Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pri ohni

Diskusná téma K článku: Pri ohni

V lete roku 1965 sme vyrazili s kamarátom Bujzom na veľký vander. Rovnako ako pred rokom, zamierili sme do vtedajšej Mekky všetkých trampov, romantikov a drsných traperov, či už českých alebo slovenských, do Slovenského raja. Zásluhou letnej brigády v nejakej stavebnej firme sme boli finančne zabezpečení takmer 200,- korunami, a tak sme boli „majstri sveta“. Samozrejme, že sme išli autostopom. Netrvalo to ani tri dni a už sme vystupovali z nejakého nákladiaku v Stratenej, odkiaľ sme to už „dobre“ poznali, pretože sme tu boli aj pred rokom. Zvyšok našej trampskej osady mal prísť v sobotu popoludní rýchlikom Horehronec, ktorý bol v tom čase najlepším trampským a turistickým vlakom.

Peter61
:-) Flexareta ( = Flexaret I-VII) je dvojoká zrkadlovka, teda hranol , cca 995 g. To 3/4 kila sa Ti zdalo, lebo si bol mocny ! do niektoych modelov sa da namontovat aj adapter na kinofilm ( obvykle 36 obr.), alebo na 6x4,5 cm (16 obr) -)
Boro

Atalienka, nuž za 55 rokov vandrovania toho naberieš do hlavy až až. Niečo zažiješ, niečo počuješ a niečo uvidíš a niečo si aj domyslíš. Hlavne, že je sranda.No nie ?
S gitarou, či skôr s dvomi a neskôr aj s banjom sme vandrovali vždy. A akonáhle sme sa niekde zastavili, už aj sme hrali a spievali.
Na vandroch som vždy fotil ja a to s otcovou Flexaretou.Vážila asi 3/4 kila a mala dokonalý takmer štvorcový tvar. Mal som k dispozícii dva filmy po 12 obrázkoch a tak sme žiadne fotografické orgie nerobili. Doma som mal zväčšovák a leštičku fotiek,orezávačku, misky na vyvolávanie a všetko čo bolo treba. A tak som sa vlastne stal prvým slovenským zakladatelom vybledlého negativizmu. Ale tomu už bude iba málokto rozumieť.
Svaťo, my sme nikdy neboli nejakí veľkí športovci, rekordéri,alebo hltači kilometrov. Pre nás to vždy bola a ešte stále je vec romantiky, kamarátstva a dobrodružstva.
P.S. Ďakujem za vaše komentáre a už aj chystám niečo ďalšie pre potešenie.

Daulagiri

Paráda tieto príbehy a vlastne celý tento príbeh :-) Zaspomínal som si na moje prvé potulky v Raji s kamarátmi pred 12-timi rokmi a zážitky...
Dobové fotografie sú super, fascinuje ma tá gitara v roklinách.

Knor

Prijemne citanie. Tiez som sa volakedy tahal po Raji s gitarou, pretoze hoci sme do Raja prisli (ako inac) Horehroncom, stanovat sme chceli na Klastorisku. Pekne spomienky. Kedze som bol lenivy chodit tym zvlnenym chodnickom v doline Tomasovskej Belej, tak som slapal potokom.
K tomu taskovemu ruksaku. Cosi podobne volakedy usil moj otec zo sustakoviny a ja to teraz vlacim na feraty. Lahsi batoh neexistuje a ked je prazdny, zmuchlem ho a strcim si ho do vrecka. Iste, keby bol narvany vecami, tak si odriem chrbat, no na feratach je v nom minimum veci. (Kedze nedrzi tvar, tak prepchat sa s nim kominom na Wildenauer Klettersteig je hracka. Ani si ho nemusim z chrbta zvesit :-) .)

Bazin

pekne pocitanicko,dobove foto podtrhuje atmosferu.

JarinoM

Dobre sa čítalo. To my, keď sme sa chystali na zraz turistov na Dedinkách tuším v r. 1976, tak sme si kúpili krásny ligotavý kotlík. Ale nechceli sme,by sme vyzerali jak ucháni, tak sme ho opaľovali sviečkou a hrali s ním futbal na betóne, aby získal taký starozálesácky image...:)

Svatopluk Štěpánek

Boro, mne sa Tvoje príbehy páčia o to viac, že ja som bral a stále beriem chodenie po horách skor ako športovo-vojenskú operáciu. Čiže pravý opak Tvojho prístupu. Možem sa iba ospravedlniť tým, že chodím sám..., čo nie je ideálne. V Prahe, Č.R., moc kamošov na potulky Rudohorím nenájdem.
Je to pekné čítanie, niektoré poviedky z Tvojích knižiek sú už takmer "vysoká literatúra".

Zdenči

Príjemné čítanie ako vždy Boro....spomínam si, ako pri putovaní po Veľkej Fatre tiež jednej našej spolupútničke vietor roztrhal pláštenku, bola z toho (a nielen z toho) riadne naštvaná, no nakoniec sme to obrátili na srandu a hovorili sme, že Adina je na roztrhanie :-)
Mám rád toto sedenie, rozprávanie a spievanie pri ohni

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum