Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Veľký batoh

Diskusná téma Veľký batoh

Zvažujem kúpiť na "expedície" s teraz 4. ročným synom väčší expedičný batoh, ktorý by sme vedeli využiť aj na jednodňových túrach v Karpatoch, tak aj na viacdňových výletoch vlakom. Viem, že univerzálne riešenie neexistuje, ale zvažujem LOWE ALPINE Axiom 7 Cerro Torre 75:100 (65:85) resp. Deuter Aircontact 75+10. Mám 2 metre. Viete odporučiť, poradiť ? Máte skúsenosti s takto veľkým batohom naplneným len z malej časti ?

Muska

Z vlastných skúseností odporúčam Lowe Alpine Axiom Cerro Torre 65-85. Chrbtový systém pojme v pohode aj veľký chrbát, batoh je možné napriek objemu "pozmenšovať" na 55ťku a je dobre stavaný aj na cestovanie. Samozrejme treba si ho skúsiť. Po jeho otestovaní dostal môj predošlý Deuter 55+10 "padáka". Tu je článok hiking.sk/…/batoh_lowe_alpine…

Peter61

Gusto a facka su rozni. Taka siroka krosna alebo Gemma je vo vlaku "radost", ale aj TS Patagonia s prirobenymi vreckami na bokoch da zabrat.
A to uz nehovorim o tej "zabave", ak sa clovek dostane omylom s capatym batohom do lezeckeho terenu.

Knor

Ano Peto, to by slo. Ale je to iba opravovanie nevhodneho tvaru batohu. Raz vyrobca stanu vymyslel, ze najmensi objem to bude mat ked sa to zbali do sulca, tak preco by som sa mal trapit s takymito zlepsovakmi? Podla mna je proste ten valcovity tvar batoha nevhodny. A smola je, ze vsetci teraz frcia na tomto modnom trende (na trende valcov). Volakedy boli krosne umyselne capate, co najviac priplacnute na chrbat, aby mal clovek lepsiu stabilitu. Taky valec ak by bol nabaleny po vrch ... hotova katastrofa.

Peter61

Zvonku zboku zvisle sa stan da dat, ak mas moznost ho rozdelit na tropiko/spalnu a dat ho symetricky na obe strany.
Alebo na jednu stranu stan a na druhu stranu nabalit do vrecka nieco tiez cca 2 kg.

Knor

Davat stan na batoh zvonka je nevhodne, pretoze stan je tazky. Musi byt preto co najblizsie k chrbatu. Zvonka sa dava karimatka, bo je lahka. Pri dlhsich turach ocenis co pisem. Iste, stan sa da zlozit vselijako. Ale pri normalnom tvare batoha ho zakazdym dnu v pohode zmestis, pri tych novych valcoch ... A este, skus si z toho valca vybrat vec co mas nahodou kdesi na spodku. Proste, je to katastrofa. Je to vsak iba sucasny modny trend, chvilu pockam a o par rokov budu batohy zasa ine :-).

Ak

Starý dobrý Trek sport je pre vysokých. Mám ho, syna tiež a aj výšku.

Remy

knor:
velke batohy (pokial nie su UL) maju povacsine 2 komory, kde do spodnej sa dava spacak.
Stan sa da dat ako "sulec"napr. zvonku, alebo kludne ked sa bali nemusi sa rolovat ale skladat a tak je z leho kvader alebo kocka... Tak ho davam aj ja.
Takze podla mna az taky hlupy tvar nemaju. Ale je to len vec vkusu. Ponuka trhu je co sa tyka batohov velmi siroka...

Knor

V poslednej dobe zacali vyrabat dlhe valcove batohy. Taky batoh ma oficialne objem 75 litrov, no to, co do stareho, do neho nenatlacis. Proste, hlupy tvar. Odporucam pozriet, ci niekto nepredava starsi zachovaly batoh. Usetris peniaze a batoh budes mat lepsi :-) . (Ja nosievam dva sulce. Stan a spacak. A do noveho batohu to nedam vedla seba ani za svet. Vedla stanu je miesta mraky, no uz nie na spacak. Este ze mam 2 starsie batohy s podobnym objemom.)

Michal_RKK

Tatonka, alebo Tasmanian Tiger, maju odoberatelne bocne vrecka pouzitelne ako daypack a nastavitelnu chrbtovu cast. Uz nechcem ine, go for it.

Remy

Pri takej vyske budes hladat asi trochu dlhsie (aj ked v podstate ide o dlzku chrbta, nie vysku osoby), nie kazdy vyraba modely na "dlhanov". Skusanie so zatazou je samozrejmost.
Pouzivanie na jednodnovky v Karpatoch je 80 l batoh trochu "overkill", ked vsak dobre postahujes bocne popruhy, tak to prezijes. Alebo zabehni do Decathlonu a dokup za dvacku mensi batoh a mas po dileme.

Peter61
peridavam ku skusaniu : hlavne si so sebou vezmi kopu svojich haraburd, pardon, nespostradatelnych veci na take ekspedicie. V nietorych obchodoch maju na taketo skusanie 3-5 kg vrecka, ale nie je to pravidlo. Mladeho nauc : co nemas, nepotrebujes ! Vela zdaru -)
Lubo

Chod si co najviac batohov vyskusat do outdoor predajni. Zameraj sa najma na dlzku a pohodlie chrbtoveho systemu. Pri expediciach s detmi vzhladom na mnozstvo materialu a pomaly postup je dolezitejsie pohodlie ako plus minus nejake gramy batohu.

Batohy, co si spomenul, su fajn. Este by som pridal znacky Tatonka, Corazon, Bergans, Fjallraven.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov