kto robí v labáku tzv. Dehydratačnú soľ. Zloženie je následovné : Dávka na 1 liter vody : Glucose anhydrus 20 g , Sodium chloride 3,5 g , Trisodium chitrate dihydrate 2,9 g , a Potasium chloride 27,9 g. Ahoj.

Janovarga_logout

ked uz nepises podrobnejsie
kedy ta to chyta, tak studuj.. a asi aj ostatný, čo univerzalne radia Mg a pod. kpo.cz/…/fyziologie.htm
na zaciatok k tvojej teme v menu vlavo, chod dole na "Polibek krecove vily"..
mne osobne pomohol (zatial) kompresny navlek - ale ja mam na nohe trosku iny problem ako len netrenovanost..

Eric

Ahoj. Kyselinu mliečnu máš v poriadku, pokiaľ nerobíš zrovna rekord v Sherpa rallye, ver mi :). Skus trochu spomaliť a viac trénovať. Čo sa týka stravy, čo najviac zeleniny, pri výkone nejaké elektrolyty, kľudne môže byť aj to magnezko (citrát, laktát, hlavne nie oxid a už určite nie šumivé somariny), sušené datle, orechy, čokoláda.

Facet

Retina, skús magnerot a milgamu n, mne to pomáha.

Merhorn

odporucal by som zrejme ten iontak. krce mavaju aj vytrvalostny cyklisti ci bezci, pripadne netrenovani pri kratsej zatazi aj. a este odporucam nieco vydrzat a nepoddat sa prvej bolesti :)

Peter61

Lenrob , hej , postrach sucasnosti je MUDr.Google.

niekomu mozu podrazdit zaludok aj pomocne latky , imho by mali byt menej drazdive v tablete, ako v sumivej forme.

Lenrob

Peter, ked chce niekto diagnozu cez net, dostane aj adekvatnu odpoved - kazdy si moze dat za penaz urobit zatazove testy, ktore mozu odhalit viac, ale aj nemusia. Hlavne co sa krcov tyka. A clovek sa dogrcia aj zo slivky, nie len z Mg.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma