Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Raxalpe - najkrajší výstup na Heukuppe

Diskusná téma K článku: Raxalpe - najkrajší výstup na Heukuppe

Heukuppe, vrchol Raxu, je oblý, trávou zarastený kopec. Zvyčajne sa naň chodí zo sedla Preiner Gscheid, pretože je pri výstupe najmenšie prevýšenie, okolo 1000 metrov. Mne sa však oveľa viac páčia výstupy od severozápadu z Hinternaßwaldu. Z tejto strany sa na Heukuppe ide pomedzi divoko rozoklané skalné veže.

Jairocon

Vyskusal som tuto trasu minuly tyzden v stredu. Bolo krasne pocasie, siel som z Bratislavy na otocku.

Wildes Gamseck mi dal zabrat. Nie som nejaky skuseny lezec, tak som sa v tych skalach tak zamyslel, ze veru by som si hadam aj helmu mal kupit... aj ked tam by mi moc nepomohla keby som som sa tam niekde smykol.

Cestou z Hinternasswaldu som obehol starsi rakusky par. Ked som bol v polke Wildes Gamsecku, prichadzali popod neho, zakyvali sme si. Ked uz som vysiel hore na Gamseck, tak som sa najedol, pokochal prekrasnymi vyhladmi a asi za polhodinku sa ukazali aj oni. Cize co sa mne menej skusenemu mozno zdalo obtiazne, ini zvladaju v pohode.

Ale skutocne musim uznat, ze zazitok to bol super. A urcite si to niekedy zopakujem. Tie vyhlady su krasne, aj to lezenie bolo fajn. Schovana medzi skalami bola aj vrcholova knizka, do ktorej som sa plny hrdosti zapisal.

Hore na Heukuppe to bola pohodicka. Dokonca cestou nahor mi kamzik prebehol popred mna, nestihol som sa ani spamatat ho odfotit. Krasne vyhlady na Schneeberg (kde som bol mesiac dozadu). Kostolik a Karl-Ludwig Haus boli tiez fajn.

Cesta nazad cez tu lopuchovu dzunglu ma az tak nenadchla, no troska adrenalinu potom pridal zostup cez Baerenlochensteig. Nemal som ferratovy set, dalo sa to zvladnut v pohode bez, ale opat som si len pripomenul, ze je cas investovat do svojho vlastneho. Najhorsi pre mna bol koniec Wildfaehrte... kde bola taka strkova stena... tam som sa fakt bal, ze sa zveziem po zadku az nadol.

Ocenil som, ze v Hinternasswalde su dve toitoiky pri parkovisku a je tam aj tecuca voda do takeho dreveneho valova. Tak som sa v klude oplachol, osviezil a potom sup do auta na cestu nazad.

Doma som vysiel z auta, cely zdreveneny ale skutocne nadmieru spokojny s touto turou. Velmi sa mi to pacilo, ked si clovek potom popozera spatne fotky, tak si povie, ze to ani az take tazke nebolo ako si v tom momente navraval. Urcite sa tam oplati ist.

Dakujem za super tip a detailny opis, podla ktoreho sa v pohode dala tura naplanovat.

Martin knor

P. Jedlicka. Fuchslochsteig je zhruba za I UIAA, toto o com pisem v clanku je za II (hoci iba na par miestach). Fuchslochsteig som siel predvlani s krpcom. Mne to neprislo nijako narocne, hoci krpec sa tam plajdal. Su to vsak vapence, mohlo tam cosi odpadnut, ci zosunut sa, a podmienky sa mohli zmenit.

Ono dobre je ist najprv na par ciest narocnosti I az II na Hohe Wande. Za den ich mozete obehat 3-4 a zistite nielen ake je znacenie, ale aj ako sa taketo cesty v Rakusku trasuju, co Rakusania povazuju za narocnost I, co za II, a tiez ako si vyberat kadial ist.

(Ale teraz ma napada, kdesi napravo od Fuchslochsteigu je este jeden vystup. Nesiel som nim, takze neviem aky je narocny, ale vynoril sa stade predvlani Rakusky par aj s lanom. Mozno ste trafili tam. Ten Steig vsak bude znaceny maximalne tak par puntikmi, nie riadnou znackou.)

Black maple

V niektorých sprievodcoch je označovaný tento chodník, ako ľahká lezecká cesta obtiažnosti II-.
Moje subjektívne hodnotenie je II. Lezenia je však málo. Kľúčové miesto je komín cca 20 m. Stupy sú dobré, ale trocha vyšmýkané. Ostatné je strmá suť a zopár úsekov za I+. Každopádne zabiť sa tam dá. Objektívne nebezpečenstvo sú padajúce skaly a za mokra klzký vápenec. Čiže si je dobre zobrať prilbu. S deťmi alebo neskúsenými ľuďmi, najme za mokra, by som odporučil zobrať krátke lano, ak si dobre pamätám v kľúčovom mieste som videl dáky nit. Osobne sa mi zdala cesta ľahká, aj keď trocha adrenalínu mi priniesla. Táto cesta je atraktívna alternatíva výstupu na Heukuppe z Preiner Gscheid Pass. Už nástupový traverz popod skaly je veľmi pekný. Atraktívna návratová cesta je ľahkou B ferratou od Karl-Ludwig-Haus. Práve si plánujem tento okruh zopakovať.

V. Jedlička

K článku: Raxalpe - najkrajší výstup na Heukuppe. Nevím jak se přidává diskuze, tak to napíšu sem. Letos jsme šli na Heukuppe od jihu tzv. "Fuchslochsteig", tedy značenou cestou s černým puntíkem. Jak tak koukám na fotky z Vašeho výstupu, skoro si říkám, že když tam jsou žebříky a jištění, tak to je, navzdory odrazujícímu vzhledu, možná bezpečnější, než ta naše "Liščí díra". Sice je značená, ale naprosto nejištěná a jsou tam místa, kde se nohy třepaly i našim dvěma ženám, horolezkyním. Mimo jiné tam na nás varovně křičely dvě turistické hole, jedna zapíchnutá nahoře na převisu, kam ji určitě nikdo nemohl zapíchnout jen tak ze srandy. V té ještě navíc visela i rukavice. Druhá se válela u cesty dole pod skálou... Vůbec nic povzbudivého to nebylo. Šli jste někdy touto cestou? Jsme jenom rozmazlení, nebo je to realita...? Děkuji za případnou odpověď. Zdravím, Jedla

Possum

To je vynikajuci tip! Velka vdaka za podelenia sa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum