Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma topanky Tatry + Hreben

Diskusná téma topanky Tatry + Hreben

Ahojte, poprosim o vasu cennu radu ohladne vyberu topanok. Potrebujem topanku, ktora je kompromisom tvrdosti pre lezenie v Tatrach (Gerlach, Lomnicak cez ferratu, hreben s vodcom) a 4 dnove hrebenovky s nakladom.

Mam Garmont Pinnacle GTX, ktore mi po 4 dnoch na hrebenovke spravia velke odtlaky, problem je asi v tvrdosti. Je pre mna dolezita aj nepremokavost (lebo aj slovensky raj atd..)

Preferujem La sportiva, Scarpa, mozno Hanwag.

Vdaka

Dakujem

TomXX

Otlaky nad pätou sa mi tiež urobia v prudkom stúpaní ala Hnilická Kýčera, kde nie je žiaden kameň, trs trávy, prosto nič kde by sa dala položiť noha ako na schodík. Keď viem že ma takýto kopec čaká, preventívne si nalepím na kritické miesto rýchloobväz, to zaberá na 100%. Ak nie je kopec vyslovene 45°, tak stačí ak sa darí pokladať pätu na zem a neísť po špičkách. No a rozmočené šľapy a prsty - treba si vymeniť ponožky za suché, každý podľa potreby - podľa typu topánky, ponožky, potenia a teploty.

Peter61

stanley a Martin :
do temy OTLAKY som vcera hodil nejaky link , davam vam, do pozornosti.

El Gauco :
v jednej teme som spominal, ze nas rodinny klenot je schopnost dopracovat sa v otlakom aj vo vietnamkach ( = zabky).

Cierny humor OT :
u leziacich pacientov sa na patach mozu vytvorit prelezaniny ( vysoky vek a pod.) Takze kurna musime chodit furt a furt a stale

El Gauco

Moje skusenosti su take, ze pokial lezim na gauci otlaky sa mi nerobia. A je uplne jedno co mam na nohach... sorry, je to OT, ale po prispevku 20:55 mi nejak nedalo.

Peter61

guys,

  • pokial nejde o ultratrail, tak furt sa do kopca robia mensie kroky a po rovine přiměřeně.
  • rychlost = bezpecnost
  • skusil by som carovat s ponozkami a viazanim

Za JÚLŠ :
VIttale BRAMani ... VIBRAM
eu.vibram.com/…/history
za ÚGKK SR :
Stoch ?
Tatarkova proba na Gerlach ?

Knor

Ahoj,
Ak Ti to pomoze, moje skusenosti su take, ze otlaky mam vtedy, ked idem rychlo. Staci zvolnit tempo a otlaky nemam (samozrejme, myslim pri normalnych topankach - v topankach, ktore by mi zjavne nesedeli nechodim). Teda skus chodit aj po jednoduchom terene trochu pomalsie a najma s tazkym batohom davaj mensie kroky. Tuto skusenost som nadobudol uz v dobach ked boli na trhu v podstate jedine topanky do hory, u nas vyrabane vybramy.

StanleyD22

dakujem za vase navrhy.

Co sa tyk otlakov - tak vyskusal som uz rozne nastavenia, nemam pocit, ze by sa mi ta noha hybala... tie otlaky sa nerobia vtedy, ked idem zo skaly na skalu smerom hore, ale pokial idem po terene, ktory je rovna ciara hore (cize bez skaly), ako napriklad na Stoch alebo tak...

este chcem pripomenit, ze hladam kompromis medzi nosenim nakladu a tiez lezenim (styl Batizovska alebo tatarkova proba na Gerlach atd..)...este raz dakujem.

Remy

Pinnacle mam tiez, su to drevaky :)
Ber nieco stredne, ako ti pisal Peter61, pripadne Garmont Vetta mnt, skoro kazdy vyrobca robi obdobne modely. Zalezi co ti sadne.
A nejake useky 2 uiaa prejdes skoro v kazdych turistakoch.
Kludne aj v Lasportiva Trango trek micro evo...

Peter61

@brano 18:29 merhorn:
viem, ale nechapem :-)
Jethro - Scarpa uz tento model nerobi, ale vyzera to dost tvrdo.
A pritvrdili , Pro : Designed with Ueli Steck
scarpa.com/rebel-pro-gtx

Jethro

Vrele doporučujem tieto. Mám ich už takmer 5 rokov a sú výborné. Majú aj climbing zónu a ľahké cesty som ich aj liezol. Mne na všetko vyhovujú a aj šnúrky sú od prstov, takže si ich vieš povoliť, poprípade utiahnuť ako potrebuješ. Scarpa Rebel.

sportrysy.sk/scarpa-rebel-gtx

Merhorn

peto, vies sam dobre, ze vyrobcovia sami pouzivaju kat. approach a take topanky rovnako ako lahke trekace su v pohode na vsetko co stanley pisal. V ZT mas nim nazyvane lezenie len v rohacoch a na to su lahke trekingove uplne super podla mna. Clovek po case chodenia po horach oceni ked na nohe nema vrecia s pieskom ale trosku vztlaku aj v balone :)

StanleyD22

hrebenovka - no, ked ides napriklad hrebenovku Zapadnych Tatier, tak potrebujes aj na lezenie, nie je to cista hlina.

Skratka potrebuejm topanku, ktora bude dobra v oboch - aj v lezeni aj pre 4 dnovu hrebenovku.

Ano, v Pinnacloch sa nelezie zle, ale je neskutocne tvrda na 4 dnove pochody.

Takze hladam nejaky kompromis.
dik

Peter61

v Pinnacloch sa mi dobre liezlo, ale su na letne Alpy ( 4000, nie Šneberg).
Len nechapem, pereco sa toto, co ti treba na ten Gerlach , vola "approach", ale budiz, nech to je lahke a nech to ma climbing zone. Podla qality clenkov napr.nizke alebo 3/4 ( mam napr.Salewa MTN Trainer).

Tu 4d hrebenovku myslis po hline, alebo skalne lezenie ?
youtube.com/watch?v=BOmHwyhgX…

Merhorn

VSetko sa to da aj s lahkym trekingovymi co approach topankami spravit, napr :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov